Lenjeria de pat, un adevărat pericol pentru sănătate. Moduri în care poate să te afecteze
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
După cum majoritatea dintre noi știm, dormitul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală, iar atunci când alegeți cearceafuri, huse de plapumă și chiar salteaua, alegerea materialului potrivit poate face o mare diferență în ceea ce privește calitatea odihnei dumneavoastră. Fundația Sleep Foundation raportează că mai mult de 35 la sută dintre adulții din SUA dorm insuficient în fiecare noapte. Dacă vă numărați printre aceștia, ați putea fi surprins să aflați că schimbarea lenjeriei de pat ar putea fi o strategie de somn mai eficientă.

Te face să transpiri

Dacă v-ați trezit vreodată cu senzația de frig și umezeală, cu pijamaua transpirată lipită de voi, atunci știți cât de neplăcut este. Pentru persoanele care suferă de transpirații nocturne, fie ca simptom al menopauzei, fie ca urmare a coșmarurilor cronice, dormitul cu lenjeria de pat potrivită poate oferi ușurare.

"Evacuarea umezelii și reglarea temperaturii sunt calități foarte bune de căutat dacă ai un somn fierbinte", spune Amelia Jerden, specialist în accesorii pentru somn la Sleepopolis, la Best Life. "Moisture-wicking înseamnă, în esență, că țesătura nu se va simți umedă atunci când absoarbe umezeala. Așa că, dacă transpiri mult noaptea, a avea lenjerie de pat care elimină umiditatea face o mare diferență."

Lauri Leadley, fondator și președinte la Valley Sleep Center, adaugă: "Pentru cel mai bun somn, luați în considerare lenjeria de bumbac și o pătură de lână deasupra.Geutatea unei pături de lână deasupra vă poate menține cald și confortabil pe timp de noapte. Trucul este să alegeți un material respirabil pe pielea dumneavoastră."


Îți agravează alergiile

Poate fi o surpriză să aflați că, indiferent de câte ori vă spălați așternuturile, este posibil să dormiți cu o grămadă de insecte minuscule, prea mici pentru a fi văzute, numite acarieni. "Acarienii de praf trăiesc pe lenjeria de pat, saltele, covoare, perdele și țesături tapițate", explică Clinica Cleveland. "Ei se hrănesc cu celulele moarte ale pielii pe care tu și animalele tale de companie le eliminați."

 Clinica spune că aproximativ 20 de milioane de persoane din SUA suferă de o alergie la acarieni și enumeră printre simptome tusea, congestia, strănutul, curgerea nasului și mâncărimea ochilor.

Dacă acest lucru vă sună familiar, lenjeria de pat din lână vă poate ajuta. "Lâna este hipoalergenică, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică. În plus, fibrele de lână sunt în mod natural rezistente la acarieni și alți alergeni, ceea ce o face o alegere excelentă pentru cei care suferă de alergii", spune Marc Werner, CEO și fondator al GhostBed.

 Este posibil să vă gândiți la lână ca fiind caldă și, prin urmare, un material destinat doar iernii, dar nu este așa. "Micile buzunare de aer din fibrele de lână fac să circule căldura, permițând ca mai multă căldură să se deplaseze spre corp atunci când vă este frig - de aceea lâna este atât de caldă", explică experții de la Woolroom. "Aceste mici buzunare fac lâna respirabilă, ceea ce înseamnă că vor îndepărta și aerul de tine atunci când îți este cald."

Leadley adaugă că, pe lângă lână, "cearșafurile din bumbac sunt, de asemenea, hipoalergenice și fabricate din fibre naturale, așa că sunt o alegere excelentă pentru cei care dorm cu pielea sensibilă."


Este plin de substanțe chimice toxice

O mare parte din lenjeria noastră de pat este tratată cu substanțe chimice pentru a o face ignifugă. Aceste substanțe chimice sunt potențial toxice și au fost asociate cu cancerul și alte boli. Dacă acest lucru vă îngrijorează, luați în considerare un material natural care, de asemenea, vă menține în siguranță. "Lâna este folosită în mod obișnuit în produsele naturale de așternut ca o barieră împotriva flăcărilor", spune Jerden.


Lenjeria de pat potrivită vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea

Este bine cunoscut faptul că somnul este vital pentru sănătatea noastră. Studiu după studiu arată că dormitul în cantități adecvate noaptea ajută la prevenirea a orice, de la demență la boli de inimă. Prin urmare, este logic că orice lucru care vă ajută să dormiți fără întreruperi vă va îmbunătăți sănătatea generală.

"Oamenii își petrec 27 de ani din viață dormind; o sănătate mai bună începe cu sănătatea dormitorului", spune Chris Tattersall, expert în somn curat și director general al Woolroom, pentru Best Life.

Articole similare

Concertele de weekend de la RADIODCNEWS

În drum spre mare, spre munte sau oriunde în altă parte,...

Marmeladă de corcoduşe. Cea mai tare rețetă de vară

Vara este perioada delicioaselor corcodușe. Și ce poate...


Top citite
Foto: Pexels

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Foto: Agerpres

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: Fostul președinte rănit la un miting de campanie

Foto: Pexels

Rapperul Wiz Khalifa arestat la Beach Please pentru că a fumat o țigară cu marijuana

Foto: Agerpres

Cazul de omor involuntar împotriva lui Alec Baldwin a fost respins în mod surprinzător de un judecător din New Mexico

Foto: Pexels

Dr. Ruth Westheimer: Pioniera educației sexuale în cultura americană

Foto: Agerpres

Taylor Swift inspiră fanii să depășească problemele de imagine corporală și tulburările alimentare, conform unui nou studiu


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Preotul portughez Guilherme Peixoto a câștigat faimă...

pixel