Ce se întâmplă dacă te duci la culcare fără să te speli pe dinți, potrivit medicilor stomatologi
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
Chiar dacă, de obicei, vă respectați rutina de igienă orală, uneori poate fi tentant să săriți peste periajul dentar înainte de culcare. Cu toții am fost prea obosiți să ne spălăm pe dinți, sau am uitat periuța de dinți acasă când călătorim, sau am adormit din greșeală în fața televizorului - și de cele mai multe ori, nu pare să fie sfârșitul lumii. Te speli când te trezești, îți continui ziua și uiți de asta. Dar ar putea ca acel periaj sărit să dăuneze pe termen lung dinților tăi?

Deși este adevărat că, ocazional, lipsa periajului de noapte nu va cauza imediat schimbări drastice, tot nu este o idee bună - mai ales dacă aveți afecțiuni potențiale sau existente, spune Greg Grillo, dentist la Express Dentist. "Să te culci fără să te speli și să folosești ața dentară ocazional poate să nu provoace niciun rău pe termen lung, dar depinde și de riscurile genetice și dietetice ale fiecărui pacient", avertizează el.

Săritul peste periajul de noapte poate începe, de asemenea, ca un obicei de o dată la un moment dat și se poate transforma în ceva mai frecvent. Dar chiar dacă este doar o chestie ocazională de "hopa-am uitat", ați putea crește riscul de consecințe pe termen lung. Citiți mai departe pentru a afla care sunt acestea.

Placa dentară și tartrul se pot acumula

Dentistul dumneavoastră a vorbit probabil despre acumularea plăcii bacteriene, dar ce este mai exact? "Placa bacteriană este o peliculă lipicioasă de bacterii care se formează pe dinți și pe gingii atunci când particulele de alimente și bacteriile se amestecă, ceea ce poate duce la apariția cariilor", explică Joyce Kahng, medic stomatolog din Costa Mesa, California.

Periajul și folosirea aței dentare ajută la reducerea plăcii bacteriene, dar WebMD avertizează că, dacă placa rămâne pe dinți, aceasta se întărește și se transformă în tartr, ceea ce poate cauza probleme grave, inclusiv boli ale gingiilor. Site-ul spune că va trebui să mergeți la dentist pentru a vă îndepărta tartrul, mai ales dacă acesta se află sub linia gingiei.

Puteți dezvolta o respirație urât mirositoare

Există multe tipuri de bacterii în lume - unele bune, altele rele. Și indiferent cât de mult vă spălați pe dinți, bacteriile se vor dezvolta în gură, mai ales noaptea. În timpul zilei, saliva "ajută la spălarea gurii... și creează un tampon împotriva acizilor", spune Grillo.

Dar, noaptea, nu produci suficientă salivă pentru a face treaba. "Senzația de puf pe dinți dimineața se datorează creșterii rapide a plăcii bacteriene", spune Grillo. Iar una dintre (multele) probleme legate de acumularea plăcii bacteriene este că aceasta poate provoca mirosuri, ceea ce duce apoi la respirație urât mirositoare.

Dinții tăi pot deveni decolorați

Dinții pătați pot fi cauzați de multe lucruri, inclusiv vin roșu, cafea, cola, consumul de tutun și anumite afecțiuni medicale, explică Clinica Cleveland. Dar și săritul peste periajul și folosirea aței dentare o poate face: dacă nu vă spălați pe dinți înainte de culcare în fiecare seară, dinții pot deveni decolorați și pătați din cauza acumulării de placă. Pentru ca dinții să rămână strălucitori și curați, spun ei, asigurați-vă că vă periați și folosiți ața dentară în fiecare seară înainte de a vă culca pe pernă. Puteți încerca, de asemenea, benzi și tăvițe de albire a dinților fără prescripție medicală sau vă puteți face albirea profesională a dinților de către un dentist cosmetic. Dar nu este mai ușor (și mai ieftin) să vă spălați pe timp de noapte?

Scăparea periajului de noapte poate avea consecințe pe termen lung

Dacă nu te speli noaptea devine un obicei, dinții tăi ar putea avea probleme, spune Grillo. "Dacă cineva uită adesea să se [spele] pe dinți noaptea, repercusiunile pot fi mai grave", avertizează Grillo, care avertizează că acumularea de placă "se poate transforma în boli ale gingiilor, ceea ce duce la pierderea dinților, retracție gingivală și chiar pierderea osului maxilarului".

Grillo subliniază, de asemenea, că "caria dentară ar putea progresa, necesitând plombe, coroane sau tratament de canal" și că "igiena orală precară a fost legată de alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul".

Aceste potențiale consecințe pentru sănătate ale omiterii periajului pot fi chiar mai profunde decât credeți. Cercetările arată că spălatul pe dinți de două ori pe zi poate ajuta, de fapt, la reducerea riscului de demență. În plus, bolile gingivale au fost legate de un risc mai mare de a suferi un atac de cord, potrivit bestlife.com 

Articole similare

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Pentru a avea o piele fină, sănătoasă și radiantă, este...

De ce să mănânci ceapă. Beneficii uriașe pentru sănătate

Ceapa este o legumă extrem de nutritivă și versatilă,...

Cum știi că suferi de despresie funcțională

Nu ești în apele tale și totuși poți merge la serviciu...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic

Paștele Catolic pică pe 31 martie 2024. Data diferă de...

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel