Ce se întâmplă dacă porți tocuri înalte în fiecare zi. Avertismentul medicilor
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
O pereche de pantofi cu tocuri elegante sau pantofi cu platformă înaltă te pot face, fără îndoială,  să te simți mai încrezătoare - ca să nu mai vorbim de faptul că poți ridica orice ansamblu. Dar ce se întâmplă dacă porți tocuri înalte în fiecare zi?

Problema cu tocurile, spun experții, este că acestea perturbă forma naturală a corpului tău. Punându-ți picioarele într-un unghi exagerat, acestea îți trag mușchii și articulațiile în afara alinierii, ceea ce poate duce, în timp, la o mulțime de simptome și afecțiuni îngrijorătoare. Potrivit doctorului Shoaib Malik, medic de familie certificat de consiliu la Prime Health of New Jersey, purtarea tocurilor înalte cauzează daune nu numai picioarelor, ci și gleznelor, genunchilor și spatelui.

Se spune că "frumusețea înseamnă durere", dar medicii sunt de acord în unanimitate că nicio încălțăminte, oricât de elegantă ar fi, nu merită disconfortul, durerea și potențialul de deformare și rănire pe care le poate provoca purtarea regulată a tocurilor. Din aceste motive, medicii recomandă să limitați timpul pe care îl petreceți pe tocuri înalte.

"Pentru a minimiza efectele negative ale purtării tocurilor înalte în fiecare zi, este important să alegeți tocuri mai joase cu un suport bun", spune Malik pentru Best Life. "Purtarea inserțiilor ortopedice sau a suporturilor pentru arcadă poate ajuta la distribuirea mai uniformă a greutății și la reducerea presiunii asupra picioarelor. Luarea unor pauze regulate de la purtarea tocurilor înalte și întinderea picioarelor și a picioarelor poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea oricărui disconfort."

Nelya Lobkova DPM, un podiatru certificat în practica privată, recomandă, de asemenea, să căutați tocuri bloc mai groase cu o curea la gleznă pentru a oferi o stabilitate suplimentară.

Ținând cont de toate acestea, citește mai departe pentru a afla ce consecințe ai putea avea dacă porți tocuri înalte în fiecare zi.

S-ar putea să vă doară spatele

Fascia plantară, o bandă de țesut care se întinde de la osul călcâiului până la baza degetelor de la picioare, este, de asemenea, conectată la mușchiul gambei. Mușchiul gambei se conectează la mușchiul hamstring, care se atașează la partea inferioară a spatelui și la pelvis. Așadar, nu fiți surprinsă dacă vă simțiți durerile de spate după ce purtați frecvent tocuri înalte. Tocurile înalte vă forțează, de asemenea, să mergeți pe vârfurile picioarelor, ceea ce vă mută centrul de greutate în față. "Acest lucru înseamnă că purtarea tocurilor înalte îți poate modifica postura, determinând arcuirea zonei lombare și putând duce la dureri de spate", adaugă Malik. "Acest lucru se datorează faptului că greutatea corpului tău este deplasată în față, punând mai multă presiune pe partea inferioară a spatelui."

S-ar putea să vă doară picioarele

O cercetare din 2015 a făcut legătura între purtarea tocurilor înalte și creșterea ratei de dureri musculo-scheletice. Acest lucru nu ar trebui să vină ca o surpriză: dacă ați purtat vreodată tocuri pentru o perioadă lungă de timp, probabil că sunteți familiarizată cu temuta senzație de pulsație sau durere în picioare la sfârșitul zilei sau al nopții. Așadar, de ce se întâmplă acest lucru?

"Deoarece tocurile înalte determină corpul tău să se deplaseze în față, acest lucru duce la creșterea presiunii asupra degetelor și picioarelor", explică Malik. Deoarece greutatea corpului tău poate fi concentrată în vârful picioarelor, Malik spune că nu este neobișnuit să experimentezi dureri în acea zonă anume. "Acest lucru poate duce la afecțiuni precum metatarsalgia, care se caracterizează prin durere și inflamație la nivelul tălpii piciorului", spune el pentru Best Life.

Potrivit lui Lobkova, purtarea prea des a tocurilor înalte poate provoca, de asemenea, neuroma lui Morton, o afecțiune dureroasă care apare atunci când nervul dintre oasele degetelor de la picioare se inflamează. Această afecțiune poate implica o durere ascuțită, de arsură, sau amorțeală și o senzație de înțepături și ace în degetele de la picioare sau în vârful piciorului.

Este posibil să dezvoltați fasceită plantară

Purtarea tocurilor înalte poate scurta mușchii gambei - și mai ales tendonul lui Ahile, spune Lobkova. "Scurtarea acestui tendon poate duce la microdesprinderi, care pot contribui apoi la dezvoltarea tendinitei și a fasciitei plantare."

Fasceita plantară, care apare atunci când banda groasă de țesut care susține arcada se inflamează, poate provoca durere înjunghiată, umflături și sensibilitate în apropierea călcâiului. În cazuri extreme, această afecțiune poate chiar îngreuna mersul.

Malik subliniază că, atunci când mușchii  se scurtează, este posibil să vi se pară, de asemenea, că mersul în pantofi plat este prea inconfortabil.

Vă puteți confrunta cu deformări ale picioarelor

Un studiu din 2019, care a comparat picioarele femeilor care poartă tocuri la serviciu în fiecare zi cu cele ale femeilor care poartă pantofi cu tocuri plate, a constatat că cele care poartă tocuri înalte sunt mai predispuse să aibă o serie de deformări, inclusiv monturi și un al cincilea deget suprapus. Cercetătorii au observat că purtarea pantofilor cu tocuri înalte limitează mobilitatea gleznei și suprasolicită antepiciorul, printre alte probleme care duc la aceste deformări.  Potrivit lui Lobkova, purtarea tocurilor înalte în fiecare zi poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta "degete în ciocan". Degetul în ciocan - o deformare a celui de-al doilea, al treilea sau al patrulea deget de la picior - descrie o îndoire anormală a articulației centrale a degetului. Aceasta poate provoca dureri la nivelul degetului afectat și face dificilă mișcarea acestuia.

"În plus, tocurile înalte cauzează, de obicei, înghesuirea degetelor de la picioare în zona degetului de la picior, ceea ce agravează și mai mult deformarea degetului în ciocan", spune Lobkova.

Articole similare

Cum să faci curățenie în mod eficient, înainte de Paște

Curățenia înainte de Paște poate fi o sarcină destul de...

Cum scapi de grăsimea de pe abdomen

Reducerea grăsimii abdominale necesită o abordare...

Chiftele de post. Rețeta delicioasă

Iată o rețetă simplă și delicioasă de chiftele perfecte...

Efectele pozitive ale mișcării asupra sănătății mintale

Cum poate exercițiul să influențeze starea noastră...

Taylor Swift și Travis Kelce au fost văzuți la Coachella

Taylor Swift a fost fotografiată alături de iubitul ei,...


Top citite
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Sharon și Kelly Osbourne dezvăluie dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri/Facebook

Sharon și Kelly Osbourne au dezvăluit dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri

Kanye West și Bianca Censori

Kanye West, acuzat că l-a lovit pe bărbatul care a "agresat-o fizic" pe soția Bianca Censori


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel