Moment istoric în domeniul stocării datelor. O nouă tehnologie revoluționează industria
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ne aflăm în pragul unei revoluții în domeniul stocării datelor? O echipă de cercetători de la Universitatea Southampton din Marea Britanie speră că da. Discul de sticlă pe care aceștia îl dezvoltă promite să stocheze până la 500 de terabytes de date timp de 13,8 miliarde de ani, datorită unei tehnici inovatoare de scriere cu laser.

Stocarea datelor este o provocare majoră a acestui secol. Ponderea datelor continuă să crească, atât de mult încât găsirea unor noi soluții de stocare ce să fie rentabile și fiabile în timp a devenit esențială.

Suporturile pe care le-am cunoscut în ultimele decenii, cum ar fi CD-urile, DVD-urile și Blu-ray-urile, și-au arătat limitele: în timp, informațiile înregistrate se degradează sau chiar devin ilizibile.

O echipă de cercetători în domeniul optoelectronicii a încercat să facă față acestei provocări. Echipa dezvoltă o nouă tehnică de scriere cu laser care permite înregistrarea unui volum mare pe un singur disc. Și pentru a asigura conservarea acesteia în timp. Pentru a face acest lucru, datele sunt scrise cu un laser în cinci dimensiuni. Două dimensiuni sunt optice, iar celelalte trei sunt spațiale. Această metodă, bazată pe nanostructuri, face posibilă creșterea densității de scriere a informațiilor.

Apple trece pe locul 2 în topul producătorilor de smartphone-uri. Huawei, în cădere liberă

Cercetătorii și-au testat metoda pe un disc de sticlă de siliciu cu 6 GB de date. Viteza de scriere nu a fost excelentă. Dar interesul acestei tehnici constă mai degrabă în faptul că datele pot fi păstrate pentru o perioadă lungă, foarte lungă de timp.

Date aproape veșnice 

Un singur disc de sticlă ar putea stoca 500 terabytes de date! Aceasta este o cantitate remarcabilă, având în vedere că un singur terabyte poate stoca deja aproape 200.000 de fotografii.

Acest mediu ar stabili recorduri și în ceea ce privește longevitatea: ar putea rezista la temperaturi de aproximativ 1.000 de grade... și ar rămâne fiabil în timp timp pentru 13,8 miliarde de ani. Imaginați-vă: este echivalentul vârstei Universului nostru!

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani



Cele mai noi articole

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel