Medicamente create de inteligența artificială. IBM, Nvidia sau Microsoft sunt interesate de industria farmaceutică
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Alphabet (compania mamă a Google) a lansat o nouă firmă numită Isomorphic Labs, care va folosi inteligența artificială (AI) pentru a descoperi noi medicamente. Se pare că întreprinderea se va baza pe progresele realizate de DeepMind al Alphabet, a cărei inteligență artificială folosește un model numit AlphaFold2 pentru a prezice forma proteinelor cu o precizie incredibilă.

"Sunt încântat să anunț crearea unei noi companii Alphabet - Isomorphic Labs - o întreprindere comercială cu misiunea de a reimagina întregul proces de descoperire a medicamentelor pornind de la primele principii cu o abordare bazată pe inteligența artificială și, în cele din urmă, de a modela și înțelege unele dintre mecanismele fundamentale ale vieții", a scris pe blog Demis Hassabis, fondator și director executiv al Isomorphic Labs (și DeepMind).

Un purtător de cuvânt a declarat pentru The Verge că Isomorphic Labs și DeepMind vor rămâne companii separate, în ciuda faptului că folosesc tehnici oarecum similare. În plus, este posibil ca Isomorphic Labs să nu-și dezvolte propriile medicamente, ci să își vândă modelele prin dezvoltarea de parteneriate cu companii farmaceutice.

A fost descoperită o genă care dublează riscul de a muri de Covid-19

Deși știrea face vâlvă în întreaga lume, Isomorphic Labs nu este prima companie care încearcă să aplice inteligența artificială în domeniul medical. Nvidia a cooperat cu AstraZeneca, Schrödinger și Universitatea din Florida pentru a încerca să se lanseze în cercetarea de medicamente cu ajutorul IA.

Pfizer, în colaborare cu Watson de la IBM, a lucrat la medicamente imuno-oncologice.

În cele din urmă, UBC, în colaborare cu Microsoft, a încercat să folosească cloud computing-ul său în dezvoltarea de medicamente.

În blogul său, Hassabis evidențiază modul în care, de peste un deceniu, DeepMind se află în prima linie a avansării tehnologiei de vârf în domeniul IA, mai ales prin utilizarea unor jocuri precum AlphaGo, programul care l-a învins pe campionul mondial la jocul Go. Acum, Hassabis consideră că aceste "tehnici și metode au devenit suficient de puternice și sofisticate pentru a fi aplicate la probleme din lumea reală, inclusiv la descoperirea științifică însăși". În cazul în care speranțele sale se vor dovedi fructuoase, am putea fi martorii unei noi ere fără precedent în dezvoltarea de medicamente.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun



Cele mai noi articole
pixel