Gelul cu venin de şarpe. Australienii au descoperit cum pot opri sângerarea de trei ori mai rapid
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Gelul pe bază de venin de șarpe ar putea salva mii de vieți.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland (UQ) din Australia au descoperit că proteinele din veninul a doi șerpi australieni ar putea fi folosite ca accelerant în procesul natural de coagulare a sângelui.

Oamenii de ştiinţă au realizat un gel care conţine proteine din venin de la şarpele brun din estul Australiei şi de la vipera solzoasă, care a reuşit să coaguleze sângele de trei ori mai repede decât procesul natural al organismului, reducând pierderea de sânge de cinci ori, potrivit studiului, publicat luni în Advanced HealthCare Materials.

"Despre şerpii veninoşi se ştie că au un amestec puternic de diferite molecule... anumite molecule au o activitate foarte puternică asupra sistemului de coagulare a sângelui uman", a declarat autoarea principală a studiului, doctor Amanda Kijas, de la Institutul Australian pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie (AIBN) din cadrul UQ.

Cum funcționează



Kijas a declarat pentru Xinhua că, pe baza unor cercetări anterioare, echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că anumite proteine din venin pot face ca sângele să se coaguleze rapid, în mai puţin de un minut, veninul putând împiedica descompunerea ulterioară a cheagului.

Ea a precizat că echipa lucrează la un gel cu venin care rămâne lichid atunci când este depozitat într-un loc răcoros, dar se solidifică la temperatura corpului pentru a sigila rana.

Acest produs ar putea fi comercializat în farmacii, adăugat la trusele de prim ajutor şi utilizat de paramedici sau de personalul militar în zonele de conflict, pentru a opri sângerarea în timp ce pacientul este transportat la spital.

"Până la 40% dintre decesele provocate de traume sunt rezultatul sângerărilor necontrolate, cifra fiind mult mai mare când vine vorba despre personalul militar cu sângerări grave într-o zonă de conflict", a declarat Kijas.

Persoanele cu mecanisme de coagulare disfuncţionale, cum ar fi în cazul hemofiliei, ar putea folosi acest gel pentru a evita necesitatea de a ajunge la spital din cauza sângerării.

"Când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea", a precizat Kijas.

Gelul cu venin este testat în proceduri preclinice, iar utilizarea sa va fi extinsă spre aplicare comercială.

Echipa de cercetare analizează, de asemenea, posibilitatea ca acesta să poată fi utilizat pentru tratarea arsurilor şi a altor leziuni traumatice. 

Articole similare

Papanași cu brânză de vaci: O rețetă tradițională delicioasă

Papanașii cu brânză de vaci sunt un desert românesc...

Viața se îmbunătățește pentru 3 semne zodiacale

Putem începe o cale nouă și mult mai sănătoasă spre...

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:


Top citite
Sursa foto: Agerpres

Mihai Trăistariu intervine în scandalul Eurovision: “Această competiție reflectă foarte bine showbiz-ul anului 2024”

Sursa: Freepik

Tariful bancurilor, pe spatele scaunului! Un șofer cu umor /foto în articol

Sursa: captură Instagram

Fiul Nadiei Comăneci a absolvit. Cine este fata care îl face fericit pe băiatul femeii de 10 /foto în articol

Sursa: captură Youtube La Măruță

Saveta Bogdan, reacție furibundă după câștigarea Eurovision 2024 de către Nemo

Sursa: Freepik

Horoscop 14 mai 2024. Ce zodie nu ar trebui să se victimizeze /video

Sursa: Europolisfest

Poate reveni Sulina la gloria de odinioară? Parastasul Piraților Nepomeniți, un festival dedicat oamenilor care iubesc Delta Dunării


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Stevie Wonder a primit cetăţenia ghaneză

Cantărețul american Stevie Wonder, una dintre legendele...

pixel