"Fantoma de la Operă", premieră la Opera Naţională Bucureşti. Când va fi pus în scenă spectacolul
Autor: Ema Apostu
Data publicării:
 Musicalul "Fantoma de la Operă" de Andrew Lloyd Webber, în regia lui Răzvan Ioan Dincă, va avea premiera la Opera Naţională Bucureşti.

Dirijorul Daniel Jinga, managerul instituţiei, a explicat, într-o conferinţă de presă, de ce a ales acest titlu în repertoriu ONB: "Este o satiră a fenomenului operă la nivel mondial, o satiră şi de fapt o demitizare şi o exorcizare a genului, pentru c㠀˜Fantoma de la Oper〙 nu este fantoma unei clădiri, €˜Fantoma de la Oper㙠este fantoma unui gen, este fantoma unei instituţii, este fantoma ce bântuie nişte lucrători într-o instituţie culturală, este fantoma plafonării, autosuficienţei, fantoma clişeelor de toate felurile, a ternului, a catifelelor îmbâcsite şi, în final, este un fel de manifest, un fel de quo vadis opera pe care compozitorul îl semnalizează în spaţiul public", Scriitura muzicală este 80 la sută operă şi 20 la sută musical."

Număr impresionant de artişti prezenţi pe scenă

Premiera va avea loc pe 31 martie. Publicul bucureştean va avea parte de o montare grandioasă: decorurile şi costumele create de designer-ul irlandez Gary McCann sunt "adevărate opere de artă", scenotehnica este una specială, iar numărul artiştilor prezenţi pe scenă este impresionant, spune Daniel Jinga:

"Eu când am fost la Londra, am văzut o versiune cu patru sintetizatoare şi cu aproximativ 15 instrumentişti. Gândiţi-vă că noi acum vom avea două sintetizatoare, vom avea un cor de trei ori mari mare şi o orchestră de 70 de persoane. Asta nu poate să nu te impresioneze din punct de vedere sonor, nu poate să nu te răscolească, şi nu poate să nu-i poarte pe artişti în nişte dimensiuni spirituale foarte speciale care la un moment o să constituie şi o sursă de energie pentru trăirile lor."

Adrian Nour: Mă simt mult mai puternic, mult mai încrezător

În rolurile principale sunt cei doi artişti care au făcut parte şi din distribuţia variantei montate în 2015 la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian", soprana Irina Baianţ, interpreta Christinei Daaé, şi actorul Adrian Nour, interpretul Fantome

"Mulţi oameni se întreabă cum o să fie, cum o să fie Adrian Nour acum în Fantoma de la Oper〙. Mă simt mult mai puternic, mult mai încrezător, am dobândit câteva cunoştinţe în anii aceştia în care nu am mai cântat acest rol, în care nu am mai interpretat Fantoma, dar s-a aşezat foarte mult şi am mult mai multă încredere în mine acum. Mă bucur că am putut să lucrăm mult mai în detaliu de data asta şi teatral această poveste, şi sper că avea o viaţă mult mai lungă decât a avut cealaltă variantă de Fantom〙. Am mult mai multă încredere în noi", a mărturisit artistul.

Distribuția

Din distribuţie mai fac parte: Kyrie Mendél, Rodica Ştefan, Andrei Petre, Radu Ion / Daniel Filipescu, Cătălin Petrescu, Ernest Fazekaş, Judith State, Alina Petrică, Ionuţ Burlan, Cosmin Seleşi, Alexandru Nagy, alături de Orchestra, Corul şi Baletul Operei Naţionale Bucureşti. Dirijorul spectacolului este Daniel Jinga.

În echipa de creaţie sunt, de asemenea: Raluca Popa - regizor secund; Gabriella Ingram - asistent scenograf; Violeta Dincă - coregraf; Alexandra Gavrilescu şi Florin Tănase - asistenţi coregrafi; Bogumił Palewicz - lighting designer; Kamil Biedrzycki - sound designer. Este un spectacol pentru care au lucrat aproximativ 500 de persoane, a mai precizat Daniel Jinga, iar costurile unei astfel de producţii sunt şi ele foarte ridicate. Investiţia va fi recuperată în doi ani, estimează managerul.

"Are toate premisele să-şi recupereze investiţia într-un an şi jumătate - doi"

Afirmaţia a fost întărită şi de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu: "Este un titlu extrem de important, ca dovadă interesul publicului pentru el, este o navă amiral a acestei stagiuni şi a stagiunii următoare a Operei Naţionale, şi mă bucur că se întâmplă. Eu cred că va exista un ecou extrem de favorabil după acest spectacol, am încredere în cei care lucrează la el. Este un spectacol care s-a vândut, cel puţin primele şapte reprezentaţii s-au vândut în termen de ore, şi are toate premisele să-şi recupereze investiţia într-un an şi jumătate, maxim doi, în contextul în care un spectacol de operă cu costuri mai mici îşi recuperează investiţia probabil în cinci sau în şase ani."

Următoarele reprezentaţii sunt programate pe 1 şi 2 aprilie, 10, 11, 12, 13 şi 14 mai şi sunt sold out

Articole similare

Efectul scorțișoarei asupra rinichilor

Asociată în mare parte cu domeniul patiseriei,...

Budincă de căpșune. Cel mai ușor desert

Dacă vrei o rețetă simplă și delicioasă pentru un...

Cum cureți rosturile gresiei și faianței

Curățarea rosturilor gresiei și faianței poate fi o...

Omletă franțuzească. Rețeta delicioasă de mic dejun

Dacă te-ai plictist de același mic dejun, îți...


Top citite
Sursă foto: Freepik/amuhrinova55

Efectul scorțișoarei asupra rinichilor

Foto: Pexels

5 albume definitoare pentru muzica rock pe care trebuie să le asculți măcar o dată în viață

Foto: Pexels

Massive Attack și Mezzanine, un album definitoriu pentru era anilor 90 din SUA dar și pentru genul muzical

Foto: Pexels

Un album definitoriu ”de iarnă”. Björk - Homogenic, un album, prin excelență, definitoriu pentru un anotimp

Foto: Pexels

Primul album de post-punk, Unknown Pleasures, definitor pentru o eră dar și pentru o generație de tineri

Foto:Pexels

Lasă-te captivat de drama și frumusețea Concertului nr. 2 de Rahmaninov


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Steve Harley a murit la 73 de ani

Solistul trupei Cockney Rebel a murit la locuința sa din Suffolk, duminică...

Lăsata Secului. Tradiţii şi obiceiuri la români

Tradițiile și superstițiile asociate cu Lăsata Secului,...

pixel