De ce ți se încrețește pielea când stai în apă. Ce boli poți avea
Autor: Monika Baciu
Data publicării:
De ce se încretește pielea de la apă mai ales după ce ați terminat o baie lungă și relaxantă sau o baie răcoritoare în piscină.

 Probabil observați că palmele mâinilor și tălpile picioarelor s-au încrețit. Deși ridurile ar trebui să dispară, s-ar putea să vă întrebați de ce pielea reacționează astfel după timpul petrecut în apă.

Stratul exterior al pielii, epiderma, este responsabilă pentru această reacție ridată, care apare de obicei după ce ați petrecut aproximativ o jumătate de oră în apă. Epiderma conține keratina proteică, care întărește pielea și ajută la menținerea umidității. Celulele moarte de keratină alcătuiesc stratul de suprafață propriu al epidermei cunoscut sub numele de stratul cornos.

Aceste celule moarte de keratină din stratul cornos absorb apa cu ușurință și încep să se umfle după perioade lungi de timp petrecute în apă. Pe măsură ce stratul de celule moarte se extinde, acesta începe să ocupe mai multă suprafață, dar este încă conectat la celulele vii de dedesubt, arată Scientific American.

Sistemul nervos, responsabil de încrețirea pielii

Cercetătorii arată că efectul nu apare atunci când există leziuni ale nervilor în degete. Acest lucru indică faptul că schimbarea este o reacție involuntară a sistemului nervos autonom al organismului - sistemul care controlează, de asemenea, respirația, ritmul cardiac și transpirația. De fapt, încrețirea distinctivă este cauzată de vasele de sânge care se îngustează sub piele.

În 2011, Mark Changizi, neurobiolog evoluționist la 2AI Labs din Boise, Idaho, și colegii săi, au sugerat că ridarea, fiind un proces activ, trebuie să aibă o funcție evolutivă. Echipa a arătat, de asemenea, că modelul de ridare părea să fie optimizat pentru a oferi o rețea de drenaj care a îmbunătățit aderența. Dar până acum, nu a existat nici o dovadă că degetele ridate au oferit, de fapt, un avantaj.

În cel mai recent studiu, participanții au luat obiecte umede sau uscate, cu mâinile normale sau cu degetele încrețite după înmuiere în apă caldă timp de 30 de minute. Subiecții au fost mai rapizi la ridicarea marmurei umede cu degete încrețite decât cei cu degetele uscate, dar ridurile nu au făcut nicio diferență pentru mutarea obiectelor uscate. Rezultatele sunt publicate în Biology Letters.

"Am arătat că degetele încrețite oferă o aderență mai bună în condiții de umiditate - ar putea funcționa ca benzile de rulare pe anvelopele mașinii dvs., ceea ce permite ca mai mult din anvelopă să fie în contact cu drumul și vă oferă o aderență mai bună", spune Tom Smulders, biolog evoluționist la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, și coautor al lucrării, mai arată Scientific American.

Articole similare

Tartă cu cireșe. Rețeta de sezon

Este sezonul cireșelor! Așa că nu poți să ratezi ocazia de a prepara o...

Papanași cu brânză de vaci: O rețetă tradițională delicioasă

Papanașii cu brânză de vaci sunt un desert românesc...

Viața se îmbunătățește pentru 3 semne zodiacale

Putem începe o cale nouă și mult mai sănătoasă spre...


Top citite
Sursa: Freepik

Luna Plină în Săgetător: Zodiile afectate și cum să facă față provocărilor /video

Foto: Pixabay

Substanțele chimice care se găsesc în unele produse lactate

FOTO: Instagram, @britneyspears

Britney Spears își revine după accidentare și dezvăluie detalii despre o vacanță sălbatică în Mexic /video

FOTO: Reuters Marketplace - BauerGriffin/INSTARimages.com

Harry Styles este din nou singur: S-a despărțit de iubita sa, Taylor Russell

Captura Youtube

Care este numele real al artistului Tavi Colen

Captura Facebook

Slash: Guns N' Roses "încearcă" să facă un nou album


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel