Îți ții telefonul mobil lângă pat în timp ce dormi? Iată de ce nu ar trebui să o faci...
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Cu o mulțime de funcții care ne țin treji, nu este de mirare că aceste dispozitive au un potențial uriaș de a ne distruge somnul.

Unde îți pui telefonul mobil când te culci? Presupunem că majoritatea îl țin lângă ei pe noptieră. La urma urmei, este ultimul lucru la care ne uităm înainte de culcare și primul lucru la care ajungem când ne trezim, nu?

Dar este într-adevăr o idee bună și ne poate împiedica un astfel de comportament compulsiv să dormim suficient? Și este cu adevărat sigur să ai un telefon mobil lângă tine toată noaptea? Mulți dintre noi nu sunt conștienți de faptul că dormitul lângă dispozitivul dvs. vă poate altera serios starea de somn, potrivit Mirror.

Recunoașteți că nu este doar un telefon mobil. Mai degrabă un mic computer indispensabil fără de care mulți dintre noi nu putem trăi. Puteți suna, trimite mesaje, naviga pe internet, răspunde la e-mailuri și comunica prin rețelele sociale. Cu o mulțime de funcții care ne țin treji, nu este de mirare că aceste dispozitive au un potențial uriaș de a ne distruge somnul.

Pierderea somnului

Mulți dintre noi suntem prinși în această capcană: acea dorință compulsivă de a continua să fim la curent cu tot, să verificăm, să citim, să răspundem, să postăm, să ne jucăm. Cei mai mulți dintre noi considerăm că este foarte dificil să facem ordine în dispozitiv, ceea ce în sine poate întârzia mersul la culcare și poate reduce timpul total de odihnă. Toată această stimulare, mai ales noaptea, poate face dificilă oprirea și întreruperea somnului. Poate suna dramatic, dar un astfel de comportament compulsiv pe o perioadă lungă poate duce cu ușurință la privarea de somn.

Puterea luminii

Lumina albastră de pe ecranele telefonului mobil, tabletă sau computer ne afectează capacitatea de a adormi. Lumina albastră păcălește creierul să creadă că este ziuă, determinând corpul tău să nu mai elibereze melatonina, hormonul de somn, care ne ajută să ne relaxăm înainte de culcare. Lumina artificială distruge, de asemenea, ritmul nostru circadian, modelul somn-veghe de 24 de ore care vă ajută să vă controlați programul zilnic de somn-trezie.

Problema păstrării telefonului mobil în dormitor

Ca regulă generală, este înțelept să țineți telefonul mobil cât mai departe de dormitor. Pentru început, acest lucru va face mai ușor să evitați utilizarea prelungită atunci când într-adevăr ar trebui să mergeți la culcare. De asemenea, mutarea dispozitivului în altă cameră va împiedica verificarea dacă vă treziți noaptea. Un alt lucru de reținut este că telefoanele mobile sunt concepute pentru a răspunde; pot exista, alarme, avertismente sau lumini care iti atrag atentia. Vederea oricăruia dintre acestea vă poate perturba cu ușurință calitatea somnului și, de asemenea, vă poate trezi suficient pentru a simți că trebuie să reacționați.

Este bine să dormi cu un telefon mobil lângă cap?

Unii oameni sunt îngrijorați de efectele câmpurilor electromagnetice emise de telefoanele mobile. Preocupările variază de la risc crescut de tumori cerebrale până la efectele asupra fertilității. Telefoanele mobile moderne sunt în general considerate a avea un efect neglijabil asupra corpului uman, dar mulți cred că ar fi înțelept să fie puțin mai atent. Punerea telefonului mobil în modul avion și dezactivarea setărilor de locație limitează serios orice radiație RF - iar alarma dvs. va suna în continuare dimineața.

Articole similare

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...


Top citite
Sursa: Freepik

Programul special de Paște al mall-urilor și magazinelor din București

Sursa: Freepik

Dincolo de Club 27: Cum mor cântăreții, în funcție de genul muzical

Captura Facebook

Britney Spears susține că paramedicii au venit „ilegal” după incidentul de la Chateau Marmont

Selena Gomez s-a simțit „puternică” după ce a dezactivat comentariile de pe Instagram

Selena Gomez s-a simțit „puternică” după ce a dezactivat comentariile de pe Instagram

Sursa: Freepik

Eurovision 2024: Finala grandioasă de la Malmö. Totul despre concurs

Sursa: Freepik

Piesa zilei: Shout 2000 | Disturbed


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Wrong Side of Heaven | Five Finger Death Punch

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

Ce NU trebuie să faci în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, există unele lucruri pe care...

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, ortodocșii practică o serie de...

pixel