Generațiile Alpha și Z redescoperă farmecul discurilor de vinil
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Serviciile de streaming muzical au facilitat enorm accesul la artiștii și albumele preferate. Dar, deși preferința pentru mediile analogice în materie de muzică nu reprezintă un trend nou, generațiile Alpha și Z contribuie la vânzări record de discuri de vinil în Statele Unite. Ce anume îi atrage pe adolescenți atât de mult către viniluri?

Conform Recording Industry Association of America (RIAA), 43 de milioane de discuri de vinil au fost achiziționate în 2023, depășind vânzările de CD-uri pentru a doua oară din 1987. Vânzările de viniluri au crescut, de asemenea cu 10%, până la 1,4 miliarde de dolari, marcând al 17-lea an consecutiv de creștere și reprezentând 71% din veniturile din vânzările de formate fizice, a declarat RIAA. Ca punct de referință, vânzările de CD-uri și casete au depășit pentru prima dată vânzările de vinil în 1988 și au continuat să fie formatele fizice preferate pentru consumul de muzică în anii '90 și 2000, scrie Yahoo Entertainment.

Presupusa renaștere a vinilului – unii susțin că, de fapt, nu a dispărut niciodată – a atras un grup tânăr și dornic de colecționari adolescenți. Aceștia apelează la social media pentru a-și etala colecțiile meticulos organizate, pentru a construi comunități cu pasionați de vârsta lor și pentru a căuta și vinde ediții râvnite de vinil. În loc să caute albume care au fost lansate inițial pe vinil, adolescenții se concentrează pe colecționarea de lansări noi, în special albume care au apărut în ultimul deceniu.

Potrivit Raportului muzical de sfârșit de an Luminate, albumul lui Taylor Swift, 1989 (Taylor's Version), a fost cel mai bine vândut disc de vinil la nivel global în 2023, cu 580.000 de exemplare pe vinil vândute doar în SUA în primele șase zile de la lansare. Swift a lansat inițial 1989 în 2014, iar această versiune mai nouă, lansată în octombrie 2023, a inclus cinci piese bonus.

"E atât de cool cum brazdele mici de pe un disc pot produce muzică"

Pentru Juniper Shrub, în vârstă de 18 ani, colecționarea de viniluri reprezintă o pauză binevenită de la digitalizarea crescândă a lumii. Aproape fiecare aspect al vieții adolescentei din Dallas (la fel ca muzica, școala, interacțiunea cu prietenii) se petrece online în zilele noastre. Juniper apreciază varietatea edițiilor de vinil, cu culorile și imaginile diferite, explicând că adoră complexitatea lor tehnică.

Un alt colecționar tânăr, Brooke Wahlenberg (18 ani), subliniază tangibilitatea discurilor de vinil. Rețelele ei sociale sunt pline de conținut despre viniluri, lucru care i-a consolidat decizia de a-și cumpăra un pick-up.

Identitate și sentiment de apartenență

Pentru mulți adolescenți, colecționarea de viniluri reprezintă o oportunitate de a-și arăta dedicarea față de un anumit artist și fandomul acestuia, conform lui Daniel Cook, proprietarul magazinului de discuri Gimme Gimme Records din Los Angeles. Este, de asemenea, un mod în care își pot construi identitatea, consideră el.

Nicole Raney, manager de comunicare la Discogs, a subliniat că există o legătură puternică între fandom și colecția de viniluri în rândul tinerilor colecționari. Aceștia adună discurile artiștilor favoriți, chiar și înainte de a avea un pick-up.

O punte între generații

Pentru unii colecționari adolescenți, atracția către vinil este mai simplă și mai personală. Priscilla Jett Sinclair (18 ani) menționează plăcerea de a asculta unele discuri împreună cu părinții ei, o activitate care aduce înapoi amintiri și întărește legătura dintre ei.

Tocmai acest motiv, consideră Jenn D'Eugenio, fondatoarea Women in Vinyl, explică de ce pasiunea pentru colecționarea de viniluri persistă, indiferent de vârstă. Mulți adulți care au crescut cu nostalgia discurilor părinților, retrăiesc această experiență inițiind generația următoare în lumea vinilurilor.

Articole similare

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci nuci în fiecare zi

Nucile au o multitudine de efecte benefice asupra...


Top citite
Captura Instagram

Selly s-a împăcat cu Adrian Elicopter de luptă. Videoclipul cu cei doi are aproape 1 milion de vizualizări (VIDEO)

Captura Youtube

Tania Popa a vorbit despre colaborarea cu Selly la filmul Buzz House: Mi-a zis să-i arăt cum o să fac, să vadă dacă o sa fac bine/În capul meu a fost: 'Tuți...

Fotografie de la PhotoMIX Company/Pexels

Activitățile de lucru cu publicul suspendate între 1 și 6 mai, anunță MAI

Shakira / FOTO: Facebook

Shakira dezvăluie că problemele financiare ale familiei i-au dat o dorință neobosită de a reuși

Fotografie de la Pixabay

Pe insula Capri, italienii nu mai au loc de turişti

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei/Facebook

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Prințul Harry așteptat la Londra, apoi în Nigeria cu Meghan

Prințul Harry se va întoarce în Marea Britanie pentru a...

Paris Hilton declară că noul ei album are de toate

Paris Hilton susține că cel de-al doilea album de studio...

pixel