Lucruri pe care să NU le spui unei persoane care suferă de anxietate. Ar putea înrăutăți lucrurile
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
S-ar putea ca intențiile dumneavoastră să fie bune, dar aceste afirmații ar putea înrăutăți lucrurile.

Tulburările de anxietate sunt cea mai frecventă formă de boală mintală din Statele Unite, afectând 40 de milioane de adulți (aproximativ 18% din populație) în fiecare an, potrivit Asociației Americane pentru Anxietate și Depresie. Ca și cum simptomele reale ale anxietății - bătăi rapide ale inimii, transpirație în palme, amețeli, tremurături și tulburări interioare - nu sunt suficient de împovărătoare pentru viață, multe persoane cu anxietate suportă și comentarii bine intenționate, dar dureroase, din partea unor oameni care nu înțeleg cu adevărat natura tulburării și cât de gravă este aceasta. 

Iată câteva lucruri pe care persoanele cu tulburări de anxietate nu vor să le mai audă:

Nu spuneți: "Știu, și eu sunt anxios"

Pe de o parte, acest lucru este adevărat - anxietatea este o reacție biologică universală. "Frica și anxietatea sunt procese naturale care fac parte din viață", spune Joseph LeDoux, doctor în neuroștiințe și director al Institutului pentru creierul emoțional de la Universitatea din New York. Atât frica, cât și anxietatea ne protejează și ne motivează. â

Dar, pe de altă parte, este o eroare să compari anxietățile tale temporare "normale" cu anxietățile omniprezente și cronice ale unei persoane cu o tulburare de anxietate. Grijile acestora sunt mai intense, interferează cu capacitatea lor de a îndeplini sarcinile vieții de zi cu zi, iar simptomele lor sunt adesea dificil de gestionat fără ajutor.

Spuneți în schimb: "Pari foarte anxios, trebuie să te simți îngrozitor. Sunt mereu aici pentru tine - ce pot face pentru a te ajuta?".

Aceasta este o ofertă blândă, dar directă de sprijin. Transmite mesajul: "Sunt aici pentru a te asculta și pentru a te ajuta".


Nu spuneți: "Calmează-te"

"Acest lucru poate fi invalidant", spune Janine Domingues, PhD, psiholog clinician în cadrul Clinicii de Tulburări de Anxietate și de Dispoziție de la Child Mind Institute din New York City. "Îi spui persoanei să facă ceva ce este greu de făcut. Dacă s-ar putea calma, ar face-o, așa că acest lucru îi face să se simtă și mai frustrați și mai anxioși." Persoana se va gândi: "Ce este în neregulă cu mine? De ce nu mă pot calma? Ceilalți oameni nu cred că este o mare problemă. De ce cred eu că este o mare problemă?". Acest lucru duce la sentimente de tristețe și vinovăție, spune Domingues.

Spuneți în schimb: "Hai să facem ceva care să ne distragă atenția. Vrei să mergem la o plimbare sau să bem o ceașcă de ceai?".


Nu mai spune: "Treci peste asta."

"O tulburare de anxietate este considerată "boala fricosului"", spune LeDoux. "Dacă ai fi doar un pic mai puternic și nu ai fi atât de copil, ai putea trece peste toate astea". Dar persoana cu o tulburare de anxietate nu-și poate controla răspunsurile la frică - iar dragostea dură nu funcționează, adaugă Domingues. "Face ca persoana să se simtă mai rău pentru că își spune: "Nu știu de ce nu pot să o fac"."" Acest lucru poate avea de fapt efectul invers și poate provoca mai multă anxietate.

Spuneți în schimb: "Ce te îngrijorează cel mai mult și cum pot să te ajut să o ușurezi?"


Nu spuneți: "Nu vă faceți griji, nu se va întâmpla nimic rău."

Aceasta este o problemă delicată. Persoanele cu tulburări de anxietate au tendința de a cădea în capcanele gândirii: Se concentrează pe cel mai rău scenariu. Este tentant să încerci să îi liniștești că cele mai mari temeri ale lor nu se vor adeveri, dar și acest lucru are efectul opus. "Este greu pentru persoana care este anxioasă să creadă asta și oricum nu poți garanta acest lucru", spune Domingues. "Așa că, dacă încearcă să își înfrunte frica și nu le iese bine, sunt pregătiți pentru eșec."

Spuneți în schimb: "Hei, dacă se întâmplă ceva rău, nu te vei simți grozav, dar vei reuși să treci peste asta. Iar eu voi fi cu tine tot drumul / aici când se va termina".

Nu le poți prezice un viitor roz, dar amintindu-le pe un ton nepatronal că, chiar dacă se întâmplă ceva nu tocmai ideal, nu este sfârșitul lumii, potrivit realsimple.com

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel