Cum să alegi pepenele perfect: Sfaturi de la experți
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
O felie dulce și suculentă de pepene verde este una dintre cele mai mari plăceri ale verii, dar de prea multe ori am privit cu neîncredere grămada de pepeni din magazin, încercând să decid pe care să-l aleg. Adesea, când ajung acasă și îl tai, pepenele este dezamăgitor de roz deschis și deloc dulce.

Pentru a evita să fac aceeași greșeală în acest sezon, am consultat-o pe Jordan Carter, director de vânzări și marketing pentru Leger and Son, o fermă de pepeni verde de trei generații care funcționează din 1965. Ferma este situată în Cordele, Georgia, care se autointitulează „capitala pepenilor verzi a lumii”. Ei cunosc foarte bine pepenii verzi, scrie Simply Recipies.

Cum să alegi un pepene verde perfect

Cea mai bună modalitate de a verifica dacă un pepene verde este copt este să-l ridici și să cauți o pată gălbuie dedesubt. „Ar trebui să fie de culoare mată, iar burta sau partea inferioară a pepenelui ar trebui să aibă o pată cremoasă galbenă,” spune Carter. „Aceasta este zona unde pepenele a stat pe pământ și s-a copt la soare.”

Adesea numită pata de câmp sau pata de pământ, ar trebui să fie de un galben pal, cremos și untos dacă este copt. Dacă zona de dedesubt a pepenelui este verde deschis sau albă, înseamnă că nu este încă copt.

Când ridici pepenele pentru a-l pune în coș, asigură-te că îți faci o idee despre greutatea lui. „Ar trebui să fie greu pentru dimensiunea lui, deoarece pepenii verzi sunt 92% apă,” spune Carter. Dacă nu ești sigur, ridică un alt pepene de aceeași dimensiune. Cel care se simte mai greu va fi probabil mai copt.

Despre testul „bătutului”

Unii oameni sugerează că poți bate pe lateralul pepenelui pentru a determina maturitatea. Aceasta poate să nu fie cea mai științifică metodă și necesită un auz destul de bun, dar există un sâmbure de adevăr în metoda bătutului.

„Un pepene copt va avea un sunet mat, gol,” spune Carter. „Un pepene necopt va avea un sunet mai înalt, asemănător unui ping.”

Alte indicii de luat în considerare

Există câțiva alți indicatori care te pot ajuta să alegi un pepene copt.

Caută urme de plasă, liniile maro și grosiere de pe lateralul pepenelui care pot semăna cu o pânză de păianjen. Nu există știință care să dovedească acest lucru, dar unii oameni cred că urmele de plasă ar putea fi cauzate de polenizare. Cu cât sunt mai multe urme de plasă, cu atât pepenele poate fi mai dulce și mai copt.

Următorul pas este să zgârii ușor suprafața pepenelui cu unghia. Dacă coaja se desprinde mai ușor și dezvăluie o zonă alb-verde dedesubt, este copt. Dacă zgârii un pepene care nu este copt, va lăsa doar o adâncitură și o linie mai întunecată, conform Colegiului de Științe Alimentare, Agricole și de Mediu al Universității de Stat din Ohio.

În cele din urmă, alege un pepene care nu are tăieturi, lovituri sau vânătăi vizibile. Unele zgârieturi minore sunt în regulă. „Zgârieturile provin de obicei de la manipulare, deoarece recoltarea este foarte intensă din punct de vedere al muncii,” spune Carter. „Majoritatea acestora sunt îndepărtate în timpul sortării la unitatea de ambalare, dar dacă un pepene zgâriat ajunge în magazine, este doar o problemă cosmetică.”

Cumpără pepeni în sezon

Pentru cele mai bune șanse de a obține un pepene suculent și gustos, cumpără-i în sezon, care este aproximativ din aprilie până în septembrie, spune Carter. Odată tăiat de pe viță, un pepene are o durată de viață de aproximativ trei până la patru săptămâni, spune ea.

Dacă tai un pepene și nu este la fel de gustos pe cât ți-ai dori, ai câteva opțiuni. „Poți face o rețetă cu alte ingrediente adăugate sau poți cumpăra altul,” spune Carter. Cocktailurile de pepene verde și salatele de pepene verde foarte condimentate sunt modalități excelente de a folosi un pepene mai puțin impresionant.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel