Descoperind Japonia: Nakasendo, cel mai legendar drum din Alpii japonezi
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Cu o lungime de aproape 500 de kilometri, această ”cărare” veche de un secol reprezintă unul dintre cele cinci drumuri care au făcut legătura între Kyoto imperial de noua capitală Edo-Tokyo. O potecă abruptă, ruptă parcă din istorie. 

Zgomotul baturilor de drumeție rezonează pe drumul de piatră care străbate valea Kiso și pădurile de cedri. În această regiune a Alpilor japonezi, situată la sud de Nagano, au rămas cele mai frumoase vestigii ale unei cărări vechi de secole, plină de istorie, care poate fi explorată cu piciorul. Lung de aproape 500 de kilometri, Nakasendo este unul dintre cele cinci drumuri care legau, în perioada Edo (1603 – 1848), Kyoto imperial, de noua capitală (Edo, care avea să devină Tokyo) unde locuia shogunul care exercita puterea, împăratul având doar autoritate simbolică.

„Lorzii și vasalii lor îl străbăteau în mod regulat, deoarece sankin-tokai, un sistem de reședințe alternative instituit de puterea shogună, îi obliga să locuiască o dată la doi ani în Edo, motiv pentru care, ulterior, această calea avea să primească numele de „drumul samurailor’”, spune ghidul Daniel Moore. 

„Acest sistem a favorizat circulația persoanelor și a mărfurilor, ceea ce a permis să se dezvolte e activitate economică importantă. Spre deosebire de Tokaido, cea mai străbătută arteră de-a lungul coastei, drumul abrupt Nakasendo, care traversează centrul muntos al orașului Honshu, a fost protejat, neafectat de procesul de urbanizare cu toate consecințele acestuia. 

La sfârșitul erei Edo, Nakasendo a intrat într-un fel de uitare colectivă, pe măsură ce infrastructura feroviară și rutieră a prins viteză. Abia la mijlocul secolului al XX-lea poteca, în calitate de moștenire istorică și culturală a revenit în atenție, stârnind din nou interesul celor dorinci să descopere și o altă față a Japoniei. 

”Acest drum a prins din nou viață, în special porțiunea care traversează valea Kiso, un vechi traseu comercial, integrat în drumul Nakasendo. Apar mișcări locale, locuitorii se implică în protejarea arhitecturii locale”, povestește Daniel Moore. Câteva dintre satele unde călătorii găseau, cândva, găzduire pentru o noapte, au intrat în programe de conservare. Astăzi, ele sunt integrate în trasee marcate pentru drumeții, o activitate emblematică în regiune, precum Magome și Tsumago, două orașe separate de șapte kilometri.

„Este nevoie de două-trei ore de mers pe jos pentru a ajunge de la un sat la celălalt. De pe strada principală din Magome, străjuită de clădiri frumoase, din lemn, drumul te duce într-o altă lume, câmpurile de orez, pădurile și priveliștile munților din jur se succed până la următoarea așezare. „Peisajul este demn de cele mai frumoase cărți poștale!”, declară, plin de încântare, Daniel Moore. De menționat că, după o oră de mers poteca se deschide într-o poiană, dominată de o ceainărie care stă pe marginea drumului încă de la sfârșitul perioadei Edo.

O asociație continuă să o țină în viață, primind zilnic zeci și zeci de plimbăreți și oferindu-le o mână de castane prăjite în șemineu, piesa centrală a parterului. Tsumago este primul dintre satele releu care a făcut obiectul unor restaurări. Arhitectura sa elegantă din lemn, în lumina serii, este împodobită cu reflexe aramii. 

Articole similare

Tartă cu cireșe. Rețeta de sezon

Este sezonul cireșelor! Așa că nu poți să ratezi ocazia de a prepara o...

Papanași cu brânză de vaci: O rețetă tradițională delicioasă

Papanașii cu brânză de vaci sunt un desert românesc...

Viața se îmbunătățește pentru 3 semne zodiacale

Putem începe o cale nouă și mult mai sănătoasă spre...


Top citite
Sursa: Freepik

Roaba de Cultură deschide sezonul #OUTinthepark cu concerte și o vară plină de evenimente gratuite

Sursa: captură Youtube Wiz Khalifa

Wiz Khalifa mărturisește că merge la cluburi de striptease cu mama lui

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Tartă cu cireșe. Rețeta de sezon

Captura Facebook

Billie Eilish se adresează celor care se rușinează cu propriul corp în noua piesă "Skinny"

 Vaticanul îndeamnă la prudență în fața cazurilor de presupuse fenomene supranaturale / Photo by Aliona & Pasha

Vaticanul îndeamnă la prudență în fața cazurilor de presupuse fenomene supranaturale

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de separate

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de separate


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de separate

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de...

pixel