Doliu în lumea muzicii. A murit Sérgio Mendes
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Muzicianul brazilian Sérgio Mendes a murit.

Muzicianul brazilian Sérgio Mendes, care a ajutat la popularizarea bossa nova și samba în rândul publicului occidental, a murit la vârsta de 83 de ani. Tristul anunț a fost făcut de familia sa.

Compozitorul a fost foarte bine cunoscut pentru hitul pop latino, Mas Que Nada, și pentru că a făcut variante braziliene ale melodiilor englezești precum The Look Of Love și The Fool On The Hill de la Beatles.

Mendes a înregistrat peste 35 de albume, dintre care multe au fost de aur sau platină în SUA; și a primit o nominalizare la Oscar în 2012 pentru co-scrierea piesei Real in Rio din filmul de animație Rio, scrie BBC.

Sérgio Mendes „a murit în pace”

O declarație a familiei sale a spus că Mendes „a murit în pace” joi, în Los Angeles, înconjurat de soția și copiii săi. Nu a fost dată nicio cauză oficială a morții. Cu toate acestea, familia acestuia a spus că Mendes suferea de Covid pe termen lung și se știa că muzicianul a suferit probleme respiratorii de la sfârșitul anului 2023. Totodată, în declarația familiei se menționa faptul că Mendes „a adus în lume sunetele vesele ale Braziliei sale natale”.

„Mendes a cântat ultima dată în noiembrie 2023, cu bilete epuizate, din Paris, Londra și Barcelona. În ultimele câteva luni, sănătatea lui a fost pusă în pericol de efectele COVID pe termen lung”, se mai arată în declarație.

Mesajul s-a încheiat spunând că Mendes „ne lasă o moștenire muzicală incredibilă din peste șase decenii de sunet unic”.

De ce Sérgio Mendes a plecat din Brazilia

Fiul unui medic, Mendes s-a născut în Niteroi, Brazilia, și a studiat inițial pianul clasic, cu intenția de a deveni pianist concertist. Dar  viața lui s-a schimbat în 1956, când a auzit primul său disc de jazz, Take Five, de muzicianul american Dave Brubeck, și și-a abandonat studiile.

„Pentru mine a fost, aș spune, unul dintre momentele incredibile ale vieții mele”, a spus el la postul de radio american NPR în 2014, „pentru că atunci când am auzit asta, habar n-aveam de jazz sau altceva”.

A început să cânte în cluburile de noapte din Rio de Janeiro, exact în momentul în care a lovit nebunia bossa nova - și a început să se cufunde în acea scenă, alături de alții, precum Antonio Carlos Jobim și João Gilberto. Prima sa înregistrare, Dance Moderno, a fost lansată în 1961 la casa de discuri Philips Records.

Trei ani mai târziu, a părăsit Brazilia pentru a scăpa de dictatura militară – dar nu a fost o tranziție ușoară. Colegii lui de trupă brazilieni s-au întors acasă, forțându-l pe Mendes să formeze un nou grup. Numit Brasil '66, din cadrul acestuia făceau parte doi cântăreți americani, Lani Hall și Karen Philip. După ce au semnat cu A&M Records au ajuns la o formulă câștigătoare - interpretări jazz ale cântecelor braziliene populare alături de versiuni îmbogățite cu samba.

Ei au marcat primul lor hit major cu Mas Que Nada, o coperta sărutată de soare a unui original Jorge Ben. Există „ceva foarte magic în această cântare”, și-a amintit mai târziu Mendes. „Oamenii iubesc acel cântec – peste tot în lume”. A fost primul cântec în limba portugheză care a devenit un hit global; și a propulsat albumul de debut omonim al lui Brasil '66 în top 10 al topurilor americane.

Articole similare

Ce muzică ar trebui să aculte femeile gravide

Iată cele mai bune recomandări de genuri muzicale...


Top citite
Sursa foto: Dinu Maxer, Instagram

Dinu Maxer se face de râs! Cum și-a etalat „superlativele” și a provocat un val de reacții hilare pe internet

Fotografie de la Hannah Gibbs/Pexels

Artistul care a anunțat pe Instagram că și-a înșelat soția și are un copil cu amanta

Captura Facebook

Ce spune Bassam despre scandalul din trafic: A fost un moment de frustrare, recunosc, trebuia să mă abțin

Captura Youtube

Tito Jackson, membru The Jackson 5 și fratele lui Michael Jackson, a murit

Avertizare meteo ANM de lapoviță, ninsori şi ploi în toată țara

Ninge ca în povești în România

Foto: Pexels.com

Furtuna Boris face prăpăd și-n Europa: Morți în mai multe state, mii de evacuați


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cutremur de 5,5 în România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 a avut loc în România, în urmă cu puțin...

Donald Trump a declarat că o urăște pe Taylor Swift

Donald Trump a declarat public că „o urăște pe Taylor...

Nicki Minaj anunță albumul Pink Friday 3

Nicki Minaj se pregătește să lanseze noul album 'Pink...

pixel