Experimentul Biosphere 2: Putem construi colonii spațiale?
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
În speranţa că ar putea crea un vivariu perfect etanș pentru toate plantele, animalele și nutrimentele de care oamenii au nevoie pentru a supraviețui, compania americană Space Biosphere Ventures a construit în anii ’90 un complex de mari dimensiuni, denumit Biosphere 2.

Gândit să demonstreze că oamenii ar putea coloniza alte planete, trăind într-un mediu controlat, cu propriul ecosistem, proiectul a eșuat lamentabil. Complexul a fost ridicat între 1987 și 1991 lângă orașul Oracle din statul american Arizona. Biosphere 2 urma să aibă rolul de centru de cercetare a vieții pe Pământ, iar scopul principal era să demonstreze că oamenii ar putea coloniza alte planete folosind sisteme ecologice închise.

Construit din oțel și sticlă, vivariul a fost bine etanșeizat, pierzând doar 10% din atmosfera din interior pe parcursul unui an. Deoarece inginerii se temeau că variațiile de temperatură vor cauza spargerea învelișului de sticlă, vivariului i-au fost adăugați mai mulți „plămâni” dintr-un material maleabil, care reglau presiunea din interior. Structura era menită să conțină toate mediile de pe Pământ, iar incinta era împărțită în mai multe zone: un deșert, o mlaștină, o pădure de mărăcini, o pădure tropicală, o savană și chiar și un ocean.

Desigur, oamenii nu puteau lipsi dintr-un astfel de experiment. Celor opt oameni care au acceptat să facă parte din proiect li s-au atribuit o zonă de trai și o zonă agricolă, unde urmau să cultive alimentele de care aveau nevoie. Scopul: obținerea autosuficienței alimentare.

Experimentul avea să dureze doi ani și avea niște reguli foarte stricte. Locuitorii complexului nu aveau voie sub nicio formă să încalce izolarea și să părăsească incinta. Orice problemă apărută trebuia rezolvată în interior.

Au cedat psihic

Factorii psihologici și-au pus amprenta serios pe membrii grupului. În timp, grupul s-a împărțit în facțiuni, prietenii vechi devenind dușmani și abia mai vorbind unii cu alții. Fără îndoială, lipsa de oxigen și dieta limitată în calorii și bogată în nutrimente au contribuit la moralul scăzut al membrilor echipajului. Rapoartele ulterioare au arătat că toți au dezvoltat un simț acut al responsabilității pentru ecologia biosferei.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani



Cele mai noi articole

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel