Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Ouăle de prepeliță, pe cât sunt de mici, pe atât sunt de bogate în minerale și nutrienți. De altfel, sunt o sursă importantă de vitamina D și calciu, două elemente de care sistemul muscular și cel osos au nevoie. Ouăle de prepeliță pot fi consumate ca atare, crude sau în componența unor shake-uri proteice, dar și fierte moi sau tari, totul în funcție de preferința fiecăruia.
Ouăle de prepeliță au un conținut nutrițional foarte bogat, la 100 de grame (aproximativ 11 bucăți) sunt:
- calorii 158,
- grăsimi totale 11 g,
- grăsimi saturate 3,6 g,
- colesterol 844 mg,
- sodiu 141 mg,
- proteine 13 g,
- vitamina D 55 mcg,
- calciu 64 mg,
- fier 3,65 mg
- potasiu 132 mg, notează FoodData Central din cadrul Departamentului de Agricultură USDA.
De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, seleniu, lecitină, iod și colină.
Prin conținutul bogat de nutrienți, ouăle de prepeliță îmbunătățesc imunitatea, stimulează sănătatea oaselor, controlează diabetul, asigură sănătatea pielii și previne căderea părului. De asemenea, se susține că acestea ajută la gestionarea depresiei, o afecțiune psihoemoțională ce apare adesea alături de anxietate.
Bogate în nutrienți, vitamine și minerale. Ouăle de prepeliță sunt de trei ori mai bogate în nutrienți decât ouăle de găină, la fel și în privința vitaminei B1, în timp ce conținutul de vitamina B2 și vitamina A este dublu. Mai mult decât atât, dacă ouăle de găină pot cauza reacții alergice, cu simptome precum greață, vărsături, dureri de stomac sau erupții cutanate, ouăle de prepeliță sunt hipoalergenice și sigure pentru consum.
Poate ajuta în tratarea tulburărilor respiratorii. Practicile medicinale antice presupuneau folosirea ouălor de prepeliță pentru tratarea astmului și a bronșitei.
Un studiu publicat în Food Science & Nutrition a constatat că un supliment alimentar cu ouă de prepeliță este eficient în ameliorarea simptomelor de rinită alergică.
Pot ajuta la gestionarea diabetului. Ouăle de prepeliță au fost implicate în gestionarea diabetului. Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a arătat că ouăle de prepeliță reduc nivelul de glucoză din sânge și de creatinină. De asemenea, a arătat efecte pozitive asupra funcțiilor renale.
Poate reduce riscul de anemie. Fierul este o componentă structurală importantă a celulelor roșii din sânge, care transportă oxigenul către toate celulele corpului nostru. Cu o sursă bogată de fier, consumul de ouă de prepeliță ajută la prevenirea anemiei, care este deficitul de fier din organism. Cu de cinci ori mai mult potasiu decât ouăle de găină, cele de prepeliță sunt benefice reglarea tensiunii arteriale, potasiul conținut având acțiune vasodilatatoare.
Detoxifică organismul. Ouăle de prepeliță conțin antioxidanți precum beta-caroten, vitamina A, C și E. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi dăunători (toxine) și ajută la eliminarea lor din organism. Conținutul de apă din ouăle de prepeliță este, de asemenea, ridicat, și ajută la eliminarea toxinelor din sistem.
Pot ameliora durerile de stomac. Ouăle de prepeliță au fost folosite ca remediu de casă pentru tratarea gastritei timp de multe secole. Acestea conțin antioxidanți și aminoacizi, care refac celulele mucoase ale mucoasei stomacale. Consumul regulat de ouă de prepeliță poate ajuta la tratarea tulburărilor intestinale cum ar fi durerile de stomac sau ulcerele gastrice.
Îmbunătățește vederea. Consumul de ouă de prepeliță, prin conținutul bogat de vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii. Vitamina A poate proteja ochii de degenerare și reduce riscul de cataractă și glaucom.
Îmbunătățesc metabolismul. Ouăle de prepeliță sunt bogate în antioxidanți și vitamina B, iar acești nutrienți au proprietatea de a îmbunătăți metabolismul, fiind implicați în diverse procese celulare, cum ar fi creșterea și reglarea celulară.
Reduc colesterolul și riscul de boli de inimă. Ouăle de prepeliță conțin aproximativ 60% de grăsimi esențiale, iar colesterolul ”bun” ce se află în acestea ajută la reducerea celui ”rău”, astfel că se îmbunătățește sănătatea sistemului circulator, prin reducerea riscului de boli de inimă.
Poate ajuta la prevenirea cancerului. Concentrația mare de antioxidanți ajută la eliminarea toxinelor din organism, deci la reducerea stresului oxidativ, deci și la reducerea riscului de mutații la nivelul ADN și al cancerului.
Îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului. Așa cum am menționat deja, ouăle de prepeliță au un conținut important de antioxidanți, aceștia pot ajuta inclusiv la protejarea pielii în fața arsurilor solare, dar și în lupta cu îmbătrânirea prematură a pielii. Ouăle de prepeliță conțin lizină, un aminoacid care ajută la producerea de colagen. Acesta este esențial pentru o piele sănătoasă, deoarece este responsabil pentru elasticitatea pielii.
Prin conținutul de zinc, fier, seleniu, aminoacizi și vitaminele A, B, C și E, ouăle de prepeliță sunt benefice pentru sănătatea părului și a scalpului și pentru prevenirea căderii părului.
Benefice în timpul sarcinii. Consumul de ouă de prepeliță este recomandat femeilor însărcinate pentru beneficiile aduce se coline și vitamina B12. Colina este importantă în dezvoltarea creierului fătului. Mai mult, consumate și după naștere, acestea ajută lactația.
Pot ajuta în tratarea disfuncțiilor sexuale. Ouăle de prepeliță au fost folosite în medicina tradițională chineză pentru a trata tulburările sexuale și pentru a îmbunătăți virilitatea. Se spune că substanțele nutritive din ouăle de prepeliță sunt benefice pentru glanda prostatică, deși cercetările în acest domeniu sunt puține, notează StyleCraze.
Previne și elimină pietrele la rinichi. Consumul de ouă de prepeliță poate trata tulburările renale și preveni pietrele la vezica urinară. Sunt bogate pn antioxidanți care elimină metalele grele și radicalii liberi, prevenind formarea pietrelor la rinichi și la vezica urinară.
Îmbunătățește sănătatea oaselor și dinților. Consumul regulat de ouă de prepeliță duce la întărirea oaselor, datorită conținutului de vitamina D și lizină. Acești nutrienți sunt implicați în sănătatea oaselor și a dinților, precum și a unghiilor.
Pot ajuta la ameliorarea depresiei. Ouăle de prepeliță conțin nutrienți precum colina și vitamina D, care sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Colina este importantă pentru sinteza neurotransmițătorilor. Vitamina D poate fi eficientă în reducerea simptomelor depresive, însă mai sunt necesare cercetări în acest sens. Unele studii sugerează că ouăle de prepeliță pot reduce din efectele depresiei post-menopauză.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Iată de ce octombrie este...
Otis Redding, cântărețul de...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...