Consumul a două beri pe zi îți pot "îmbătrâni creierul cu 10 ani". Nu te-ai fi gândi la asta
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
Două beri pe zi pot îmbătrâni creierul cu echivalentul a 10 ani, susțin oamenii de știință. Băutorii au fost avertizați să își țină în frâu obiceiurile proaste, în special cei de vârstă mijlocie.

Studiul a constatat că două halbe de bere sau pahare de vin la cină, seara, ar putea accelera îmbătrânirea.  Cercetătorii au analizat scanările RMN ale creierului a 36.000 de adulți din Marea Britanie, apoi i-au întrebat despre obiceiurile lor de consum de alcool. Rezultatele lor au sugerat că o persoană în vârstă de 50 de ani care obișnuia să bea două pahare pe zi  avea un creier cu 10 ani mai bătrân decât dacă ar fi renunțat complet la băutură.

Legătura se înrăutățea cu cât o persoană bea mai mult, arată concluziile publicate în Nature Communications. Chiar și cei care beau doar o halbă de bere pe zi, sau un pahar sau un pahar de vin, aveau creierul cu aproximativ doi ani mai bătrân.

Profesorul Henry Kranzler, un psihiatru care conduce Centrul Penn pentru Studiul Dependenței, a declarat: "Aceste constatări contrastează cu orientările științifice și guvernamentale privind limitele sigure de consum de alcool.

"De exemplu, deși Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism recomandă ca femeile să nu consume în medie mai mult de un pahar pe zi, limitele recomandate pentru bărbați sunt de două ori mai mari, o cantitate care depășește nivelul de consum asociat în studiu cu scăderea volumului creierului."

Autorul co-corespondent Remi Daviet, acum la Universitatea din Wisconsin-Madison, a sugerat că mentalitatea "încă un pahar" este dăunătoare. El a spus: "Există unele dovezi că efectul consumului de alcool asupra creierului este exponențial. Deci, un pahar în plus într-o zi ar putea avea un impact mai mare decât oricare dintre băuturile anterioare din ziua respectivă.  Asta înseamnă că reducerea consumului de alcool din ultima băutură din seara respectivă ar putea avea un efect important în ceea ce privește îmbătrânirea creierului."

Studiul a arătat că, în timp ce trei unități pe zi au îmbătrânit creierul cu 3,5 ani, doar o unitate în plus a crescut acest lucru la cinci ani

Profesorul asistent Gideon Nave, un autor corespondent al studiului, a declarat: "Acest studiu a analizat consumul mediu, dar suntem curioși dacă a bea o bere pe zi este mai bine decât a nu bea niciuna în timpul săptămânii și apoi șapte în weekend. Există unele dovezi că consumul excesiv de alcool este mai rău pentru creier, dar nu am analizat încă îndeaproape acest aspect."

Partea creierului care a fost afectată a fost materia cenușie (țesutul spongios din exteriorul organului) și materia albă (țesutul din interior). Materia cerebrală găzduiește celulele creierului și conexiunile dintre ele - și multe, multe altele. Atunci când este bolnavă, aceasta poate duce la afecțiuni precum demența și scleroza multiplă. 

Oamenii de știință au constatat că volumul mai mic al creierului nu a fost localizat într-o anumită regiune a creierului.Toți cei cărora le place să bea sunt conștienți de faptul că băutura poate schimba chimia creierului, provocând sentimente de relaxare, de nesăbuință și multe altele.Dar impactul pe termen lung asupra creierului este mult mai grav și ar putea fi permanent, potrivit The Sun. 

Articole similare

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Pentru a avea o piele fină, sănătoasă și radiantă, este...

De ce să mănânci ceapă. Beneficii uriașe pentru sănătate

Ceapa este o legumă extrem de nutritivă și versatilă,...

Cum știi că suferi de despresie funcțională

Nu ești în apele tale și totuși poți merge la serviciu...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel