Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Gustul metalic poate fi cauzat de o serie de factori, de la medicație la igiena orală precară, de la dietă la diverse afecțiuni, precum și condiții medicale, cum ar fi sarcina sau demența, care afectează centrul gustului.
Cunoscut în termeni medicali ca disgeuzie, gustul metalic se manifestă prin alterarea sau scăderea abilității de a percepe sau distinge gusturile, iar pentru a scăpa de această senzație neplăcută, în cele mai multe cazuri este de ajuns să eliminați factorii declanșatori.
Igiena orală. Spălatul pe dinți și utilizarea aței dentare în mod regulat ajută la evitarea problemelor cu dinții și gingiile, cum ar fi gingivita, paradontita și infecțiile dentare. Toate aceste afecțiuni pot da un gust neplăcut în gură.
Răcelile și alte infecții. Răcelile, sinuzitele dar și infecțiile respiratorii superioare pot duce la disgeuzie. Pentru a scăpa de această senzație, medicii recomandă odihna, un consum cât mai ridicat de lichide, precum și analgezice, dacă este necesar. Gustul metalic poate să dispară odată ce vă simțiți mai bine.
Medicația. Antibioticele se numără printre medicamentele care pot să vă provoace gustul metalic în gură. Pe lângă acestea se mai află și medicația pentru bolile de inimă, cea pentru gută, dar și antidepresivele sau medicamentele cu litiu, utilizate în tratarea tulburărilor mintale.
Dacă gustul metalic vă deranjează luați legătura cu medicul curant.
Vitaminele. În perioada sarcinii sunt recomandate suplimentele prenatale, fier sau calciu. De asemenea, multivitaminele ce conțin cupru, zinc sau crom pot să dea gustul metalic. Din fericire, în cazul gravidelor, senzația dispare imediat după administrarea respectivelor suplimente.
Indigestia este o altă cauză care poate duce la senzația de gust metalic. Pe lângă indigestie, arsurile la stomac, dar și refluxul gastro-esofagian determină apariția disgeuziei. Astfel, pentru a scăpa de gustul metalic, medicii recomandă eliminarea factorilor declanșatori, iar acest lucru se poate realiza prin evitarea meselor copioase și târzii, dar și prin administrarea de anti-acizi.
Demența, prin afectarea centrului responsabil cu gustul, poate duce la disgeuzie. Sfatul specialiștilor este ca persoanele cu demență să consume alimente cu arome puternice și dulci, dar și să încerce alte tipuri de alimente care să le crească apetitul, notează WebMD.
Tratamentul cancerului. Gusturile amare sau metalice care persistă în gură sunt un efect secundar comun al chimioterapiei și al radioterapiei. De obicei, dispare atunci când terminați tratamentul.
Expunerea chimică. Inhalarea unor niveluri ridicate de mercur sau plumb poate provoca un gust metalic în gură. Aerul, apa și solul pot fi, de asemenea, contaminate cu plumb și pot fi periculoase.
Tulburări ale sistemului nervos central. Uneori, o tulburare a sistemului nervos central (SNC) vă poate cauza o distorsiune a gustului sau poate face ca lucrurile să aibă un gust diferit de cel obișnuit. Acestea includ afecțiuni precum paralizia Bell, scleroza multiplă și chiar depresia.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...