Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Crăciun și Revelion. Nepoata lor, dezvăluire: Dacă lipseau era vai şi-amar!
Autor: radiodcnews Team | Dată: 13 dec 2022, 13:42
Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu de Crăciun și Revelion. Nu le lipseau niciodată de pe masă.

Nepoata lui Nicolae Ceaușescu, conf. univ. dr. Mihaela Moraru Ceaușescu, a scris autobiografia "Nu regret, nu ma jelesc, nu strig?", o lucrare în care povestește întâmplări inedite din viața familiei Ceaușescu. Mai mult, Mihaela Moraru Ceaușescu a făcut dezvăluiri despre Revoluția din decembrie 1989 și despre unele personaje ale acelui moment.

Autoarea susține că a făcut "dezvăluiri autentice, așa cum i-a fost dat să trăiască unui membru al familiei Ceaușescu, încercând să nu-i deranjeze pe cei vii și să nu-i tulbure pe cei morți".

Printre multe altele, Mihaela Moraru Ceaușescu a scris despre masa de Crăciun a soților Ceaușescu și spune că aceștia mobilizau tot personalul pentru ca lucrurile să iasă exact așa cum voiau.

În ceea ce privește bucatele pe care le puneau pe masa de sărbători, potrivit autoarei, cei doi soți erau mari iubitori de pește, astfel că acesta nu lipsea nici din meniul de Crăciun. 

Ce mâncau soții Ceaușescu de Crăciun: Dacă lipseau era vai şi-amar!

 

"Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele.

De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion", a scris Mihaela Moraru Ceaușescu, în cartea "Nu regret, nu mă jelesc, nu striga".

În ceea ce privește masa de Revelion, cei doi se asigurau că au un meniu pe cinste.

Nicolae Ceaușescu era un mare iubitor de mâncăruri tradiționale așa că în perioada sărbătorilor, când se tăiau porcii, îi plăcea să consume cârnați proaspeți, jumări, șuncă afumată și pomana porcului, iar oamenii pregăteau pachete pentru acesta cu diverse preparate tradiționale.

"Mulți oameni chiar credeau atunci că Ceaușescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: șunculițe proaspăt afumate, cârnați condimentați, carne de porc, brânzeturi și îi trimiteau pachete lui Ceaușescu", a dezvăluit Mihaela Moraru Ceaușescu.

Articole similare

Top citite
Foto: Pexels.com

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Este efectul restricțiilor impuse de SUA

Huawei înlocuiește mii de piese din SUA cu versiuni chinezești

Adapost caini. Foto: Pexels.com

Sfaturi pentru cei care adoptă un câine de la adăpost

Garnitură de metrou, pe Magistrala 4

Câţi călători circulă cu metroul bucureştean într-un an

Foto: Freepik

1.000 de euro din partea statului. Cine sunt tinerii care pot primi suma


Cele mai noi articole

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Val de restricţii asupra aplicaţiei TikTok.

Sfaturi pentru cei care adoptă un câine de la adăpost

Persoanele care doresc să salveze viaţa unui câine şi...

Sprijin pentru elevii de liceu în alegerea carierei

Elevii de liceu primesc ajutor în alegerea carierei.