Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Oamenii de ştiinţă au determinat cantitatea ideală de odihnă pe timp de noapte pentru sănătatea inimii şi a organismului în ansamblu.
Numărul de ore de somn diferă în funcție de vârstă. Astfel, cu cât înaintezi în vârstă, ai nevoie de mai puține ore de somn, spun experții.
Cardiologii recomandă:
7-9 ore de somn pentru adulţi,
8-10 ore pentru adolescenţi,
9-12 ore pentru copiii cu vârste între şase şi 12 ani
până la 16 ore pentru copiii sub cinci ani.
De asemenea, conform experţilor, este important să se respecte ritmurile circadiene - fluctuaţii ciclice ale intensităţii proceselor biologice asociate cu schimbarea zilei şi nopţii.
Se precizează că abaterile de la acestea pot avea un impact negativ asupra organismului. "Somnul afectează sănătatea generală, iar persoanele cu modele de somn sănătoase sunt mai capabile să gestioneze factorii de risc cardiac, cum ar fi supraponderalitatea, hipertensiunea arterială sau riscul de a dezvolta diabet de tip 2", a declarat preşedintele American Heart Association, Donald M. Lloyd-Jones.
Profesorul Vlad Ciurea explică de ce trebuie să avem un program de somn care să înceapă la ora 22.
În opinia specialistului, este foarte important să inducem organismului o stare de relaxare înainte de a adormi.
”Toți am văzut cum e la țară - oamenii se culcă odată cu găinile și se scoală cu cântatul cocoșilor. De unde asta? Din moși-strămoși este așa. Eu fac tot posibilul ca, la 9 jumătate să sting toate luminile, să citesc, să nu mai răspund la telefon și să nu mă mai uit la televizor. Mă scol la 5 și jumătate”, dezvăluie Vlad Ciurea.
Întrebat fiind care este ora maximă pentru culcare, profesorul Ciurea a răspuns: ”Tot 9 și jumătate seara, pentru că, dovedit, cel mai bun somn pentru organism este între orele 22 și 24. Somnul are 5 cicluri și cel mai odihnitor este în prima parte a somnului”.
”Seara, este bine să stai liniștit și să repeți în minte ce ai făcut în timpul zilei și ce vei face mâine. Dacă-i pui creierului una-două idei să le rezolve, până a doua zi dimineață sunt rezolvate. De ce? Nu pot să explic”, spunea Vlad Ciurea, pentru TrinitasTv.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...