Cum te-ar putea AFECTA invazia Rusiei din Ucraina
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Numărul trupelor ruse de-a lungul granițelor Ucrainei a continuat să crească în ultimele zile.

Oficialii americani estimează că între 169.000 și 190.000 de angajați sunt în apropierea Ucrainei sau în Crimeea ocupată de ruși.

După ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a declanșa 'începutul invaziei ruseşti în Ucraina, Statele Unite s-au alăturat celorlalte state occidentale și au anunţat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei şi transferul de soldaţi americani în statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania.

Decizia lui Putin a generat panică pe piețele mondiale, care au reacționat imediat.

Prețul petrolului

Marți, prețul petrolului Brent a sărit la aproape 100 de dolari pe baril. Astfel, petrolul a crescut de la sfârșitul lunii ianuarie, când, pe 26 ianuarie, urcase la 90 de dolari pe baril. Petrolul nu a mai fost tranzacționat la astfel de niveluri din octombrie 2014. 

Conform Reuters, potențiala revenire pe piață a unei cantități mai mari de țiței iranian a ținut, de asemenea, prețurile sub control.

Țițeiul Brent se tranzacționa la 97,14 dolari pe baril la 04:42 GMT, după ce marți a urcat până la 99,50 dolari.

Analiștii de la JPMorgan au sugerat că prețul ar putea crește la 120 de dolari pe baril dacă exporturile de țiței din Rusia scad pe fondul crizei din Ucraina. Dacă această reducere se dublează, petrolul, în opinia lor, ar putea fi tranzacționat la 150 de dolari pe baril.

Gazele rusești

Rusia este un exportator major de petrol și gaze naturale, în special în Europa și există nenumărate moduri în care piața energiei ar putea fi perturbată, scrie NPR.

În primul rând, Rusia ar putea alege să întrerupă sau să limiteze exporturile de petrol și gaze către Europa ca represalii pentru sancțiuni. Aproape 40% din gazul natural utilizat de Uniunea Europeană provine din Rusia – și nicio țară europeană nu importă mai mult decât Germania, un aliat cheie al Statelor Unite.

Chiar dacă Rusia alege să nu limiteze exporturile, livrările ar putea fi totuși afectate de un conflict în Ucraina, deoarece mai multe conducte trec prin Ucraina, transportând gaz din Rusia către Europa. „Ar putea fi pur și simplu victime ale unei invazii militare”, a spus Rediker.

Un semnal privind Fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, a amenințat direct Europa, cu prețuri de 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz, după decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2. 

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că noua rută de gaze Nord Stream 2 ar trebui abandonată.

”Nord Stream 2 trebuie oprit pentru că avem alternative: din Qatar, din Israel, Turcia este în negocieri pentru construcția unui gazoduct din Orientul Mijlociu, către Europa și avem Statele Unite care sunt un mare furnizor de gaze lichefiate.

Totul e să ieșim din comoditate. Argumentul că gazele rusești nu mai funcționează. Gazele rusești sunt la fel de scumpe precum gazele de pe toată piața.

Sunt convins că Putin nu va invada Ucraina din două motive: repercusiunile vor fi majore pentru Putin și Rusia nu-și poate permite să hrănească încă 40 de milioane de oameni. Nu cred într-o invazie generalizată în Ucraina”, spune Traian Băsescu.

Alte industrii, de la alimentație la mașini, ar putea fi afectate

Rusia este un exportator major de minerale din pământuri rare și metale grele, cum ar fi titanul folosit în avioane . Rusia furnizează aproximativ o treime din paladiul mondial, un metal rar folosit în convertoare catalitice, iar prețul acestuia a crescut vertiginos în ultimele săptămâni din cauza temerilor unui conflict.

Un conflict major în Ucraina ar perturba și industriile ucrainene. Ucraina este o sursă majoră de neon, element care este folosit în fabricarea semiconductorilor.

Drept urmare, oficialii americani au avertizat diferite sectoare să se pregătească pentru întreruperi pe lanțul de aprovizionare, inclusiv industria semiconductoarelor și industria aerospațială.

Bitcoin se prăbușește sub 37.000 de dolari 

Bitcoin și alte criptomonede importante s-au depreciat în această săptămână, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina escaladează, iar investitorii evită activele mai riscante, scrie CNN.

Bitcoin se tranzacționa la 36.649 de dolari, scăzând cu aproape 6,5% în ultimele 24 de ore, potrivit datelor CoinDesk. Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a căzut sub 40.000 de dolari în weekend și a continuat să scadă pe măsură ce criza din Ucraina se intensifică, relatează mediafax.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...

Finlanda a cumpărat ”Praștia lui David” din Israel

Este o dorință mai veche a Finlandei. 


Top citite
Captura Instagram

Selly s-a împăcat cu Adrian Elicopter de luptă. Videoclipul cu cei doi are aproape 1 milion de vizualizări (VIDEO)

Captura Youtube

Tania Popa a vorbit despre colaborarea cu Selly la filmul Buzz House: Mi-a zis să-i arăt cum o să fac, să vadă dacă o sa fac bine/În capul meu a fost: 'Tuți...

Fotografie de la PhotoMIX Company/Pexels

Activitățile de lucru cu publicul suspendate între 1 și 6 mai, anunță MAI

Fotografie de la Pixabay

Pe insula Capri, italienii nu mai au loc de turişti

Shakira / FOTO: Facebook

Shakira dezvăluie că problemele financiare ale familiei i-au dat o dorință neobosită de a reuși

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei/Facebook

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Prințul Harry așteptat la Londra, apoi în Nigeria cu Meghan

Prințul Harry se va întoarce în Marea Britanie pentru a...

Paris Hilton declară că noul ei album are de toate

Paris Hilton susține că cel de-al doilea album de studio...

pixel