Dr. Mihaela Bilic a explicat de ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”: Credem că oferă beneficii, dar e invers!
Autor: Elena Oana Aurel | Dată: 31 Martie 2023, 19:48
Medicul Mihaela Bilic a transmis, prin intermediul unui mesaj pe pagina de Facebook, informații despre gluten, susținând că o dietă fără gluten nu oferă beneficii pentru sănătate, ci dimpotrivă. 

„Fără gluten nu înseamnă “mai bun”!

Cercetări efectuate în Spania au arătat că, în ciuda îmbunătățirilor aduse procesului de fabricație a produselor fără gluten, profilul lor de macronutrienți variază semnificativ și nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutrițional cu variantele clasice, care conțin gluten.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Țara Bascilor a monitorizat timp de 9 ani produsele fără gluten. În 2014 au publicat o lucrare științifică complexă în care sunt comparate 200 alimente fără gluten cu echivalentele lor clasice. Concluzia? Din punct de vedere nutrițional, produsele nu sunt similare. Produsele fără gluten conțin mai multe lipide saturate (grăsimi vegetale dăunătoare), mai puține fibre și proteine, iar conținutul de sare era ridicat.

Comparația produselor fără gluten din punct de vedere al rețetelor folosite în 2013 și 2022 a arătat diferențe nutriționale majore la grupele de prăjituri, cereale pentru micul dejun, aluat/foetaj/pizza și pâine. Grupul cookie/biscuiți are o scădere semnificativă a cantității de proteine, iar cerealele și pâinea au mai multe lipide saturate. În grupul de aluat/foetaj/pizza există deficit la fibrele alimentare.

Grupul de paste făinoase a ieșit cel mai bine, a avut cele mai mici lipsuri: proteine (−7,2%), carbohidrați simpli (−7,5%), lipide saturate (−44,1%), fibre alimentare (−23,5%). De ce? Pastele fără gluten sunt făcute din făină de porumb și făină de orez. În rețeta veche era nevoie de un adaos mare de grăsime pentru ca aluatul să nu se fărâmițeze. Mai nou orezul a fost înlocuit cu mei, iar meiul dă elasticitate și permite ca extrudarea să fie făcută folosind mai puține lipide, deci valoarea nutrițională a crescut.

„În ciuda îmbunătățirilor aduse formulării produselor fără gluten, profilul lor de macronutrienți a arătat că acestea conțin diferențe marcante și nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutrițional cu omologii lor care conțin gluten”, au spus cercetătorii. „Prin urmare, se recomandă ferm ca firmele alimentare să continue reformularea acestor produse pentru a le crește calitatea nutrițională, pentru a se adapta la cerințele pieței și, în consecință, pentru a oferi o nutriție echilibrată.”

Avem impresia că o dietă fără gluten oferă beneficii pentru sănătate, când de fapt e tocmai invers, au avertizat cercetătorii! Dacă nu suferiți de o afecțiune care să impună eliminarea glutenului, a consuma astfel de produse este mai degrabă contraproductiv și nejustificat", a transmis aceasta. 

Articole similare

Tipuri de dansuri străvechi din diferite părți ale lumii

Dansurile străvechi reprezintă forme de expresie...

Nepoata lui Elvis a devenit „doula de moarte”

Ce înseamnă „doula de moarte”?


Top citite
Omul care a câștigat de 14 ori la LOTO a spus SECRETUL

Omul care a câștigat de 14 ori la LOTO a spus SECRETUL

Nepoata lui Elvis a devenit „doula de moarte”

Nepoata lui Elvis a devenit „doula de moarte”

New York este acoperit de o ceaţă portocalie. Oamenii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie

New York este acoperit de o ceaţă portocalie. Oamenii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie

vitamina d. FOTO: Freepik @outkastdesign

Vitamina D, impact asupra sănătății. Depresia și oboseala, semnele deficitului de vitamina D

WhatsApp anunță noi SCHIMBĂRI / Photo by Anton

WhatsApp anunță noi SCHIMBĂRI

Când au aflat oamenii prima dată de MUZICĂ. Ce beneficii are asupra omenirii/Photo by Ylanite Koppens

Când au aflat oamenii prima dată de MUZICĂ. Ce beneficii are asupra omenirii


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tipuri de dansuri străvechi din diferite părți ale lumii

Dansurile străvechi reprezintă forme de expresie...

Între râs și melodie: Fascinația cabaretului

Știai ce înseamnă cabaret?

Formația UFO. "Belladonna" o melodie EXCEPȚIONALĂ

Formația UFO este o trupă britanică de rock formată în...