Farfuria ideală, cu măsurătoarea la purtător. Bilic: Pentru stomac, volumul contează
Autor: , Sonia Baciu | Dată: 13 Martie 2023, 12:27
Care este farfuria ideală și cum se poate măsura aceasta.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o emisiune online, care sunt provocările farfuriei perfecte, dar mai ales de ce evită să se gândească la aceasta ca la una perfectă, ci mai mult ca la una ideală.

Astfel, farfuria ideală, nu perfectă, așa cum a numit-o nutriționistul se poate măsura cu multă ușurință, cu propriile mâini, aceasta având dimensiunea a două palme, în concluzie, farfuria unei femei este cu mult mai mică decât cea a unui bărbat, deci și aportul caloric al celor doi va fi diferit.

În ceea ce privește conținutul farfuriei ideala, acesta variază de la o persoană la alta, în funcție de obiectivul pe care și l-a propus fiecare.

”Sunt unele persoane care vor să își mențină silueta, iar alții, în funcție de bugetul caloric pe care îl au alocat zilnic, fie trebuie să slăbească, fie să se îngrașe și atunci farfuria lor poate să fie diferită.

În farfuria ideală - una de menținere a greutății, ar trebui ca jumătate de ea să fie plină de legume, salată, legume gătite, verdețuri, mai puțin leguminoasele boabe (fasole, linte, mazăre).

În momentul în care legumele vor fi majoritare în farfurie nu avem cum să greșim, tocmai pentru că ele înseamnă 90% apă, vitamine, minerale, fibre, foarte puține calorii. Și atunci, legumele sunt prietenul siluetei noastre, nu că spun nutriționiștii, ci dacă vreți din punct de vedere psihologic”, a spus nutriționistul.

Mihaela Bilic și-a argumentat această afirmație prin faptul că stomacul nostru nu știe să numere caloriile, ”iar metabolismul nostru nu are un bec roșu care să se aprindă dacă am depășit numărul de calorii de care organismul are nevoie și atunci, funcționând doar pe imagine și pe volum, stomacul nostru este impresionat doar de volum”, a mai spus Mihaela Bilic.

De altfel, aceasta a exemplificat, simplu și pe înțelesul tuturor, acest proces de ”satisfacere” a stomacului.

”Dacă îi dai lucruri micuțe, indiferent că sunt concentrate, pentru el, că îi dai o roșie cherry sau o bomboană de ciocolată, ca volum, sunt lucruri identice. Abia peste câteva ore metabolismul realizează că din ciocolată a primit mai multe calorii și ar fi trebuit să ne fi săturat mai tare.

Însă în momentul în care noi mâncăm, pentru stomac, volumul contează și este impresionat doar de lucrurile care îl umplu ca volum”, a mai spus Mihaela Bilic, adăugând că în cealaltă jumătate de farfurie ar trebuie asociate proteinele cu carbohidrații.

Vezi și: Ceaiul care ajută în prevenția diabetului, bun pentru inimă și eficient în curele de slăbire. Poate fi consumat de toată lumea

Articole similare

Top citite
Foto: Pexels.com

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Adapost caini. Foto: Pexels.com

Sfaturi pentru cei care adoptă un câine de la adăpost

Este efectul restricțiilor impuse de SUA

Huawei înlocuiește mii de piese din SUA cu versiuni chinezești

Garnitură de metrou, pe Magistrala 4

Câţi călători circulă cu metroul bucureştean într-un an

Foto: Freepik

1.000 de euro din partea statului. Cine sunt tinerii care pot primi suma


Cele mai noi articole

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Val de restricţii asupra aplicaţiei TikTok.

Sfaturi pentru cei care adoptă un câine de la adăpost

Persoanele care doresc să salveze viaţa unui câine şi...

Sprijin pentru elevii de liceu în alegerea carierei

Elevii de liceu primesc ajutor în alegerea carierei.