Ce beneficii are cafeaua și cât de bună este pentru sănătate. Iată ce spun specialiștii
Autor: , Andreea Cercel | Dată: 08 iun 2023, 22:53
Specialiștii au identificat mai multe beneficii pe care le deține cafeaua. 

Modul în care vă începeți dimineața poate avea un impact asupra întregii zile. Poate că acesta este motivul pentru care mulți oameni se asigură că au la îndemână o ceașcă de cafea (sau două) înainte de a intra prea mult în rutina zilnică. Dar, în afară de faptul că vă dă un pic mai multă energie dimineața, cafeaua a fost, de asemenea, asociată cu mai multe beneficii pentru sănătate, notează EatThis

Iată care sunt beneficiile cafelei pentru sănătate:

1. Cafeaua poate fi bună pentru sănătatea inimii tale

Ceașca ta de cafea de dimineață te poate pune instantaneu într-o dispoziție mai bună, asta știm cu toții, dar știai că te poate ajuta și să ai o inimă mai sănătoasă?

Potrivit unei analize din Journal of Agricultural and Food Chemistry, consumul regulat de trei, până la cinci cești de cafea a fost asociat cu un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare la "persoanele sănătoase". Mai mult, consumul zilnic de una, până la cinci cești a fost legat de un risc mai mic de deces, în comparație cu lipsa totală a cafelei. De asemenea, s-a concluzionat că, dacă ați suferit anterior un eveniment cardiovascular, consumul de cafea nu vă va crește riscul de a suferi o altă problemă legată de inimă.

În afară de aceste constatări, o altă analiză a 21 de studii publicată în Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases a concluzionat că consumul a aproximativ trei, până la patru cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral. 

2. Îți poate oferi mai multă energie

Sigur, cafeaua poate avea un gust destul de bun. Dar, să recunoaștem, motivul pentru care oamenii adoră această băutură este conținutul său de cofeină. Cu 127 de miligrame într-un espresso dublu sau aproximativ 95 de miligrame într-o ceașcă de cafea preparată, te vei simți mult mai energic atunci când savurezi această băutură.

3. Poate reduce riscul de a dezvolta demență și boala Alzheimer

S-a demonstrat, de asemenea, că consumul de cafea în mod constant de-a lungul timpului are efecte pe termen lung asupra creierului și sănătății tale cognitive. Un studiu din 2016, care a evaluat efectele consumului obișnuit de cafea și potențialul declin cognitiv a remarcat un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer. Un alt studiu din 2021, publicat în PLOS Medicine, a constatat că consumul de cafea și ceai (fie împreună, fie separat) a fost asociat cu un risc mai mic de demență. Cercetătorii din acest studiu au concluzionat, de asemenea, că aceste băuturi au fost legate de un risc redus de demență postdecembristă, de asemenea.

4. Cafeaua poate ajuta la menținerea greutății

Un alt beneficiu al cafelei este faptul că această băutură te poate ajuta în obiectivul de pierdere în greutate sau de gestionare a greutății, mai ales pentru că aceasta conține compuși vegetali specifici și polifenoli care sunt cunoscuți pentru a ajuta la prevenirea obezității și a altor forme de sindrom metabolic. 

5. Cafeaua poate contribui la reducerea apariției anumitor tipuri de cancer

Întotdeauna sunt mulți factori care intră în joc în ceea ce privește riscul de a dezvolta anumite boli, dar cercetările au găsit multiple legături specifice între consumul de cafea și cancer. Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Cancer, cafeaua joacă un rol semnificativ în sănătatea hormonală și transportă antioxidanți importanți. Acesta este motivul pentru care cafeaua a fost asociată cu un risc redus de cancer endometrial, care este un cancer care afectează mucoasa uterină. Cu toate acestea, ea notează, de asemenea, că nu a existat nicio legătură semnificativă între cafea și cancerul de sân, pancreas, rinichi, prostată, ovare sau stomac.

Articole similare

De ce să bei apă caldă pe stomacul gol

Apa caldă băută dimineața, înainte de micul dejun și...

Vârsta perfectă pentru a te căsători, potrivit științei

A te căsători este un pas important, iar momentul pare...

Ți-e sete încontinuu? Ai putea fi bolnav!

Iată ce semne ascunde setea excesivă!


Top citite
Ea este femeia care a lansat-o pe Mariah Carey (VIDEO)

Ea este femeia care a lansat-o pe Mariah Carey (VIDEO)

George Buhnici, primul interviu după cel mai greu an din viața lui: Nu mai știam ce să fac/Prima lună n-am ieșit din casă

George Buhnici, primul interviu după cel mai greu an din viața lui: Nu mai știam ce să fac/Prima lună n-am ieșit din casă

Narcisa Suciu a vrut să se retragă la mănăstire, dar tatăl ei nu a fost de acord

Narcisa Suciu a vrut să se retragă la mănăstire, dar tatăl ei nu a fost de acord

Ea a atras atenția lui Michael Jackson, Carlos Santana și Alice Cooper, în urmă cu 20 de ani

Ea a atras atenția lui Michael Jackson, Carlos Santana și Alice Cooper, în urmă cu 20 de ani

La mulți ani David Coverdale! Artistul împlinește astăzi 72 de ani

La mulți ani David Coverdale! Artistul împlinește astăzi 72 de ani

Generația Z a dat trend-ul, iar! "Aș vrea să fiu un spiriduș" este în mintea multor români/Freepik

Generația Z a dat trend-ul, iar! "Aș vrea să fiu un spiriduș" este în mintea multor români


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Robbie Williams îşi va face debutul în metavers

Cântăreţul britanic Robbie Williams, fost membru al...

Ea este femeia care a lansat-o pe Mariah Carey (VIDEO)

Înainte de a fi regina Crăciunului, Mariah Carey a...