Incendiile din Canada alimentează teorii ale conspiraţiei
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Fumul degajat de incendiile fără precedent din Canada a ajuns în Finlanda, în timp ce prăpădul s-a răspândit și în provincia British Columbia, în vestul Canadei, în condițiile în care în est sute de focare continuă să ardă. 

Canada nu s-a confruntat niciodată cu un început de sezon al incendiilor de vegetație de o asemenea violență. Potrivit ultimelor sale, de la începutul anului s-au înregistrat 2.392 de incendii. 4,4 milioane de hectare au fost pârjolite. Zeci de mii de oameni fie au fost evacuați, fie au fost îndemnați să-și abandoneze casele. 

Nici nu este de mirare că, pe un fundal atât de dramatic și de inedit au început să prindă teren teorii ale conspirației. Ele câștigă amploare în special în spațiul online, toate învârtindu-se în jurul ideii că incendiile au fost declanșate cu bună intenție de ecologişti.

"Pot să pun pariu pe cât vreți că o bună parte din incendiile de pădure au fost declanşate de terorişti verzi pentru a da un impuls campaniei lor cu schimbările climatice", a scris pe Twitter populistul Maxime Bernier, fost ministru de Externe al Canadei, devenit lider al unui partid de extremă dreapta.

Aceeaşi ipoteză apare și pe reţeaua de socializare TikTok, unde un videoclip care a strâns aproape 20.000 de vizualizări susţine că incendiile din Noua Scoţie, în estul Canadei, au fost declanşate "voluntar pentru a promova un program de luptă împotriva schimbărilor climatice".

Tot în spațiul online, mai multe articole dau de înțeles că 90% dintre incendiile din vestul ţării, devastat de incendii de la începutul lunii mai, sunt "de origine umană" şi aprinse de către "eco-terorişti".

În Quebec, unii se întreabă cum puteau izbucni toate aceste incendii în acelaşi timp, sugerând într-un videoclip vizionat de sute de mii de ori pe Facebook că un "atac terorist" ar fi la origine, dar nu există dovezi care să susţină aceste teorii.

Canada se confruntă în prezent cu cele mai mari incendii din istoria sa în acest sezon, cu peste trei milioane de hectare arse şi zeci de mii de oameni evacuaţi.

"Multe sunt de origine umană, dar sunt aproape întotdeauna accidente", a afirmat Karine Pelletier de la Societatea din Quebec pentru Protecţia Pădurilor împotriva incendiilor (Sopfeu), precizând că fulgerele recente se află la originea multor incendii în provincia francofonă, dar că originea celorlalte rămâne de stabilit.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...

Finlanda a cumpărat ”Praștia lui David” din Israel

Este o dorință mai veche a Finlandei. 


Top citite
Captura Youtube

La ce a renunțat Feli pentru muzică: O să fie golul inimii mele întotdeauna

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

FOTO: freepik @cofentist_tm

Interzicerea TikTok nu va rezolva problemele legate de influența străină a rețelelor de socializare

Captura Instagram

Astăzi este ziua lui Björn Ulvaeus! Artistul a împlinit 79 de ani

Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine /Freepik

Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine

Captura Facebook

David Gilmour a anunțat primul album după 9 ani


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradiții de respectat în Vinerea Mare a Paștelui

În Vinerea Mare, o zi importantă din săptămâna Sfintelor...

pixel