Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Această realitate este bine cunoscută și de Laura Purdy, medic fondator al JellyMed, o companie de sănătate care colaborează cu marile festivaluri de muzică pentru a trata participanții care suferă de extenuare din cauza căldurii, intoxicații cu alcool, infecții urinare, mușcături de insecte, iritații de la iedera otrăvitoare, arsuri solare și, cel mai grav, supradoze de droguri. „La fel ca în cazul unei excursii fizice, cum ar fi drumețiile sau cursele de alergare, participarea la concerte poate solicita mult organismul,” spune dr. Purdy. Majoritatea problemelor de sănătate asociate cu participarea la concerte, cum ar fi boala de căldură, pot fi prevenite dacă iei măsurile necesare pentru a-ți proteja corpul. Iată șase sfaturi care te pot ajuta să te bucuri de concertul trupei tale preferate fără a ajunge la cortul medical, scrie SELF.
1. Planifică din timp dacă ai o afecțiune medicală
Korin Hudson, medic specialist în medicină sportivă și de urgență, spune că atunci când lucrează la evenimente mari, vede frecvent oameni cu probleme medicale — cum ar fi astmul și diabetul — care întâmpină dificultăți din cauza căldurii și haosului. Dacă știi că ai o afecțiune medicală, consultă-te cu medicul tău cu câteva luni înainte de concert. Acesta te poate ajuta să previi complicațiile neplăcute, oferindu-ți, de exemplu, un inhalator nou pentru astm sau o rezervă de zahăr cu digestie rapidă dacă ai diabet de tip 1 și ești expus riscului de hipoglicemie. Chiar dacă nu ai o afecțiune, este o idee bună să faci un control de sănătate, au fost de acord atât dr. Hudson, cât și dr. Purdy.
Medicul ar trebui să îți poată spune și dacă anumite medicamente — cum ar fi diureticele, antihistaminicele, stimulantele, antidepresivele și pastilele pentru tensiune arterială — ar putea să te facă mai susceptibil la boli cauzate de căldură și ce să faci pentru a le face față.
2. Pregătește-te pentru temperaturi ridicate
Când te afli în mulțimi mari sub soare pentru perioade lungi de timp, corpul tău lucrează intens pentru a-și regla temperatura. Dacă nu reușește să se răcească — mai ales dacă există multă umiditate în aer, astfel încât transpirația nu se poate evapora — acest lucru poate duce la probleme. De exemplu, ai putea avea crampe de căldură (pierzi electroliți prin transpirație și mușchii îți fac spasm); sincope de căldură (leșin din cauza temperaturilor ridicate), extenuare termică (când corpul pierde multă apă și sare prin transpirație și începi să te simți greață, amețit și foarte slăbit); și, cel mai grav, insolație (corpul nu își mai poate controla temperatura și devine o urgență medicală).
Dr. Purdy recomandă să îți pregătești corpul înainte de concert, de exemplu, prin aclimatizarea treptată la căldură pe parcursul a una sau două săptămâni. Fă plimbări lungi sub soare (cu suficientă cremă de protecție solară) timp de 20-30 de minute, apoi crește treptat până la două ore pe zi, cu câteva zile înainte de eveniment. Bea multe lichide și lasă-ți corpul să se răcorească înainte și după.
Odată ajuns la concert, ia pauze de 15 minute la umbră sau la stațiile de răcire desemnate și stropeste-ți fața și gâtul cu apă rece pentru a-ți reduce temperatura, spune dr. Hudson. (Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a-ți răcori corpul când ești foarte cald.)
3. Fă un plan imediat ce ajungi
Când ajungi la locație, identifică unde sunt amplasate corturile de prim ajutor și personalul de securitate. De asemenea, nu strică să ai la îndemână o hartă a întregului loc (fie pe hârtie, fie salvată pe telefon, deoarece majoritatea dispozitivelor pierd semnalul în locuri aglomerate) și să monitorizezi unde te afli tu și prietenii tăi în orice moment. Dr. Purdy spune că nu este nimic mai rău decât să încerci să ajuți pe cineva care are nevoie de îngrijiri medicale urgente, dar nu poți descrie locația lor personalului medical.
