De ce ai probleme cu somnul pe măsură ce îmbătrânești. Ce spun EXPERȚII
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
Nu este neobișnuit să aveți probleme în a vă bucura de un somn bun și este chiar mai dificil pentru persoanele în vârstă să pună capul pe pernă și să înceapă să viseze liniștit toată noaptea. Ceea ce a fost întotdeauna un moment natural, perfect plăcut pentru a vă relaxa și a vă reîncărca, sfârșește prin a fi o noapte extrem de frustrantă . Tot ceea ce vrei să faci este să dormi liniștit, iar acum, pe măsură ce îmbătrânești, nu mai dormi. Nu este o situație fericită în care să te afli și este de înțeles că vrei să știi ce s-a schimbat.

Un somn mai puțin profund este normal pe măsură ce îmbătrânești

Colin Espie, doctor în științe, co-fondator și cercetător șef al Big Health și profesor de medicină a somnului la Universitatea din Oxford explică faptul că, mai târziu în viață, somnul tinde să fie puțin mai fragmentat. Este normal să ai un somn mai puțin profund, precum și perioade intermitente de veghe. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Potrivit lui Espie, "Mulți adulți mai în vârstă se confruntă cu o schimbare a ritmurilor lor naturale de somn. Există o îmbătrânire a [ceea ce se numește] ceasului circadian".

Ceasul tău circadian are un ritm de 24 de ore și este ghidat de corpul tău, la nivel intern. Ceasul dumneavoastră intern reglează totul, de la fazele de somn și de trezire, la temperatura corpului, alimentația și digestia și așa mai departe.

Modificările circadiene sunt un eveniment natural; o "consecință a îmbătrânirii sănătoase"

Pe măsură ce îmbătrâniți, aveți tendința de a dormi mai devreme în fiecare noapte și de a vă trezi mai devreme în fiecare zi. Acest lucru este exact opusul ciclului circadian al unui adolescent, care îi ține pe indivizii din această categorie de vârstă treji destul de târziu în noapte. Espie explică: "Modificările circadiene pot contribui, de asemenea, la faptul că adulții mai în vârstă se simt somnoroși în timpul zilei și vigilenți la primele ore ale dimineții". El adaugă, de asemenea, că schimbările circadiene sunt un eveniment natural; o "consecință a îmbătrânirii sănătoase", dacă vreți. Cu toate acestea, schimbările circadiene sunt de fapt chiar mai distincte la persoanele care suferă de demență, notează Espie.

Un studiu anterior a scos la iveală faptul că persoanele în vârstă erau mult mai predispuse să se trezească în timpul somnului

Încă un indiciu că nu ești singurul care nu are parte de un somn fericit este un studiu realizat de Brigham and Women's Hospital. Cercetătorii au analizat datele privind modelele de somn ale persoanelor cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, comparativ cu cele ale adulților cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani. Potrivit cercetătorului principal al studiului, Dr. Klerman, "Studiul nostru a constatat că atât tinerii, cât și persoanele în vârstă nu au avut probleme în a adormi, dar populația mai în vârstă a fost de patru ori mai predispusă să se trezească pe parcursul nopții, în comparație cu persoanele mai tinere", potrivit eatthis.com

Articole similare

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Pentru a avea o piele fină, sănătoasă și radiantă, este...

De ce să mănânci ceapă. Beneficii uriașe pentru sănătate

Ceapa este o legumă extrem de nutritivă și versatilă,...

Cum știi că suferi de despresie funcțională

Nu ești în apele tale și totuși poți merge la serviciu...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic

Paștele Catolic pică pe 31 martie 2024. Data diferă de...

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

pixel