Legumele care reduc inflamația din corp. Te pot proteja de mai multe boli, potrivit specialiștilor
Autor: Andreea Cercel
Data publicării:
Iată care sunt unele dintre cele mai bune legume pe care trebuie să le incluzi în meniul tău regulat.

Inflamația cronică poate duce la unele dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, inclusiv poate cauza apariția bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și chiar poate duce la apariția cancerului. Vestea bună însă este că puteți combate această problemă prin intermediul dietei, iar soluția ideală poate fi chiar integrarea unor legume considerate a fi minune la acest capitol, care vor opri inflamația din corp.

Acestea sunt pline de vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și fitochimicale, toți acești nutrienți fiind benefici în reducerea inflamației cronice. Aceștia ajută la combaterea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi, doi vinovați comuni care pot declanșa inflamația. În plus, cercetările sugerează că integrarea acestor legume poate stimula sănătatea intestinelor datorită conținutului ridicat de fibre. Așadar, trebuie neapărat să le consumi și tu cât mai des.

Spanacul

Spanacul este bogat în vitaminele A și C și în antioxidanți precum quercetina și kaempferolul, care ajută la combaterea inflamațiilor. 

"Această frunză verde versatilă poate fi savurată crudă în salate sau gătită în diverse feluri de mâncare, oferind o modalitate convenabilă de a adăuga nutrienți în farfurie care luptă împotriva inflamației", spune Best, specialist în domeniu, potrivit EatThis. "Conținutul său ridicat de fibre susține, de asemenea, sănătatea digestivă și poate ajuta la gestionarea greutății."

Varza kale

Potrivit unui studiu realizat din 2023, varza kale poate ajuta la prevenirea inflamației induse de intestin și la îmbunătățirea sănătății intestinului. Este plină de nutrienți esențiali, cum ar fi antioxidanți, minerale, fibre și vitaminele A, C și K, care pot promova sănătatea intestinului și pot reduce inflamația.

"Kale poate fi un adaos excelent la supe, amestecuri și smoothie-uri, oferind un impuls plin de nutrienți pentru orice rețetă. În plus, conținutul său ridicat de calciu susține sănătatea oaselor și poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză", spune Best.

Broccoli

Broccoli este o sursă excelentă de sulforafan, un antioxidant cu puternice efecte antiinflamatorii. De asemenea, este bogat în vitaminele C și K și în fibre, despre care studiile arată că pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

"Fie că este gătit la aburi, prăjit sau adăugat în alte amestecuri, broccoli oferă o modalitate delicioasă de a încorpora compuși antiinflamatori în dieta voastră, sprijinind în același timp procesele de detoxifiere din organism. Abundența sa de fibre promovează sațietatea și ajută la digestie, promovând sănătatea generală a intestinului."

Ardei gras

Ardeii grași sunt plini de vitaminele A și C și de antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la protejarea împotriva bolilor degenerative. 

"Disponibili în diverse culori vibrante, ei adaugă gust mâncărurilor, furnizând în același timp o doză mare de antioxidanți pentru a combate inflamația și a susține funcția imunitară", spune Best. "Conținutul lor scăzut de calorii și conținutul ridicat de apă îi fac o alegere excelentă pentru gestionarea greutății și pentru hidratare."


Roșiile

Roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant cu puternice proprietăți antiinflamatorii. Best explică: "Roșiile sunt delicioase în salate, sosuri și sandvișuri și oferă o sursă bogată de licopen, care a fost asociat cu reducerea inflamației și cu un risc mai mic de boli cronice. În plus, conținutul lor ridicat de potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale și sprijină sănătatea inimii."

Articole similare

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci nuci în fiecare zi

Nucile au o multitudine de efecte benefice asupra...

Ceaiuri bune pentru ameliorarea simptomelor de burnout

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pentru situațiile...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Sursă foto: Freepik

Poate iaurtul să reducă riscul de diabet? Iată ce spun experții

Captura Youtube

Oana Radu a vorbit despre declinul său din muzică: După Vocea României a venit un val și m-a dărâmat

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Musaca de post. Rețeta delicioasă

 Foto: Facebook The Family Royal

Palatul Buckingham actualizează în mod regulat planurile de înmormântare. Ce se întâmplă cu Regele Charles


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Zendaya ar putea reveni în industria muzicală „într-o zi"

Zendaya a vorbit despre revenirea ei în industria...

pixel