Dr. Hudson sugerează să ai o conversație rapidă cu prietenii tăi pentru a stabili câteva puncte de întâlnire în cazul în care semnalul este slab sau bateriile se descarcă — unul în interiorul locației (de exemplu, o statuie mare pe care o poți vedea de oriunde din zonă) și altul la o scurtă distanță de intrare în cazul în care pierdeți contactul în timpul concertului sau locația este evacuată dintr-un motiv. Evită să alegi ca punct de întâlnire poarta de intrare, deoarece acea zonă tinde să fie aglomerată și haotică.
4. Știi cum să navighezi într-o „aglomerare de mulțime”
Sperăm că organizatorii concertului fac o treabă bună în controlul mulțimii, având în vedere istoria lungă a evenimentelor aglomerate care duc la stampede și tragedii, cum ar fi Festivalul Astroworld din Houston, unde au murit opt persoane. Dr. Hudson spune că majoritatea oamenilor se simt bine când sunt una sau două persoane pe metru pătrat — dar când ajungi la patru persoane pe metru pătrat, lucrurile devin incomode. Cu șapte sau opt persoane înghesuite, ești într-o zonă potențial periculoasă, adaugă ea. Devine și mai periculos dacă oamenii sunt înghesuiți și apoi încep să se miște rapid spre ceva interesant — poate că vedeta principală a urcat pe scenă în timpul setului deschizătorului — sau să se îndepărteze de o amenințare. Așadar, dacă poți, situează-te spre lateral sau în spate, chiar dacă asta îți compromite vederea, ești mai probabil să poți ieși rapid în siguranță.
5. Fii pregătit să recunoști și să tratezi o supradoză
Oamenii experimentează tot felul de droguri la concerte. Și pe măsură ce cocaina, ecstasy-ul și pastilele contrafăcute de toate felurile devin din ce în ce mai des amestecate cu fentanil și alte opioide sintetice, tot mai multe persoane mor din cauza supradozelor. Dar, până când o persoană prezintă semne de supradoză, este aproape imposibil pentru ea să se ajute singură, spune dr. Purdy. Acesta este motivul pentru care este atât de important să știi ce să cauți la alții: dacă cineva din apropierea ta devine brusc somnoros, respiră încet sau pielea lor devine palidă, gri sau cenușie, este timpul să acționezi. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ai la tine Narcan (sau să întrebi în jur pentru el), un medicament fără rețetă care inversează supradozele de opioide. (Multe evenimente permit să-l aduci, atât timp cât este sigilat din fabrică, dar verifică site-ul locației în avans pentru a fi sigur.) Doar pulverizează-l în nările persoanei; nu poate să le facă rău, chiar dacă se dovedește că nu au avut o supradoză, spune dr. Purdy. „Salve
ază vieți,” spune ea. Dar chiar dacă persoana își revine și pare normală din nou, trebuie să meargă la spital cât mai curând posibil: Narcan-ul se epuizează după 30 până la 90 de minute, și s-ar putea să revină într-o stare de pericol de moarte în care să nu mai respire.
6. Hidratează-te și evită substanțele nocive
Începe să te hidratezi înainte de a intra pe poarta de acces. Cu 24 până la 48 de ore înainte de eveniment, bea multe lichide și limitează consumul de cofeină și alcool. Monitorizează culoarea urinei tale, spune dr. Hudson. Cu o seară înainte și în dimineața concertului, urina ta ar trebui să fie limpede sau galben deschis. La concert în sine, continuă să bei lichide, dar nu exagera: Consumul excesiv de apă atunci când te epuizezi (sau, de exemplu, te înghesui prin mulțimi) ar putea să-ți dreneze corpul de electroliți, ceea ce poate fi periculos pentru viață. Încearcă să-ți reîmprospătezi electroliții cu băuturi sportive sau amestecuri de electroliți pe care le poți agita într-o sticlă goală de apă.
Când vine vorba de a te distra la un concert pe timpul verii cu 10.000 de prieteni noi, nu poți fi prea pregătit. Dozează-ți eforturile și știi când să iei o pauză. Acest lucru poate face diferența între a vedea trupa ta preferată și a ajunge la cortul medical.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...
Miley Cyrus, în vârstă de 31 de...