Comisia Europeană majorează salariile angajaților săi, deși executivul european avizase negativ măsuri similare
Autor: Elena Didilă
Data actualizării:
Data publicării:
De ani de zile, executivul UE s-a opus indexării automate a salariilor, deoarece această practică ar împinge inflația și mai sus.

Odată cu inflația furioasă, Comisia Europeană a decis să mărească salariul angajaților săi, să-l alinieze la acesta. Aceasta nu este o practică nouă și este comună și altor câteva administrații publice.

Problema este însă că majorarea contravine propriului aviz al Comisiei, care se opune de multă vreme indexării automate a salariilor la inflație, întrucât această practică ar declanșa o spirală de prețuri și salarii care ar împinge și mai mult inflația.

Și nu întâmplător, în urma stagflației din anii 1970, toate țările UE, cu excepția Belgiei și Luxemburgului, au abandonat această practică. 

Potrivit Politico, angajații executivului comunitar, inclusiv membrii Colegiului Comisarilor, au primit o creștere salarială cu 2,4% în iunie, cu efect retroactiv începând din ianuarie.

Această măsură va costa scoate din bugetul Comisiei 95 de milioane EUR. Ajustarea se referă și la deducerile plătite de funcționari la bugetul UE, aducând efectul net asupra bugetului la 78 de milioane de euro, a explicat un purtător de cuvânt al Palazzo Berlaymont care a descris majorarea drept un ”calcul automat fără nicio tentă politică”.

”Un element important în prevenirea înrădăcinării inflației este evitarea spiralelor preț-salariu și, în consecință, există și o responsabilitate substanțială a partenerilor sociali în găsirea echilibrului potrivit”, a declarat luna trecută vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, criticând astfel practica.

Conform regulilor UE, salariile sunt ajustate anual pentru a ține cont de modificările costului vieții. Ajustarea poate avea loc de două ori pe an și poate fi aplicată retroactiv dacă inflația a depășit 3% în perioada de raportare, așa cum sa întâmplat între iulie și decembrie 2021, când inflația în Belgia și Luxemburg era în medie de 3,5%.

Indexarea este apoi ajustată pentru modificările puterii de cumpărare a funcționarilor publici naționali din 10 țări UE: Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia și Suedia. 

Această cifră a scăzut cu 1,1% în aceeași perioadă, ceea ce a condus la ajustarea finală de 2,4%. Membrii personalului Comisiei din alte țări decât Belgia și Luxemburg au primit, de asemenea, o creștere salarială, dar aceasta este ponderată în funcție de circumstanțele naționale.

”Acest sistem nu urmărește să indexeze salariile pe baza inflației, ci să mențină evoluția puterii de cumpărare a oficialilor UE în linie cu cea a oficialilor naționali”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Un important lobby sindical, care a cerut creșteri ale salariilor în conformitate cu inflația de bază, a salutat decizia.

”Același sistem de indexare ar trebui aplicat tuturor lucrătorilor europeni, iar Comisia ar trebui să îl recomande în mod clar statelor membre, știind că deprimarea salariilor duce la recesiune economică”, a spus secretarul general al Confederației Sindicatelor Europene, Luca Visentini, într-un comunicat.

Citește și...


Au crescut salariile retroactiv pentru toți angajații Comisiei Europene. Val Vâlcu: Când mulți nu au bani pentru ziua de mâine, tu-ți indexezi salariile?

Invitat la postul de televiziune B1Tv, jurnalistul Val Vâlcu a intervenit pe acest subiect: ”Principala problemă este de ce se indexează inflația la Comisia Europeană. Există o fractură între eurocrați și populația din vestul Europei. De aceea a plecat Marea Britanie din UE. 

În vreme de pace, oamenii ăia iau bănuțul, se duc și îl cheltuie la restaurantele din Bruxelles, la Strasbourg... e foarte frumos, ciolanul cu varză murată specific pentru Alsacia e o bucurie... și banul circulă. Dar acum e vreme de criză, când toată lumea strânge cureaua, când mulți nu au bani pentru ziua de mâine, tu să iți indexezi salariile? Primul trebuia să dai exemplu: strângem cureaua, e război, e conflict în Uniunea Europeană”.

”Uniunea Europeană reglementează de la mărimea trotuarului până la diametrul cartofului, totul reglementează, dar nu nu e în stare să își facă o armată, o structură de securitate comună și nu își poate administra politicile comune. Unele țări, pentru beneficii economice, trădează! Cum e Ungaria spre exemplu”, a concluzionat jurnalistul Val Vâlcu.

Citește mai mult AICI.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...

Finlanda a cumpărat ”Praștia lui David” din Israel

Este o dorință mai veche a Finlandei. 


Top citite
Captura Instagram

Selly s-a împăcat cu Adrian Elicopter de luptă. Videoclipul cu cei doi are aproape 1 milion de vizualizări (VIDEO)

Captura Youtube

Tania Popa a vorbit despre colaborarea cu Selly la filmul Buzz House: Mi-a zis să-i arăt cum o să fac, să vadă dacă o sa fac bine/În capul meu a fost: 'Tuți...

Shakira / FOTO: Facebook

Shakira dezvăluie că problemele financiare ale familiei i-au dat o dorință neobosită de a reuși

Printul Harry

Prințul Harry așteptat la Londra, apoi în Nigeria cu Meghan

Paris Hilton declară că noul ei album are de toate / Facebook

Paris Hilton declară că noul ei album are de toate

Captura Youtube

Preotul robot cu inteligență artificială „Părintele Justin” este excomunicat din biserică după doar o zi


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Prințul Harry așteptat la Londra, apoi în Nigeria cu Meghan

Prințul Harry se va întoarce în Marea Britanie pentru a...

Paris Hilton declară că noul ei album are de toate

Paris Hilton susține că cel de-al doilea album de studio...

pixel