Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Experții au estimat că persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de cataractă la ambii ochi au un risc cu 30% mai mic să dezvolte demență și în special Alzheimer timp de 10 ani după operație.
Studiul, realizat de Cecilia Lee de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, a implicat un eșantion inițial de peste 5.000 de persoane cu vârste peste 65 de ani, dintre care mai mult de 3.000 au fost urmăriţi în medie opt ani și au fost supuşi la fiecare doi ani unor teste cognitive.
De-a lungul timpului, mai puțin de jumătate din eșantionul analizat (45%) a fost afectat de cataractă; 853 de persoane au dezvoltat demență, dintre care 706, Alzheimer.
„Acest rezultat este cu adevărat incitant, deoarece până în prezent, nicio altă intervenție medicală nu a demonstrat o asociere atât de puternică cu reducerea riscului de demență”, a spus autorul studiului.
Autorii au avansat diverse ipoteze cu privire la mecanismele care stau la baza acestui efect protector: în primul rând clinicienii ştiu că deficitele senzoriale (văzul și auzul) sunt asociate cu un risc mai mare de demență, deci este posibil ca o intervenție care îmbunătățește vederea să aibă un efect contrar; însă este și posibil ca şi cataracta, împiedicând ochiul să primească lumină albastră, să afecteze sănătatea cognitivă interferând, de exemplu, cu ritmurile de somn și alte aspecte legate de efectele lipsei luminii albastre, relatează Rador.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...