Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
1. Noi mutații ale coronavirusului
Dacă se confirmă că tulpina „Omicron” este mai contagioasă decât „Delta”, dar provoacă boli mai puțin severe, aceasta este o veste bună. Economiile se vor reechilibra, ajungând la turația pre-pandemică. În acest scenariu, prognoza privind creșterea economică ar fi mai optimistă, Bloomberg preconizând pentru 2022 o creștere de 5,1%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât prognoza actuală, de 4,7%.
Totuși, dacă va apărea o tulpină mai contagioasă și mai periculoasă, dinamica economiei mondiale va fi similară cu cea din trimestrul II al anului 2020, cu o reducere de până la 10% în cele mai sensibile industrii.
2. Inflația galopantă din Statele Unite
Economiștii estimaseră o inflație de aproximativ 2% până la sfârșitul acestui an, dar acum este aproape de 7%.
Este posibil ca erori similare să se întâmple și în 2022, dar deocamdată prognozele dau o reducere a inflației anul viitor la 3%. Cu o combinație nefavorabilă de factori, marea economie a lumii va fi mai aproape de stagflație, mai scriu cei de la Bloomberg.
3. Politica Băncii Centrale
Politicile dure ale Fed înseamnă un dezastru pentru piețe, mai ales în cazul formării unor bule. Dacă Banca Centrală majorează rata de politică monetară de trei ori în 2022, Statele Unite s-ar putea confrunta cu o recesiune în 2023.
4. Colapsul piețelor emergente
Creșterea dobânzilor din SUA ar putea însemna o prăbușire a piețelor emergente. Ratele mai mari ale dobânzii în SUA stimulează de obicei dolarul și declanșează ieșiri de capital, și uneori crize valutare, în economiile în curs de dezvoltare. În 2013 și 2018, țări ca Argentina, Africa de Sud sau Turcia au avut cel mai mult de suferit, în urma unor situații similare.
5. Problemele Chinei
Dacă China va continua să urmeze o politică de toleranță zero față de coronavirus și nu va rezolva efectele severe ale crizei imobiliare, creșterea economică a Chinei ar putea încetini până la 3% anul viitor, mult sub așteptările de 5,7% creștere economică. Acest lucru va provoca un „efect de domino” în economia mondială și ar putea afecta chiar și politica Fed.
Citește și : Primul caz de infectare cu varianta Omicron, detectat în China
6. Instabilitate în Europa
Aici nu este vorba doar de conflictul din Ucraina, dar și de alegerile prezidențiale din Franța și Italia. Dacă euroscepticii vor câștiga în aceste economii cheie, costul împrumuturilor pentru ei va crește, iar economia Europe va fi mult mai aproape de o recesiune.
7. Problema Brexitului
Un război comercial pe scară largă între UE și Regatul Unit este puțin probabil, dar sunt posibile probleme la frontierele vamale. Blocajele de transport ar putea împinge prețurile la niveluri și mai mari.
8. Stimulentele din pandemie ar putea fi tăiate
În 2022, UBS estimează că guvernele vor reduce sprijinul la aproximativ 2,5% din PIB-ul mondial. Acest factor va avea un impact deosebit de puternic asupra economiilor Regatului Unit, Italiei, Canadei și Japoniei.
9. Creșterea prețurilor la alimente
O combinație între efectele Covid și problemele climatice a împins prețurile alimentelor la nivel mondial aproape de niveluri record și le-ar putea menține ridicate anul viitor.
Problema alimentară la nivel global este mai acută decât în criza primăverii arabe din 2011, în special în țări precum Sudan, Liban și Algeria. Aceasta înseamnă riscul unei noi instabilitati în macroregiune.
10. Situația geopolitică
Cel mai rău scenariu este, bineînțeles, un război între superputeri.
Dar economia mondială va fi la fel de afectată de noul război comercial dintre Statele Unite și China și de noua criză a aprovizionării cu semiconductori din Taiwan. Nu trebuie subestimat potențialul de tensiuni regionale, cum ar fi în Turcia sau Brazilia, în perioada premergătoare alegerilor din octombrie.
„În 2020, impactul economic al pandemiei a fost mai devastator decât aproape toate previziunile”, rezumă Bloomberg. Totuși, acest lucru nu a fost valabil și în 2021, când multe țări și-au revenit surprinzător de repede. Este util să ne amintim că, anul viitor, unele lucruri ar putea merge bine și anul viitor”, încheie Bloomberg într-un ton mai optimist
Citește și: Se răspândeşte într-un ritm fenomenal. Aproape jumătate dintre cazurile din Londra sunt cu tulpina OMICRON
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Andreea Bănică nu a mai...
Bruno Mars şi vedeta de K-pop...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...
Cântăreţul Stromae a fost...