Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Legumă asemănătoare cu ceapa verde sau cu usturoiul, prazul este nativ din zona Mării Meditarea și a zonei centrale a Asiei. Este un aliment de bază pentru bucătăria europeană, iar în România a fost făcut cunoscut de Amza Pellea, în comedia de succes Nea Mărin miliardar, când umbla cu firele de praz în diplomat.
Prazul este bogat în antioxidanți, în special polifenoli. Aceștia combat stresul oxidativ, care afectează celulele și contribuie la apariția unor boli grave precum diabetul, cancerul și bolile de inimă.
De asemenea, prazul este o sursă importantă de alicină, același compus benefic de sulf care asigură usturoiului proprietățile sale antimicrobiene.
Alicina poate reduce nivelul colesterolului și poate lupta împotriva cancerului.
Praz. FOTO: Freepik @cynoclub
Protejează împotriva radiațiilor solare. Frunzele verzi ale prazului conțin de 100 de ori mai mult betacaroten și de două ori mai multă vitamina C decât părțile albe. Această combinație de vitamine A, C și E, precum și alți antioxidanți prezenți în praz, protejează împotriva radiațiilor solare.
Reduce riscul de boli inflamatorii cronice. Inflamația cronica este extrem de dăunătoare pentru sănătatea inimii. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice precum diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă.
Ajută digestia. Fiind un bun prebiotic, prazul ajută la digestie și, în plus, stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinul.
Stimulează creșterea părului. Prazul conține minerale, mangan, fier, vitamina C și acid folic, iar consumul acestora poate îmbunătății sănătatea părului.
Protejează vasele de sânge. Prazul conține un flavonoid, kaempferol, care protejează învelișurile vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi.
Kaempferolul stimulează producerea de oxid nitric care dilatează în mod natural vasele de sânge. În acest fel, vasele de sânge se relaxează și astfel scade riscul de hipertensiune.
Detoxifică pielea. Prazul este un diuretic natural și detoxifică pielea captând substanțele dăunătoare pe care le elimină din corp.
Vezi și: Kiwi, fructul care îmbunătățește somnul și sprijină sănătatea inimii. Are acțiune similară aspirinei
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...