Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Mărarul este planta aromatică utilizată în bucătăria europeană, dar și în cea asiatică. În timp ce frunzele au o aromă dulce și ierboasă, semințele de mărar sunt mai aromate, cu o ușoară aromă de citrice, asemănătoare cu cea a semințelor de chimen.
Semințele de mărar sunt o sursă importantă de nutrienți, astfel, o lingură de semințe de mărar asigură 8% din doza zilnică recomandată (DZR) de calciu, 6% din DZR de fier și până la 5% DZR de magneziu, fier, fosfor, mangan și potasiu.
Mai mult decât atât, semințele de mărar, prin gustul aromatizat, pot înlocui cu succes sarea, ceea ce înseamnă un risc mai scăzut de hipertensiune arterială și de boli de inimă.
Atât frunzele de mărar, cât și semințele de mărar sunt bogate în mai mulți compuși vegetali cu proprietăți antioxidante, inclusiv:
- flavonoizi. Acești compuși vegetali au fost asociați cu reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, dar și anumite forme de cancer. De asemenea, flavonoizii joacă un rol important în sănătatea creierului.
- terpenoizi. Acești compuși se regăsesc în uleiul esențial și pot proteja împotriva afecțiunilor hepatice, cardiace, renale sau cerebrale.
- tanini. Aceștia sunt responsabili cu gustul ușor amar din plante și au arătat că au au proprietăți antioxidante puternice, precum și efecte antimicrobiene, arată Healthline.
De asemenea, uleiul de mărar, obținut din semințele de mărar are proprietăți antispastice, carminative, digestive, dezinfectante, galactagogice (ajută la secreția de lapte matern) și sedative.
Uleiul esențial, eugenolul, din mărar a fost folosit în scop terapeutic ca anestezic local și antiseptic.
S-a constatat, de asemenea, că eugenolul reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici, însă sunt necesare studii suplimentare detaliate pentru a-i stabili rolul, potrivit Nutrition&You.
Mărarul poate fi consumat, ca atare, adăugat peste salate, în sosuri, precum tzatziki, ca adaos la mâncăruri, dar și sub formă de ceai, fie din frunze, fie din semințe.
Conform studiilor efectuate de-a lungul vremii, s-a dovedit că mărarul are proprietăți antioxidante, antihiperlipidemice, cardioprotectoare, antistres, antihipercolesterolemie.
Astfel, mărarul are capacitatea de a vindeca și reduce riscul apariției unor afecțiuni:
- ameliorează problemele digestive
- detoxifică organismul și întărește sistemul imunitar
- susține sănătatea inimii
- reduce riscul apariției diabetului zaharat
- scade colesterolul din sânge
- susține sănătatea cavității bucale
- susține sistemul osos
- ameliorează problemele menstruale.
De asemenea, mărarul poate ajuta la:
- prevenirea unor forme de cancer
- susținerea sănătății sistemului imunitar
- menținerea bunei funcționare a vederii
- creșterea libidoului
- reglarea problemelor aparatului de reproducere feminin și masculin
- tratarea afecțiunilor hepatice
- dizolvarea calculilor biliari
- ameliorarea afecțiunilor tractului urinar
- vindecarea rănilor
- formarea oaselor
- întărește metabolismul
- ameliorarea spasmelor musculare.
Vezi și: Cele mai bune 5 legume pentru reglarea glicemiei. Unele pot fi consumate și crude
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...