Mircea Coșea spune ce se întâmplă cu ratele românilor. IRCC recuperează puternic
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre tendințele de creștere a dobânzilor la credite și a greutății cu care românii vor putea plăti ratele la bănci, în condițiile în care se anunță o creștere accentuată a IRCC în următoarea perioadă.

Analistul a spus că cei care acum câtva timp au crezut că trecând pe IRCC vor avea anumite avantaje, acum încep să se confrumte cu aceleași probleme pe care le au cei care au calculate ratele cu ROBOR: ”Sigur, a fost o anumită amânare, dar trendul de creștere este evident. Va crește în permanență, pentru că avem o inflație care nu se potolește, iar mijloacele de stopare a ei pe politică monetară sunt reduse, deci nu putem să sperăm într-o îmbunătățire a situației pe termen scurt, nici măcar pe termen mediu. Eu bănuiesc, după cum merg lucrurile, că și anul viitor vom avea o creștere, nu atât de puternică, dar oricum un trend de creștere, tot ceea ce înseamnă costul banilor.

Profesorul Coșea a mai explicat că: ”Acuma să știți că totuși trebuie să discutăm lucrurile într-o manieră mai cum aș spune eu, mai practică, și anume că există anumite posibilități pentru ca cei care sunt afectați de acest lucru să poată să aibă niște posibilități de negociere. Băncile sunt dispuse să negocieze, să recalculeze creditele, să restabilească ratele de dobânzi și să găsească mijloace pentru atenuarea acestor lucruri”.

Ce soluții au românii

Economistul a continuat spunând că: ”Există o agenție care este organizată de Uniunea Europeană în România și care funcționează ca mijlocitor, ca negociator între bănci și populația care are credite. Deci se poate merge și acolo. E gratuit. Există acolo un corp de domni și doamne, avocați care pot să reglementeze lucrurile, însă să nu credem în miracole! Nu se vor găsi niște situații care să readucă la normal situația, ci doar anumite îmbunătățiri temporar”, a explicat profesorul Coșea și a continuat spunând că mai există o variantă, și anume cea a amânării plății ratelor dar ”nu aș sfătui pe nimeni să facă acest lucru, pentru că amânarea înseamnă siguranța faptului că în momentul în care reiei plățile ai o situație materială aptă de a plătit o sumă mai mare decât cea inițială, pentru că se plătește dobândă la dobândă. Deci, concluzia este că situația nu e deloc îmbucurătoare pentru populația României”.

Profesorul de economie a mai atras atenția că există anumite aspecte legate de bănci care nu pot fi acceptate ”și anume profiturile imense pe care băncile le fac, dar pe de altă parte, trăim într-o epocă în care inflația și dereglarea relațiilor monetare și de creditare sunt atât de puternică, încât nici băncile nu pot să fie atât de atente în tot ceea ce fac. Mi-e teamă însă de un alt lucru! Mi-e teamă de faptul că se va ajunge în situația falimentului personal. Falimentul personal e situația în care cel care are credite nu mai poate plăti, nu este în situația de a-și reglat relația cu banca. Atunci i se pune în mod automat o situație de faliment personal, care înseamnă că tot ceea ce are el în proprietate, apartament, mașină și așa mai departe intră în proprietatea băncii, că în momentul în care el poate plăti, dacă poate plăti, i pune un plan de cheltuială, adică aceștia sunt obligați să fie observați din acest punct de vedere, nu cheltuie nimic fără avizul celor care gestionează datoria lui. Deci este o situație în care individul își pierde orice fel de libertate economică. Pe de altă parte, este într-un pericol real a-și pierde proprietățile”. Citește mai mult AICI

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel