Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
Miliardarul Vyacheslav Kim, acționarul cel mai important și președintele Kaspi Bank, cea mai mare companie bancară și de fintech din Kazahstan, este cu 1,4 miliarde de dolari mai sărac.
Foto: Vyacheslav Kim
Prețul acțiunilor Kaspi a scăzut cu 30%, până pe 6 ianuarie, astfel că activele sale au scăzut de la 5,7 miliarde de dolari până la 4,2 miliarde de dolari.
De asemenea, averea lui Mikhail Lomtadze, directorul general al Kaspi.kz, un miliardar din Georgia care locuiește în Kazahstan, a scăzut și ea cu 1,4 miliarde de dolari, a spus Forbes.
Până pe 6 ianuarie, după două zile de proteste, activele sale au ajuns la 3,8 miliarde dolari. Totuși, până la sfârșitul săptămânii, capitalul lui Lomtadze a crescut ușor până la 4,1 miliarde dolari, potrivit Forbes Real-Time.
Averile Dinarei Kulibayeva, fiica mijlocie a fostului președinte kazah Nursultan Nazarbayev, și a soțului ei Timur Kulibayev au scăzut și ele cu câteva sute de milioane de dolari.
Timur Kulibayev și fostul ministru de externe britanic, William Hague
Astfel, până la 8 ianuarie, cei doi soți mai aveau fiecare câte 3 miliarde de dolari, conform ratingului Forbes Real-Time.
Dinara și Timur Kulibayev controlează cea mai mare bancă, ca active, din Kazahstan, Banca Națională (Halyk Bank). Valoarea acțiunilor băncii a scăzut cu 25% în perioada 4-6 ianuarie pe fondul protestelor, iar până la sfârșitul săptămânii de tranzacționare, scăderea a fost de 16% ( față de valoarea maximă din 2022).
Lista Forbes îi include și pe miliardarii din Kazahstan Vladimir Kim ( 4,8 miliarde dolari, neschimbat față de 6 ianuarie) și Bulat Utemuratov ( 3,4 miliarde dolari, cu 100 milioane de dolari în plus, pe 6 ianuarie), potrivit Forbes Real-Time.
Au început ca proteste împotriva creșterii prețurilor la gaze, dar s-au transformat rapid în demonstrații cu sloganuri politice. Una dintre revendicările protestatarilor, ”Moșule, pleacă!”, cerea demisia lui Nursultan Nazarbayev, cel care a condus țara timp de aproape 30 de ani, iar din 2019, a renunțat la funcția de președinte al Kazahstanului.
Protestele au escaladat rapid în ciocniri cu forțele de securitate. Autoritățile kazahe consideră revoltele o consecință a acțiunilor „ grupurilor teroriste”. În țară a fost decretată stare de urgență. Pe 7 ianuarie, președintele kazah Kasim-Zhomart Tokayev a ordonat forțelor de securitate să tragă ”fără avertisment” în protestatari.
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...