Germania se apropie de recesiune și uitați-vă ce se întâmplă în China: ”China nu este în poziția de a fi un motor la nivel global”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
În luna mai, premierul chinez Li Kequiang a convocat o întâlnire de urgență în care a inițiat acțiuni pentru relansarea economiei.  

Economiile gigantice ale Germaniei și Chinei încetinesc. Deși motivele încetinirii sunt diferite în cele două economii mamut, datele privind scăderea nivelului de activitate vorbesc despre direcția pe care a luat-o deja economia globală.

Potrivit previziunilor economiștilor Deutsche Bank, cea mai mare economie europeană se va micșora cu 1% în 2023, iar contracția activităților economice din Germania va începe deja din a doua jumătate a acestui an, ca urmare a problemelor în aprovizionarea cu sursele de energie, în special cu gaz.

Acesta este avertismentul pregătit clienților prin raportul analiștilor Deutsche Bank.

O problemă deosebit de sensibilă pentru Germania este dacă Rusia va reporni furnizarea de gaz prin Nord Stream 1.

- Pare rezonabil să presupunem că Rusia va continua să perturbe activitățile economice din Europa pentru a se răzbuna pentru sancțiunile occidentale, precum și pentru ajutorul financiar și militar acordat Ucrainei - a avertizat Schneider. Chiar dacă nu este o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze, impactul asupra producției industriale și incertitudinea economică va împinge cu siguranță Germania în recesiune în a doua jumătate a anului 2022, estimează Deutsche Bank.

China începe să obosească

În China, însă, nu se poate vorbi încă de recesiune, dar economia chineză încetinește drastic. 

În prima parte a anului, economia chineză a crescut cu cel mai lent ritm de la începutul pandemiei. Aceasta este o consecință a politicii stricte privind Covid-19, a blocajelor pe termen lung și a carantinelor în masă.

Potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică din China, China a crescut cu doar 0,4% în al doilea trimestru, cea mai scăzută creștere de la creșterea timidă din primele trei luni ale anului 2020, de la începutul pandemiei. Atunci, economia chineză a scăzut în ceea ce privește activitatea totală, pentru prima dată în 28 de ani, dar și-a revenit rapid.

În schimb, noile proiecții nu indică o revenire sigură la creșterea robustă: șomajul lor este la un nivel record, piața imobiliară este în degringolandă, mulți dezvoltatori supraîndatorați eșuează, întreprinderile mici încep să se simtă consecințele slăbirii cheltuielilor cetățenilor.

- China nu este în poziția de a fi un motor global al creșterii în acest moment, elementele fundamentale pe termen lung indică o creștere mult mai lentă în următorul deceniu - a spus profesorul de economie la Harvard și fostul economist șef al FMI Kenneth Rogoff.

În luna mai, prim-ministrul chinez Li Kequiang a convocat o întâlnire de urgență în care a inițiat acțiuni pentru relansarea economiei.

Companiile occidentale au început să simtă, de asemenea, încetinirea Chinei. De exemplu, Nike a raportat o scădere a profiturilor în ultimul său trimestru fiscal și o scădere cu 19% a vânzărilor în China.

Încetinirea nu este o surpriză, deoarece unele dintre cele mai mari orașe chineze (Shanghai, Beijing) au fost închise și în carantină timp de aproximativ două luni. Birourile din clădirile comerciale erau goale, muncitorii stăteau acasă, consumatorii nu puteau merge la magazine și restaurante; cea mai mare parte a sectorului serviciilor a murit. 

The New York Times relatează povestea comercianților cu amănuntul de îmbrăcăminte, din care reiese că în mai au vândut de 10 ori mai puține mărfuri decât de obicei, iar situația nu dă semne că ar putea să se îmbunătățească.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...


Top citite
Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Foto: Pixabay

Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

Captura Instagram

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Impactul Taylor Swift! Ce au făcut fanii cântăreței într-un pub din Londra

Captura Facebook

Astăzi este ziua Barbrei Streisand! Cântăreața a împlinit 82 de ani

Captura Facebook

Eminem a "sărbătorit" 16 ani de când a renunțat la substanțe interzise și alcool


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple

Președintele Biden tocmai a semnat un proiect de lege...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Deep Purple lansează un nou album

Legendara trupă rock va lansa albumul pe 19 iulie, iar single-ul principal...

pixel