Kiwi, fructul care îmbunătățește somnul și sprijină sănătatea inimii. Are acțiune similară aspirinei
Autor: Sonia Baciu
Data publicării:
Fructul de kiwi este o sursă importantă de vitamine, minerale și nutrienți și are impact asupra calității somnului.

Fructul de kiwi este un fruct cu un conținut ridicat de vitamine, minerale și fibre, având puține calorii, lucru ce îi permite să fie consumat în orice moment, fără teama kilogramelor în plus.

Mai mult decât atât, beneficiile pe care le are acest fruct îl face să fie indicat copiilor, având un impact asupra sistemului neuronal și prevenind apariția tulburărilor de dezvoltare ale copiilor,precum și deficitul de atenție (ADHD) sau autismului. De asemenea, kiwi are efecte și asupra inimii, digestiei și a calității somnului.

Fructul de kiwi, beneficii

Kiwi este un fruct cu un conținut caloric moderat, cu 62 de calorii la 100 de grame, având o doză mare de antioxidanți, minerale, vitamine și fibre benefice.

Subțiază sângele. Studiile de cercetare sugerează că anumite substanțe chimice din kiwi funcționează ca o funcție de subțiere a sângelui similară cu cea a aspirinei, potrivit Nutrition & You.

Astfel, ajută la prevenirea formării cheagurilor în interiorul vaselor de sânge, precum și la protejarea acestora de riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Omega 3. Semințele de kiwi sunt o sursă foarte bună de acizi grași omega 3, iar un consum de alimente bogate în acizi grași omega 3 poate reduce riscul de boli coronariene, de accident vascular cerebral, dar și să prevină apariția AHDH, a autismului ori a altor tulburări de dezvoltare în rândul copiilor.

Sursă de fibre solubile. O sută de grame de kiwi are 3,8 g de fibre, iar din acest motiv este considerat un ”laxativ natural”. Consumul de fibre ajută la protejarea mucoasei colonului prin scăderea timpului de expunere la toxine, astfel că este redus riscul de apariție al cancerului de colon.

Sursă de vitamina C. Kiwi este o sursă excelentă de vitamina C, furnizând aproximativ 154% din DZR. Altfel, consumul de alimente bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși, dar mai ales să elimine radicalii liberi dăunători.

Vitamina A, vitamina E și vitamina K. Fructele de kiwi conțin niveluri foarte sănătoase de vitamina A, vitamina E, vitamina K și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi beta-carotenul, luteina și xantinele.

Vitamina K are un rol potențial în formarea masei osoase prin promovarea activității osteoblastice în os.

De asemenea, a stabilit un rol în cazul pacienților cu boala Alzheimer prin limitarea leziunilor neuronale din creier.

Vezi și: Aromaterapia, benefică pentru reducerea stresului și creșterea imunității. Ce alte efecte mai are asupra sănătății

Ajută în sănătatea inimii. Fructul de kiwi are un aport consistent de potasiu, element benefic pentru sănătatea inimii. Într-o sută de grame de fruct se regăsesc 312 mg de potasiu, element care are rolul de la regla ritmul cardiac, precum și tensiunea arterială, rol important în contracararea efectelor nocive ale sodiului.

De asemenea, kiwi conține cantități importante de minerale precum mangan, cupru, fier și magneziu.

Tratamentul tulburărilor de somn. Numeroase studii au arătat că fructul de kiwi conține pe lângă multitudinea de compuși cu efecte antioxidante și serotonina, care este benefică în tratamentul tulburărilor de somn, notează NIH.

În cadrul unui studiu, participanților li s-a dat să consume câte două fructe de kiwi, în fiecare seară, cu două ore înainte de culcare. 

După o lună, scorul subiectiv CPSQI, timpul de trezire după începerea somnului și latența de debut a somnului au scăzut semnificativ (42,4%, 28,9% și, respectiv, 35,4%).

Astfel, cercetătorii au sugerat că două fructe de kiwi, consumate înainte de culcare pot îmbunătăți atât debutul somnului, cât și durata și eficiența somnului la adulții.

Vezi și: Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat în România, în ultimii 10 ani. INS, cifre de ultimă oră de la recensământ

Articole similare

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci nuci în fiecare zi

Nucile au o multitudine de efecte benefice asupra...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Sursă foto: Freepik

Poate iaurtul să reducă riscul de diabet? Iată ce spun experții

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Captura Youtube

Oana Radu a vorbit despre declinul său din muzică: După Vocea României a venit un val și m-a dărâmat

 Foto: Facebook The Family Royal

Palatul Buckingham actualizează în mod regulat planurile de înmormântare. Ce se întâmplă cu Regele Charles


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Zendaya ar putea reveni în industria muzicală „într-o zi"

Zendaya a vorbit despre revenirea ei în industria...

pixel