Cea mai albă vopsea poate răci suprafețele pe care este aplicată
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
În 2020, oamenii de știință de la Universitatea Purdue au dezvoltat o nouă vopsea acrilică super-albă care reflectă 95,5% din lumina soarelui. De atunci, au făcut-o și mai albă, cu o nouă formulă care a crescut reflectarea luminii solare la 98,1 la sută, ceea ce stabilește recordul celei mai albe vopsele cu Guinness World Records.

"Nu am încercat cu adevărat să dezvoltăm cea mai albă vopsea din lume", a declarat pentru New York Times Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Purdue, care a supervizat cercetarea. "Am vrut să ajutăm la schimbările climatice, iar acum este mai mult o criză și se înrăutățește. Am vrut să vedem dacă este posibil să ajutăm la economisirea energiei în timp ce răcim Pământul."

Cu ochiul liber, s-ar putea să nu fie evident că vă uitați la cel mai alb alb alb. Deoarece vopseaua împrăștie lumina soarelui pe măsură ce o reflectă, nu există un efect orbitor. Dar, în timp ce ultra albul poate arăta similar cu nuanțele de vopsea pe care le puteți cumpăra de la Home Depot, vopseaua nou dezvoltată este mult mai eficientă ca instrument de răcire decât omologii săi mai absorbanți de lumină.

Ce înseamnă acest lucru în practică? Vopseaua ultra-albă de la Purdue menține suprafețele reci la atingere chiar și pe o căldură toridă. Comparativ cu temperatura aerului la mijlocul după-amiezii, o suprafață vopsită cu cel mai alb alb poate fi cu opt grade Fahrenheit mai rece. Pe timp de noapte, diferența este și mai pronunțată, de până la 19 grade.

Vopsirea clădirilor în cel mai alb alb ar putea contribui la compensarea efectului de insulă de căldură urbană, cauzat de faptul că majoritatea clădirilor construite de om absorb mai multă căldură decât peisajele naturale, ceea ce duce la creșterea temperaturilor.

Echipa de la Purdue a creat vopseaua ultra albă inițială cu particule de carbonat de calciu. Noua versiune - rezultatul a șase ani de cercetări care au testat peste 100 de materiale diferite - este realizată cu sulfat de bariu. (Vantablack, mult lăudatul "cel mai negru negru" care absoarbe 99,965% din lumină, este realizat din nanotuburi de carbon, la fel ca și un negru și mai negru dezvoltat de oamenii de știință de la MIT împreună cu artistul Diemut Strebe, care captează 99,995% din lumină).

"Am descoperit că, folosind sulfat de bariu, teoretic poți face lucrurile foarte, foarte reflectorizante, ceea ce înseamnă că sunt foarte, foarte albe", a declarat Xiangyu Li, care a fost studentă în laboratorul lui Ruan, menționând că o concentrație mai mare de particule de sulfat de bariu crește reflectivitatea, dar că adăugarea unei cantități prea mari face ca vopseaua să fie predispusă la crăpare.

Vopseaua albă a fost folosită de mult timp în climatele calde pe acoperișuri și la exteriorul clădirilor pentru a încerca să mențină casele răcoroase, dar, deoarece vopselele tradiționale reflectă doar 80-90% din lumina soarelui, căldura continuă să crească.

Cu acest cel mai alb alb, este ca și cum Ruan ar fi creat un aparat de aer condiționat care funcționează cu zero energie - și fără dezavantajul de a emite căldură în exterior chiar dacă aerul condiționat răcește interiorul. Se preconizează că nevoile de aer condiționat ale unei clădiri acoperite cu vopsea cu sulfat de bariu vor scădea cu până la 40 de procente.

În timp ce cea mai albă vopsea albă este un reflector eficient, ar fi nevoie de foarte multă vopsea albă pentru a avea un impact notabil asupra temperaturii Pământului.

În 2019, un studiu publicat în revista Joule a constatat că, pentru a opri creșterea temperaturilor globale, ar trebui să acoperiți unul până la două procente din suprafața Pământului cu un material reflectorizant precum cea mai albă vopsea albă. Asta înseamnă puțin peste jumătate din suprafața deșertului Sahara.

Purdue a dezvoltat cea mai albă vopsea albă pentru a fi folosită pe acoperișuri, dar interesul pentru această vopsea a fost larg răspândit.

"Am fost contactat de toată lumea, de la producători de nave spațiale la arhitecți și până la companii care fac haine și pantofi", a declarat Ruan. "În mare parte aveau două întrebări: De unde pot să o cumpăr și dacă se poate face mai subțire?".

Ca răspuns, echipa lui Ruan a modificat formula pentru a face o versiune mai ușoară pentru mașini.

O versiune comercială a celui mai alb alb nu va fi disponibilă cel puțin un an. Între timp, laboratorul lui Ruan colaborează cu o companie producătoare de vopsele, care urmează să fie anunțată, pentru a o face mai durabilă și mai rezistentă la murdărie, precum și pentru a dezvolta alte culori care să folosească albul ultra alb ca bază, îmbunătățindu-le, de asemenea, proprietățile reflectorizante.

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun

Sursa foto: Facebook

Eleganță regală: Regele Frederik și Regina Mary își dezvăluie noile portrete oficiale



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel