De ce ne plictisim și cum putem să folosim această emoție în avantajul nostru
Autor: Alexandru Negrici
Data actualizării:
Data publicării:
Timpul liber și relaxarea sunt esențiale pentru bunăstarea noastră mentală și fizică. Abordarea eficientă a timpului liber este, în mod clar, o abilitate.

Așa cum stresul ne spune că suntem suprastimulați, plictiseala ne spune că suntem substimulați. Părinții îi pot ajuta pe copii să fie atenți la ceea ce îi face să se simtă bine sau rău și să aleagă activitățile care îi fac fericiți.

Timpul liber este esențial pentru bunăstare, deoarece ne relaxăm și eliminăm stresul. Acesta îmbunătățește creativitatea eliberându-ne mintea de problemele presante și permițându-ne să ne întoarcem la ele cu ochi proaspeți. Ne permite să construim noi abilități și să obținem noi informații. Ne poate ajuta să formăm și să menținem legături și relații sociale. Ne îmbunătățește sănătatea fizică în mod direct – pentru că ne angajăm în activitate fizică – și indirect – pentru că reduce stresul.

Timpul liber este un moment pentru a încerca noi roluri și a ne folosi imaginația și abilitățile de rezolvare a problemelor. 

Ca toate emoțiile, plictiseala are un scop. Când suntem substimulați – plictisiți – începem să căutăm lucruri de făcut. Aici intervin diferențele și abilitățile individuale.

Experiența plictiselii ne îndeamnă să ne creștem nivelul de stimulare, fie că ne determină să luăm telefonul, să aprindem televizorul sau să ne uităm la un film pe laptop. 

Psihologul Linda Caldwell de la Universitatea Penn State susține că ultimele câteva generații de copii nu sunt pregătite pentru a-și folosi timpul liber în moduri care îi fac fericiți. Învățăm să găsim activități de care suntem pasionați, prin experiență – făcând lucruri care ne plac, observând că unele lucruri ne fac să ne simțim mai bine decât altele (ne place să jucăm kickball, să jucăm jocuri video sau să citim) și alegând să facem lucrurile pe care le considerăm distractive.

Articole similare

Papanași cu brânză de vaci: O rețetă tradițională delicioasă

Papanașii cu brânză de vaci sunt un desert românesc...

Viața se îmbunătățește pentru 3 semne zodiacale

Putem începe o cale nouă și mult mai sănătoasă spre...


Top citite
Captura Youtube

Alin Oprea a dezvăluit povestea emoționantă din spatele piesei "Atât de Singur"

Sursa: captură Youtube DC NEWS

Horoscop 13 mai 2024. Ce zodii au parte de proiecte noi /video

Captura Youtube

Victoria la Eurovision 2024: Nemo susține introducerea opțiunii pentru al treilea gen în Elveția

Sursa: captură Youtube TVR

Moare sau nu moare regele? Victor Rebengiuc: "Nu am nimic special"

Sursa: Freepik

Dorul, sentiment românesc. De ce nu putem traduce termenul în alte limbi

Sursa: captură Youtube Xtra Night Show

Cream se topește din nou după o fostă iubire. Unde s-a mutat artista? /video


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel