Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Vitamina B9, prin forma sa naturală, folat, face parte din complexul vitaminelor B, și are rol în producția acizilor nucleici ADN și ARN, ajutând și în reglarea funcțiilor sistemului nervos, contribuind în același timp la transformarea proteinelor și a lipidelor, fiind implicat în producerea de energie și în metabolizarea carbohidraților.
Deficitul de vitamina B9 poate crește riscul de a avea probleme ce au legătură cu cancerul, potrivit EatThis, care îi citează pe cercetătorul Pedro Carrera Bastos și nutriționistul Blair Persyn.
În plus, o alimentație cu un conținut ridicat de vitamina B9, dar și altele din complexul B-urilor vă pot ajuta să vă simțiți mai sănătoși și mai tineri, cunoscut fiind faptul că acestea sunt numite și ”vitamina bunei dispoziții”, dar și ”vitamina memoriei”, pentru că ajută la refacerea tecii de mielină.
"Un deficit de anumiți nutrienți este unul dintre factorii nutriționali care sunt implicați în faza de inițiere, inclusiv folatul și vitaminele din grupul B (B3, B6, B12), ceea ce duce la rupturi cromozomiale, hipometilarea ADN-ului și o sensibilitate crescută la mutageni”, potrivit lui Pedro Carrera Bastos, doctorand și cercetător în domeniul nutriției, metabolismului și inflamației la Universitatea Lund, Suedia.
”Folatul, vitamina B6 și vitamina B12 joacă un rol esențial în sinteza metioninei și în metilarea ADN-ului. Atunci când metilarea ADN-ului este alterată, există o probabilitate mai mare de mutații genetice și de deteriorare a ADN-ului, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la apariția cancerului”, spune dieteticianul Blair Persyn, notează EatThis.
Mai mult, Blair explică faptul că ”din cauza rolului său în metilarea ADN-ului, deficiența de folat a fost asociată cu un risc crescut de cancer”.
Astfel, avem un motiv în plus pentru a include în dieta noastră alimentele bogate în vitamina B9, fără însă a exagera în suplimentarea peste doza zilnică recomandată de vitamina B9.
De obicei, pentru tratarea unei carențe (confirmată de rezultatelor analizelor efectuate) se recurge la administrarea de suplimente cu acid folic (forma sintetizată a vitaminei B9), de regula sub forma de comprimate.
Pentru acele cazuri în care persoana care se confruntă cu un astfel de deficit nu poate tolera medicamentele orale, se pot utiliza formulări de acid folic intravenos, subcutanat sau intramuscular.
Necesarul zilnic de vitamina B9, variază în funcție de vârstă, sex și condiție, astfel:
0-6 luni: 65 mcg
7-12 luni: 80 mcg
1-3 ani: 150 mcg
4-8 ani: 200 mcg
9-13 ani: 300 mcg
14 ani și peste: 400 mcg
în timpul sarcinii: 600 mcg
în timpul alăptării: 500 mcg.
Deficitul de vitamina B9 poate provoca o gamă largă de simptome. Acestea pot include:
slăbiciune musculară
probleme cu judecata, memoria și înțelegerea
oboseală
parestezii sau furnicături
o limbă roșie, inflamată
ulcerații în gură
probleme de vedere
depresie și confuzie, arată Medical News Today.
Vitamina B9 se găsește în leguminoase, ouă, sparanghel, ficat de vită, nuci și semințe, legume cu frunze verzi, citrice, broccoli, banane, germeni de grâu, avocado, varză de Bruxelles.
Vitaminele B se găsesc în cantități mari în carnea de curcan și ton, în lapte, ouă și iaurt, în cazul produselor animale.
În vegetale, vitamina B9 este conținută de cartofi, morcovi, fasole păstăi, vinete, mazăre, broccoli, ciuperci, varză creață, pepene galben, zmeură, semințe de floarea soarelui, alune, nuci, germeni de grâu și cereale integrale.
O sursă importantă care conține întreg complexul de vitamina B este drojdia de bere.
Vezi și: Cele mai bune 5 legume pentru reglarea glicemiei. Unele pot fi consumate și crude
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Iată de ce octombrie este...
Otis Redding, cântărețul de...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...