Cum să gestionăm epidemia de singurătate: Sfaturi de la experți
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Potrivit chirurgului general al Statelor Unite, Dr. Vivek Murthy, ne aflăm în mijlocul unei epidemii de singurătate. Într-un interviu recent, Murthy a menționat că unul din doi adulți americani experimentează „niveluri măsurabile de singurătate”, în timp ce „cifrele sunt și mai ridicate în rândul tinerilor.”

Pe lângă consecințele asupra sănătății mintale asociate cu lipsa conexiunii — cum ar fi riscul crescut de depresie — singurătatea poate afecta și sănătatea fizică. Sentimentul de singurătate și izolare este legat de un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral, demență și deces prematur, scrie Yahoo Life.

Deși cercetările recente au arătat că adulții de vârstă mijlocie din SUA sunt mai predispuși la singurătate decât omologii lor europeni, sentimentul de izolare socială nu este strict un fenomen american. Sam Carr, lector senior la Universitatea din Bath, Anglia, cunoscut sub numele de „cercetătorul singurătății”, împărtășește observațiile sale în noua sa carte, „All the Lonely People”, evidențiind faptul că singurătatea este o experiență universală, intrinsecă condiției umane.

„Am fost întotdeauna interesat de laturile mai întunecate ale ființei umane ... și cred că am observat întotdeauna că atunci când oamenii suferă, unul dintre ingredientele comune este de obicei singurătatea,” spune Carr. „Deci poți vorbi despre tot felul de suferințe — probleme de sănătate mintală, neglijare, despărțire, durere, doliu — și singurătatea este o mare parte din toate aceste experiențe umane.”

Există însă numeroase concepții greșite — și multă stigmatizare — despre ce înseamnă să fii singur și cum să treci prin aceste sentimente. „Aproape toată lumea are singurătatea ca parte integrantă a călătoriei lor la un moment dat,” spune Carr. „Uneori rămâne cu noi mai mult decât alteori, dar aproape toată lumea o are în interiorul lor. Dar mulți oameni se tem să recunoască și să admită asta, așa că se îngroapă în interiorul nostru.”

Ce a învățat Carr despre singurătate și ce greșesc oamenii

Mitul #1: Singurătatea este o boală care trebuie vindecată.


Potrivit lui Carr, există un „discurs foarte popular” printre psihologi că singurătatea este o problemă care trebuie rezolvată. „Dar alte școli de psihologie ar spune că a fi în viață înseamnă să fii singur, așa că ar trebui să ne așteptăm la asta,” notează el. Încercarea de a scăpa complet de singurătate este „puțin ca încercarea de a scăpa de inevitabilitatea morții,” spune Carr. Calea de urmat, după cum vede el, este să „înveți să trăiești cu ea și să te relaționezi mai bine cu ea.”

„Nu vom face asta foarte bine dacă o vedem ca pe o boală pentru că toată lumea se teme de ea,” adaugă Carr. Ca și durerea sau despărțirea, singurătatea este o parte a vieții, iar acceptarea acesteia poate face mai ușor de navigat atunci când aceste sentimente apar.

Mitul #2: A fi în preajma altor oameni este soluția pentru singurătate.


Un sondaj recent Yahoo News/YouGov a arătat că respondenții au citat distanța de cei dragi, lipsa unei relații romantice, dificultatea de a face prieteni și lipsa timpului pentru socializare ca factori care contribuie la singurătatea lor. Dar 8% au dat vina pe faptul că sunt într-o relație romantică nesatisfăcătoare, susținând descoperirea lui Carr că alte persoane pot atât atenua, cât și cauza sentimente de singurătate.

În cursul cercetării sale, Carr spune că mulți oameni i-au spus: „Niciodată nu mă simt mai singur decât atunci când sunt cu alți oameni, pentru că nu mă văd.” O serie de factori pot contribui la acest lucru. Poate că cineva își ascunde adevărata identitate pentru a se potrivi cu ceilalți sau descoperă că colegii lor nu îi „înțeleg” cu adevărat. Poate că o altă persoană alimentează sentimentul de izolare; „soțul sau soția mea de 50 de ani mă face să mă simt mai singur decât oricine altcineva din lume” este un alt refren pe care Carr l-a întâlnit.

Mitul #3: Oamenii experimentează singurătatea în același mod.


Singurătatea este o experiență universală, dar poate afecta oamenii în moduri foarte diferite, spune Carr. Pentru unii, este o senzație trecătoare care vine și pleacă. Alte persoane pot experimenta singurătatea pe termen scurt — de exemplu, după o despărțire sau mutarea într-un nou oraș. Și există oameni pentru care este o apariție mai frecventă sau legată de o problemă mai mare de sănătate mintală.

Contextul contează, spune Carr. „Am învățat cu siguranță că 20 de persoane care îți spun că sunt singure arată ca 20 de povești foarte diferite,” explică el. „Există tot felul de motive și moduri diferite prin care oamenii pot simți singurătatea.” Și este foarte subiectiv și „depinde de individ” dacă acea singurătate este o problemă mai serioasă care trebuie abordată la un nivel mai profund.

Mitul #4: A fi singur înseamnă a fi singur.


Poate că vezi pe cineva cinând singur sau la un concert sau la o proiecție de film și te gândești: „Oh, trebuie să fie singur.” Dar asta nu este adevărat pentru mulți oameni — ia în considerare părintele agitat care dorește puțină liniște și pace, călătorul solo care dorește să vadă lumea în propriile sale condiții și pe oricine care pur și simplu se bucură sau poate preferă propria companie.

Carr spune că această presupunere reflexivă vorbește despre „o stigmatizare tot mai mare a singurătății și a singurătății,” o conștientizare a acesteia putând opri oamenii de la a se aventura singuri. Carr însuși consideră că cina solo sau vizionarea unui film fără un plus este perfect plăcută, dar „poți adesea să te simți ca și cum ai fi un lepros,” recunoaște el.

Mitul #5: Singurătatea nu este ceva de discutat.


După cum a menționat Carr, există atât de multă stigmatizare în jurul singurătății și a singurătății, dar există o oportunitate de a găsi un teren comun într-o parte inevitabilă a vieții. În timp ce există un instinct de a ascunde experiențele noastre de deconectare pentru că le considerăm rușinoase, Carr a descoperit în interviurile sale că împărtășirea acestor povești este ceea ce pare să ajute cel mai mult. „Răspunsul cel mai profund” din cercetările sale, spune el, a fost acesta: „Mă simt mai puțin singur pentru că acum știu că toată lumea are o poveste de singurătate.”

„Împărtășirea imediat te face să te simți mai puțin singur cu singurătatea ta,” spune Carr. „Pentru că dacă ești singur cu singurătatea ta și cu faptul că o simți, este și mai singur; asta face parte din problemă într-un fel. ... Dacă am normaliza-o și am împărtăși-o mai mult, cred că am face mai bine ca societate cu ea.”

Articole similare

Realitățile înecului și măsurile de prevenție necesare

Deși vara este plină de distracție acvatică, riscurile...


Top citite
Tom Jones a vorbit despre prietenia sa "apropiată" cu regretatul Elvis Presley / Captura Youtube

Tom Jones a vorbit despre prietenia sa "apropiată" cu regretatul Elvis Presley

Warren Buffett și Bill Gates / flickr, BorsheimsJewelry

Warren Buffett donează acțiuni Berkshire în valoare record de 5,3 miliarde de dolari

Foto: Freepik

Marte este bombardată aproape zilnic de meteoriți, de cinci ori mai mult decât se credea

Captura Youtube

Casa lui Marilyn Monroe, în pericol. Proprietarii luptă împotriva desemnării istorice și primesc amenințări

Sursa: captură Youtube Michael Jackson

Michael Jackson avea datorii de peste 500 de milioane de dolari în momentul morții

Foto: Pexels

De ce vrea Marina Abramović 7 minute de liniște de la 200000 de oameni


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Iată concertele pe care nu trebuie weekendul acesta pe...

pixel