Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale
Autor: Alexandru Negrici
Data actualizării:
Data publicării:
Mierea de salcâm produsă în Mărginimea Sibiului, deja recunoscută la nivel internațional după ce a fost medaliată cu aur la Festivalul Organic European și oferită în dar Papei Francisc în cadrul unei vizite oficiale, continuă să strălucească. Aceasta este acum vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale, desfășurat pe Platoul Fâncel din comuna Ibănești, Valea Gurghiului, un eveniment ce reunește fermieri și procesatori din 13 țări.

Ioan Cosmin Herța, producătorul acestei miere de excepție, explică parcursul său în apicultura ecologică. După ce a început ca o pasiune în 2012, activitatea sa a crescut rapid datorită cererii tot mai mari pentru produse bio. „Am început cu câțiva stupi și, în timp, am dezvoltat o stupină ecologică și o linie profesională de îmbuteliere și ambalare, certificată ecologic. În 2020, am obținut toate certificările necesare și am reușit să câștig medalia de aur la Festivalul Organic European pentru toate sortimentele de miere, dar cea mai apreciată a fost mierea de salcâm,” a declarat Herța.

Pentru a obține o miere 100% bio, stupii sunt amplasați în locuri atent selectate, departe de poluare sau de culturile agricole intensive. Herța subliniază importanța poziționării stupilor în păduri necontaminate, unde albinele colectează nectar doar de la florile de salcâm, tei sau poliflor. „Ne deplasăm în zone prestabilite din Mărginimea Sibiului, asigurându-ne că albinele culeg doar din păduri pure, astfel încât eticheta de salcâm să fie una corectă și autentică,” a precizat apicultorul.

Deși mierea ecologică are o cerere tot mai mare, provocările sunt numeroase. Una dintre cele mai mari dificultăți o reprezintă condițiile meteorologice, care au un impact direct asupra producției de miere. „Anul acesta a fost foarte dificil din cauza secetei și a unei ierni prelungite care ne-a afectat producția de salcâm. Într-un an bun, putem produce până la 220 de tone de miere, dar vremea capricioasă ne-a redus drastic recolta,” a adăugat Herța.

Mierea din Mărginimea Sibiului nu este doar un produs local apreciat, ci și un ambasador al României la târgurile internaționale. În ultimii doi ani, aceasta a fost prezentată la cele mai mari evenimente dedicate produselor organice din Germania și Coreea de Sud, iar în curând va ajunge la Paris. „Vom reprezenta România la un târg internațional de produse organice și convenționale, unde mierea noastră va sta alături de cele mai bune produse ecologice din lume,” a declarat producătorul.

Unul dintre cele mai emoționante momente pentru Ioan Cosmin Herța a fost atunci când mierea sa a fost dăruită Papei Francisc, într-un gest simbolic al recunoașterii calității sale. „A fost o conjunctură fericită. Am fost selectat să particip la un târg organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), iar produsele mele au fost alese pentru acest moment special datorită certificărilor ecologice și a calității fără compromisuri,” a precizat el.

Festivalul European BIO și al Tradițiilor Locale, ajuns la a doua ediție, reunește fermieri și procesatori din întreaga Europă, fiind cel mai mare eveniment de profil după conferința anuală IFOAM EU. Anul acesta, Polonia este invitatul de onoare al festivalului, iar producători din diferite țări își expun cele mai bune produse ecologice, oferind publicului ocazia de a descoperi tradiții și gusturi autentice.

Mierea de salcâm din Mărginimea Sibiului continuă să cucerească atât pe plan intern, cât și internațional, demonstrând că produsele bio românești pot concura cu succes pe piața globală.

Articole similare

Ce muzică ar trebui să aculte femeile gravide

Iată cele mai bune recomandări de genuri muzicale...


Top citite
Sursa foto: Dinu Maxer, Instagram

Dinu Maxer se face de râs! Cum și-a etalat „superlativele” și a provocat un val de reacții hilare pe internet

Fotografie de la Hannah Gibbs/Pexels

Artistul care a anunțat pe Instagram că și-a înșelat soția și are un copil cu amanta

Captura Facebook

Ce spune Bassam despre scandalul din trafic: A fost un moment de frustrare, recunosc, trebuia să mă abțin

Captura Youtube

Tito Jackson, membru The Jackson 5 și fratele lui Michael Jackson, a murit

Avertizare meteo ANM de lapoviță, ninsori şi ploi în toată țara

Ninge ca în povești în România

Foto: Pexels.com

Furtuna Boris face prăpăd și-n Europa: Morți în mai multe state, mii de evacuați


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cutremur de 5,5 în România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 a avut loc în România, în urmă cu puțin...

Donald Trump a declarat că o urăște pe Taylor Swift

Donald Trump a declarat public că „o urăște pe Taylor...

Nicki Minaj anunță albumul Pink Friday 3

Nicki Minaj se pregătește să lanseze noul album 'Pink...

pixel