Ce se va întâmpla cu etichetele de pe produsele din carne şi sticlele de vin? UE decide în curând
Autor: Liana Ganea
Data actualizării:
Data publicării:
Propunerile legislative europene privind domeniul alimentar trebuie adoptate în decursul anului 2023 deoarece, începând cu primăvara 2024, alegerile din Europa vor pune în așteptare pentru câteva luni viața instituțiilor de la Bruxelles. În contextul inflației și al creșterii prețurilor la energie, ambiția inițiativelor de mediu ar putea fi redusă.

Printre cele mai importante teme ce urmează a fi dezbătute în acest an se regăsesc regulamentele privind comercializarea semințelor în UE, absorbția de carbon în agricultură, pesticidele, bunăstarea animalelor sau etichetarea produselor alimentare, dar şi o posibilă revizuire a politicii de promovare a produselor alimentare din carne şi a vinului.

Unde vor fi încadrate plantele şi seminţele

Unul dintre dosarele cele mai așteptate de comunitatea agricolă pentru începutul anului 2023 este cel referitor la regulamentul care ar trebui să simplifice încadrarea plantelor rezultate din noile tehnici de selecție genomică. Pentru acest regulament simplificat, Comisia Europeană trebuie să își prezinte propunerile în prima jumătate a anului 2023.

În același timp, CE va propune și o revizuire a cadrului legislativ privind comercializarea semințelor în UE, pentru a-i oferi flexibilitate și pentru a răspunde mai bine la provocările acordului verde european.

Etichetarea produselor alimentare, în primul trimestru 2023

Propunerea Comisiei Europene privind etichetarea frontală a produselor alimentare era așteptată pentru 2022, dar textul este în întârziere din cauza diviziunilor dintre statele membre în ceea ce privește problema etichetării nutriționale (în special posibilitatea generalizării sistemului Nutri-Score). Regulamentul, programat acum pentru primul trimestru, va acoperi și indicația de origine și etichetarea de sănătate pentru alcool (inclusiv vin).

Carnea si vinul, excluse?

Printre propunerile care se prelungesc de câteva luni și care erau așteptate inițial în 2022 se numără și revizuirea tehnică a standardelor de comercializare a produselor agricole și revizuirea politicii de promovare a produselor alimentare, care ar putea exclude parțial anumite produse precum carnea sau vinul.

Este puțin probabil, spun specialistii, ca aceste propuneri să facă obiectul unui acord între Consiliu și Parlamentul European înainte de sfârșitul legislaturii. În 2023, colegislatorii vor trebui totuși să încerce să finalizeze textele deja transmise de Comisia Europeană. În special cea privind indicațiile geografice. Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, speră ca Parlamentul, pe de o parte, și statele membre, pe de altă parte, să poată adopta poziția lor în martie, în vederea lansării negocierilor pentru finalizarea discuțiilor înainte de primăvara lui 2024.

Articole similare

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...


Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel