Inundațiile din Italia nu sunt o consecință directă a încălzirii globale
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Inundaţiile devastatoare care au devastat, practic, o parte din nord-estul Italiei au fost rezultatul unui eveniment meteorologic care se produce "o dată la două secole", legătura cu schimbările climatice nefiind un factor determinant în acest caz, susțin experţii.

Şaptesprezece persoane au murit şi zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele după trei perioade de ploi abundente care au lovit regiunea Emilia-Romagna în decurs de trei săptămâni, conducând la alunecări de teren şi inundaţii care au provocat importante pagube materiale.

Raportul grupului de climatologi europeni şi americani ai iniţiativei World Weather Attribution (WWA) indică faptul că luna mai a cunoscut cele mai abundente precipitaţii din ultimele două secole. Potrivit experților ce-și propun, în studiile lor, să demonstreze legături fiabile între încălzirea globală şi anumite fenomene meteorologice, astfel de evenimente, în această regiune şi în această perioada a anului, nu devin mai frecvente sau mai intense.

"Precipitaţiile extreme nu au devenit mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră", a declarat WWA într-un comunicat, recunoscând că aceste concluzii sunt "neobişnuite" în contextul schimbărilor climatice. Atmosferele mai calde pot reţine mai multă umiditate, ceea ce conduce adesea la precipitaţii mai frecvente şi mai intense în întreaga lume, aminteşte sursa citată.

Alte evenimente legate de schimbările climatice sunt în creştere în toată Italia, cu o tendinţă generală spre secetă, dar şi modificări ale anotimpurilor care conduc la averse potenţial mai puţin frecvente, însă mai intense.Impactul inundaţiilor din Emilia-Romagna a fost agravat de seceta de doi ani în nordul peninsulei, care a uscat pământul într-atât, încât l-a făcut incapabil să absoarbă apa. În acelaşi timp, riscul de inundații a fost amplificat de deceniile de urbanizare. 

"Rezultatele noastre statistice recunosc caracterul excepţional al unui astfel de eveniment", a insistat Davide Faranda, coautor al raportului şi climatolog la Institutul Pierre Simon Laplace.El a ţinut să precizeze că raportul nu afirmă că schimbările climatice nu au avut niciun rol în aceste inundaţii, ci că această corelaţie a depăşit sfera de cercetare a grupului său. "Deşi episoadele de ploi abundente de primăvară nu se intensifică în Emilia-Romagna, precipitaţiile extreme se intensifică în alte părţi ale Italiei", a mai spus el.

Articole similare

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...


Top citite
Foto: Freepik

Elicopterul trimis de NASA pe planeta Marte a transmis ultimul său mesaj spre Terra

FOTO: captura video Instagram @Celine Dion

Documentarul despre Celine Dion va fi lansat în iunie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

De ce a fugit prinţesa moştenitoare a tronului olandez în Spania: "Consecinţe enorme asupra vieţii sale". Și Mark Rutte a fost vizat

Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels

Efectele pozitive ale mișcării asupra sănătății mintale

Captura Facebook

Bunica Arianei Grande, în vârstă de 98 de ani, intră în istorie devenind cea mai în vârstă artistă inclusă în Billboard Hot 100

David Beckham o sărbătorește pe "frumoasa soție" Victoria Beckham la împlinirea a 50 de ani/Facebook

David Beckham o sărbătorește pe "frumoasa soție" Victoria Beckham la împlinirea a 50 de ani


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel