Dacă aveți planificată o vacanță în Grecia anul acesta... poate reconsiderați
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Turiștii s-au prăbușit la cozi în încercarea de a intra în Acropole, în timp ce Grecia este cuprinsă de un val de căldură extremă. 

Cel mai popular punct turistic din Grecia, situl antic Acropole, a fost închis între orele 12-17 în ultimele două zile, pentru a proteja vizitatorii de temperaturile ridicate, care au ajuns la 43 de grade Celsius. Toate celelalte situri arheologice din capitala Greciei au fost de asemenea închise în același interval orar, scrie euronews.com.

Turismul în Pericol

Conform presei locale, turiștii s-au prăbușit la coadă, în încercarea de a intra în Acropole. Anul trecut, situl a fost vizitat de 4 milioane de turiști. Autoritățile din Atena folosesc drone pentru a monitoriza temperaturile din oraș și pentru a planifica răspunsul în materie de sănătate publică.

Cât va Dura Valul de Căldură?

Grecia este afectată de un val de căldură care a început săptămâna trecută, adus de vânturi dinspre sud, care transportă aer fierbinte și praf din Africa de Nord. Temperaturile la Acropole au ajuns la 40 de grade Celsius. Se așteaptă o răcorire a vremii în această seară (vineri).

Impactul Schimbărilor Climatice

Grecia este una dintre cele mai afectate țări din Europa de schimbările climatice. Anul trecut, temperaturile ridicate au alimentat incendii devastatoare, iar ploile neregulate au cauzat unele dintre cele mai grave inundații înregistrate, afectând culturile și mijloacele de trai.

Alertă de Incendii

Oficialii sunt în alertă maximă pentru incendii, care afectează Grecia în fiecare vară, dar care cresc în frecvență și severitate din cauza schimbărilor climatice. Ministrul responsabil pentru protecția civilă, Vassilis Kikilias, a declarat că valul de căldură, combinat cu iarna secetoasă, a dus la o sezon de incendii foarte dificil.

Serviciul de pompieri a avertizat, de asemenea, că vineri există un risc foarte mare de incendii de vegetație.

Măsuri de Control a Vizitatorilor

Acropole încearcă de ani buni să controleze numărul de vizitatori. Anul trecut, autoritățile au introdus o limită zilnică de 20.000 de vizitatori și ore de intrare eșalonate, pentru a preveni supraaglomerarea.

Zborurile Spre Grecia

În prezent, nu există rapoarte despre întârzieri sau anulări de zboruri din cauza vremii foarte calde. Pasagerii sunt sfătuiți să verifice site-urile companiilor aeriene și ale aeroporturilor înainte de a pleca la aeroport, în cazul în care apar schimbări.

Autoritățile din Atena au anunțat închiderea Acropolei timp de cinci ore din cauza temperaturilor ridicate care au dus și la închiderea multor școli.

Alte Efecte ale Valului de Căldură

Școlile din sudul și centrul Greciei, unde temperaturile au fost cele mai ridicate, au fost închise. Autoritățile din Atena au anunțat că colectarea deșeurilor va fi suspendată pentru câteva ore și că șapte spații cu aer condiționat vor fi deschise publicului.

Recomandări pentru Siguranță

La momentul actual, niciun guvern european nu a emis avertismente împotriva călătoriilor în Grecia. Cu toate acestea, valurile de căldură pot fi foarte periculoase, în special pentru populațiile mai vulnerabile, cum ar fi bebelușii, copiii și persoanele în vârstă. Experții recomandă evitarea expunerii la soare în orele cele mai fierbinți ale zilei (de obicei între 11:00-16:00), purtarea hainelor care acoperă corpul pentru a preveni arsurile solare și menținerea unei bune hidratări.

Articole similare

Doliu în lumea muzicii. A murit Sérgio Mendes

Muzicianul brazilian Sérgio Mendes a murit.


Top citite
FOTO: Agerpres

Filmul atât de lung încât spectatorii au primit o pauză de 15 minute la premieră

Selena Gomez este oficial miliardară

Selena Gomez este oficial miliardară

Captura Instagram

Michele Morrone a scris un story în limba română: Fac un apel la televiziuni

Sursa - Pexels

Clătite proteice fără făină – micul dejun perfect pentru un boost de energie

Nicușor Dan

Capitala sărbătorește 565 de ani. Nicușor Dan: Va avea loc cel mai mare eveniment de video mapping din lume

FOTO: Pexels

Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...

pixel