Ministrul economiei, Robert Habeck: Nu vom prelungi funcționarea a trei centrale nucleare pentru a economisi gaz. Ar fi greșit pentru Germania
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 22 aug 2022, 09:31
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck , a respins duminică ideea de a extinde funcționarea celor trei centrale nucleare rămase din Germania.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a exclus duminică prelungirea duratei de viaţă a ultimelor trei centrale nucleare ale ţării, pentru a economisi gazele, spunând că s-ar economisi cel mult 2% din gazul folosit, transmite Reuters.

Aceste economii nu ar fi suficiente pentru ca dezbaterea privind renunţarea la energie nucleară să merite să fie redeschisă, ţinând cont de consensul în această problemă, a declarat Habeck într-o discuţie cu cetăţenii, de ziua ușilor deschise ale guvernului.

Ultimele trei centrale nucleare care mai funcţionează în Germania sunt programate să fie închise până la finele acestui an, după ce fostul cancelar Angela Merkel a promis că va renunţa la energia nucleară ca urmare a accidentului de la centrala nucleară Fukushima din 2011.

Aceste trei centrale nucleare au generat 6% din producţia de electricitate a Germaniei în primul trimestru al acestui an.

'Ar fi o decizie greşită ţinând cont de cât de puţin s-ar economisi', a explicat ministrul Economiei.

Centrala din Bavaria, singura sub semnul întrebării

Totuşi, presiunea din partea agenților economici din Bavaria, cel mai industrializat land al Germaniei, s-ar putea dovedi prea mare pentru guvern.

Ministrul s-a declarat deschis la extinderea duratei de funcţionare a centralei nucleare din Bavaria, dacă testele de stres arată că aceasta este necesară pentru a asigura stabilitatea şi aprovizionarea reţelei de electricitate în iarnă. Rezultatele testelor urmează să fie date publicităţii în următoarele săptămâni.

Landul din sudul ţării, un important hub de producţie, este dependent de centralele electrice cu funcţionare pe gaze, şi are câteva centrale pe bază de cărbuni şi capacităţi eoliene scăzute.

În prima evaluare, realizată în luna martie, specialiştii din ministerele Mediului şi Economiei nu au recomandat prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, citând obstacolele legale dar şi problemele legate de autorizaţii şi asigurări, necesitatea unor teste de siguranţă extinse şi posibil costisitoare, precum şi lipsa de combustibil nuclear necesar pentru ca centralele să poată funcţiona în continuare. 

62% dintre germani sunt nemulţumiţi de activitatea guvernanţilor

Cancelarul german Olaf Scholz şi coaliţia sa de guvernare au ajuns la cea mai slabă cotă de popularitate de la preluarea mandatului, în decembrie. Potrivit unui sondaj citat de corespondentul RRA Vlad Drăghicescu, 62% dintre germani sunt nemulţumiţi de activitatea guvernanţilor.

Preşedintele Bundesbank, banca federală, a avertizat că rata inflaţiei ar putea creşte şi mai mult la toamnă, după ce va expira măsura reducerii tarifelor la carburanţi. În Germania, cumpărătorii sunt îndemnaţi să fie mai atenţi la produsele pe care vor să le cumpere pentru că se practică mascarea scumpirilor, astfel, producătorii apelează la o mică reducere a cantităţii din ambalaje pentru a nu creşte preţurile.

Articole similare

Avem cel mai puternic internet 5G din Europa

România devansează toate statele din regiune la viteza...

Germania spune NU împrumuturilor comune la nivelul UE

Ministrul german al Finanţelor, nu a fost de acord cu...


Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole

Top căutări pe Google în 2022

Vezi în articol topul căutărilor românilor pe Google în 2022.