Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Londra (dpa) – Chiar înainte ca David Bowie să fi împlinit 75 de ani, moștenitorii săi și-au făcut un cadou considerabil vânzând drepturile asupra întregului său catalog muzical.
Asta a atras 250 de milioane de dolari, potrivit Variety.
Opera lui Bowie, care se întinde pe șase decenii, include peste 25 de albume de studio cu hituri precum „Space Oddity”, „Changes”, „Heroes” sau „Let's Dance”. Acum aparține Warner Chappell Music.
Bowie, care a murit în 2016, este cel mai recent dintr-o serie de artiști majori ale căror cataloage sunt acum deținute de mari case de discuri și corporații.
Bob Dylan și-a vândut catalogul muzical, însumând aproximativ 600 de melodii, către Universal în 2020. Bruce Springsteen și-a vândut întreaga lucrare către Sony. Red Hot Chili Peppers, Shakira, Tina Turner și mulți alții au făcut și ei sume considerabile renunțând la drepturile asupra muzicii lor.
Acest lucru se datorează scăderii vânzărilor record, pe măsură ce oamenii apelează la platforme de streaming precum Spotify. În plus, vine și scăderea veniturilor din concerte din cauza pandemiei.
„Nu pot să lucrez”, a scris pe Twitter cântărețul și compozitorul american David Crosby în urmă cu un an, anunțând decizia de a-și vinde și drepturile. „Streamingul mi-a furat banii record... Am o familie și o ipotecă și trebuie să am grijă de ele, așa că este singura mea opțiune.”
Odată vândut, este dificil să recuperezi drepturile de cântec. Dar, cel puțin pe termen scurt, artiștii obțin o afacere bună. Se spune că trupa rock Red Hot Chili Peppers a câștigat aproximativ 140 de milioane de dolari din vânzarea către corporația britanică Hipgnosis.
Universal i-a plătit lui Dylan aproximativ 280 de milioane de dolari pentru drepturile asupra întregului său catalog muzical, potrivit rapoartelor presei. Se estimează că Springsteen se află în fruntea listei cu o vânzare record de 500 de milioane de dolari, o sumă considerabilă pentru un bărbat ale cărui cântece se adresează situației dificile a clasei muncitoare.
Hipgnosis este considerat un pionier al managementului drepturilor. Firma britanică de investiții a fost fondată de Merck Mercuriadis, un veteran muzical care a condus-o pe Beyonce, Iron Maiden și Pet Shop Boys; și Nile Rodgers, chitaristul trupei disco-funk Chic și producător pentru Duran Duran, Bowie și Madonna.
Cântărețul și compozitorul american Barry Manilow, Neil Young și Shakira fac și ei parte din portofoliul companiei.
Adeseori acuzat de fani că își vând idolii, Hipgnosis a spus în repetate rânduri că comercializează muzica doar în condițiile artiștilor, de exemplu în publicitate.
„Merck [Mercuriadis] a creat un nou tip de companie de muzică și aștept cu nerăbdare să fac parte din familie”, a spus Manilow când a fost anunțată afacerea sa.
Pasul poate avea sens, mai ales pentru artiștii mai tineri, deoarece poate fi profitabil financiar chiar și pentru o singură melodie, deoarece veniturile din platformele de streaming sunt relativ scăzute în comparație cu vânzările de discuri, o problemă ridicată adesea de muzicieni.
Solistul principal al Radiohead, Thom Yorke, a fost considerat unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai serviciilor de streaming și a refuzat mult timp să-și facă muzica disponibilă prin Spotify și alte platforme.
Starul pop Taylor Swift și-a retras chiar temporar întregul catalog de muzică de la toate serviciile de streaming, într-o mișcare care indică opiniile despre modelul de plată.
Swift are opinii și mai puternice despre drepturile cântecelor. Drepturile asupra primelor ei șase albume aparțin casei de discuri Big Machine Records, unde ea a semnat un contract ca o tânără de 15 ani, cesionând drepturile de publicare în avans.
De atunci, drepturile asupra albumelor ei au fost revândute de mai multe ori, dar Swift nu a reușit niciodată să le cumpere înapoi. Acum a început să reînregistreze acele șase albume pentru actualul ei label, Universal, pentru a recăpăta controlul asupra muncii ei.
Cearta pentru drepturile cântecelor nu este o nouă industrie.
În anii 1980, Michael Jackson a cumpărat drepturile asupra catalogului muzical complet al Beatles pentru aproximativ 45 de milioane de dolari – o afacere care nu a mers bine cu fostul Beatle Paul McCartney. El a refuzat anterior să cumpere el însuși drepturile, deoarece credea că prețul era prea mare.
Problema a distrus în cele din urmă prietenia dintre Jackson și McCartney, care au înregistrat două melodii împreună, „The Girl Is Mine” și „Say Say Say”, atunci când Jackson a lăsat Nike să folosească „Revolution” a trupei Beatles pentru o reclamă pentru pantofi.
Un deceniu mai târziu, Regele Pop a vândut din nou drepturile asupra operei Beatles, încasând de două ori suma plătită.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Iată de ce octombrie este...
Otis Redding, cântărețul de...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...
Cântăreţul Stromae a fost...
Bitcoin a stabilit un nou...