Economia lumii se resimte: Cotația petrolului rămâne sus, producția AUTO, în scădere puternică. China, perspective îngrijorătoare
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:

Prețul petrolului a urcat luni la maximele ultimelor trei săptămâni, pe măsură ce au crescut temerile legate de aprovizionare la nivel mondial, criza tot mai gravă din Ucraina ridicând perspectiva unor sancțiuni mai dure din partea Occidentului împotriva Rusiei, principalul exportator, scrie Reuters

Contractele futures Brent au crescut cu 1,09 dolari, sau 1,0%, la 112,79 dolari pe baril la ora 04:45 GMT, după ce mai devreme în timpul ședinței au atins cel mai ridicat nivel din 30 martie, de 113,80 dolari.

Contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 1,00 dolari, sau 0,9%, la 107,95 dolari pe baril, după ce au ajuns până la 108,55 dolari, cel mai ridicat nivel din 30 martie.

Producția de petrol din Rusia a continuat să scadă în aprilie, cu 7,5% în prima jumătate a lunii față de martie, a anunțat vineri agenția de presă Interfax.

"Piața petrolului va rămâne probabil pe o tendință de creștere în această săptămână, cu o ofertă suplimentară limitată venită din partea marilor producători de petrol pentru a compensa fluxul redus din Rusia", a declarat Kazuhiko Saito, analist șef la Fujitomi Securities Co Ltd.

OPEC și aliații săi au respins presiunile Occidentului de a crește producția într-un ritm mai rapid, în cadrul unui acord convenit anterior, producția ajungând la 28,56 milioane de bpd, scrie mediafax.

Prețul porumbului, aproape de maximul ultimilor 10 ani

Preţurile porumbului tranzacţionat pe Bursa de mărfuri din Chicago au revenit săptămâna trecută la maximele atinse în 2012, scrie Bloomberg.

SUA sunt producătoare mari de cereale şi alimente, dar scumpirile sunt un semn că problemele de pe piaţa de profil cauzate de războiul dintre Rusia şi Ucraina ajung în toate colţurile lumii.

Aceste două state sunt considerate grânarele Europei şi Asiei. Producţia din Ucraina se îndrepta înainte de război mai ales spre ţări sărace. În SUA, piaţa este influenţată şi de vremea rece, care a întârziat însămânţările.

Producția auto 

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la închiderea unor fabrici din Europa de Est și a provocat creșteri bruște ale prețurilor materiilor prime deja prețioase, scrie CNBC.

Unele fabrici din Ucraina au încercat să continue să funcționeze, pe fondul invaziei, dar muncitorii au fost nevoiți să întrerupă lucrul pentru a se feri de tirurile de rachete.

Producția auto europeană este așteptată să scadă cu aproximativ 9% - adică aproximativ 1 milion de mașini.

Cea mai mare îngrijorare este reprezentată de penuria de materiale și piese care afectează deja producătorii auto europeni și, avertizează raportul, s-ar putea extinde și pe alte piețe dacă războiul continuă.

China

Economia Chinei a încetinit în martie, scăderea consumului, a imobiliarelor și a exporturilor eclipsând creșterea PIB-ului din primul trimestru.

Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 4,8% în primul trimestru față de anul precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, publicate luni, depășind așteptările analiștilor, care se așteptau la un avans de 4,4% după o creștere de 4,0% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Riscurile globale sporite cauzate de războiul din Ucraina, blocajele extinse din COVID-19 și o piață imobiliară slabă sufocă cea de-a doua mare economie a lumii, iar unii economiști spun că riscurile de recesiune sunt în creștere.

Sectorul industrial a rezistat mai bine decât se aștepta, producția înregistrând o creștere de 5,0% față de anul precedent, comparativ cu previziunile de 4,5%. Aceasta a fost totuși în scădere față de o creștere de 7,5% înregistrată în primele două luni ale anului.

Vânzările de locuințe în valoare în martie s-au prăbușit cu 26,17%, o adâncire a declinului pieței imobiliare.

Piața forței de muncă dă deja semne de stres. Rata șomajului la nivel național din China, bazată pe sondaje, a fost de 5,8% în martie, cea mai mare din mai 2020, și în creștere de la 5,5% în februarie.

Articole similare

Top citite
Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Captura Youtube

Dezvăluiri emoționante despre Whitney Houston: Generozitatea incredibilă și lupta cu faima

Sursa: Diddy, Facebook

Sean 'Diddy' Combs propune arest la domiciliu în apartamentul său din New York

Captura Facebook

Linkin Park lansează al patrulea LP de top „From Zero to Number 1!"

Taxa de 9 dolari pentru a reduce aglomeraţia din Manhattan, aprobată de autorităţile americane

Taxa de 9 dolari pentru a reduce aglomeraţia din Manhattan, aprobată de autorităţile americane

Imagine de Orna de la Pixabay

Inteligența artificială i-a spus unui student să moară! Ce s-a întâmplat cu adevărat



Cele mai noi articole
pixel