Motivele pentru care nu este indicat să le oferi copiilor tăi prea multe cadouri. La ce riscuri îi expui
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
Părinții adoră să le ofere copiilor lor cadouri în timpul sărbătorilor, dar ce se întâmplă atunci când dau prea mult? Iată la ce riscuri îi expui.

A-i răsfăța excesiv pe copii este o greșeală frecventă a părinților care se întoarce întotdeauna împotriva lor și îi transformă pe micuții dragi în niște bătăuși nerecunoscători care nu sunt niciodată mulțumiți, indiferent cât de mult primesc. Înainte de a exagera și de a copleși un copil cu cadouri, ia în considerare aceste rezultate negative care vor duce la copii răsfățați.

1. Crește comportamentul distructiv

Copiii care se angajează în lăcomia de cadouri în timpul sărbătorilor suferă ramificații sociale și emoționale negative care se extind mult dincolo de copilărie. Potrivit unui studiu al Universității din Missouri, la vârsta adultă, astfel de copii sunt mai predispuși la datorii la cărțile de credit, jocuri de noroc și cumpărături compulsive. Sigur, despachetarea unui munte de cadouri produce o explozie de fericire, dar nu are putere de rezistență. În schimb, alimentează o foame insațiabilă pentru mai mult.


2. Scade stima de sine

Stima de sine durabilă își are rădăcinile într-un sentiment puternic de identitate, nu în materialism. Excesul nu echivalează cu o mai mare stimă de sine. Studiile au arătat că nu există nicio corelație între posesiunile materiale și stima de sine sau fericirea.

De fapt, copiii care au mai puține bunuri materiale, dar care au relații pozitive cu părinții și colegii, obțin scoruri mai mari la testele de evaluare a stimei de sine. De asemenea, aceștia au mai puține probleme de comportament și demonstrează mai multă rezistență în fața obstacolelor decât copiii cu părinți prea indulgenți.


3. Îi privează pe copii de o fericire de durată.

Cercetătorii care au publicat în Harvard's Journal of Happiness au descoperit că oamenii au apreciat mai mult cadourile pe care le-au cumpărat pentru alții decât cadourile pe care le-au cumpărat pentru ei înșiși. Iar atunci când acei "dăruitori" au completat o scală de satisfacție personală, au obținut în mod constant un scor mai mare decât cei care au cumpărat cadouri pentru ei înșiși.

Ajutându-vă copilul să își dezvolte generozitatea favorizează un sentiment sănătos de interconectare și sporește fericirea personală. Copiii care apreciază doar primirea de cadouri sunt mai predispuși să crească egocentrici și lipsiți de empatie. Întotdeauna întreb părinții care participă la atelierele mele de parenting: ce copii sunt mai predispuși să aibă părinți care îi răsfață excesiv în timpul sărbătorilor? Credeți sau nu, sunt bătăușii. Copiii care își intimidează părinții pentru a-i răsfăța peste măsură sunt mai predispuși să primească mai multe cadouri decât copiii care nu o fac.

1. Copilul sfidător

Ei cer cadouri și se simt îndreptățiți. ("Merit asta, îmi ești dator.") Se angajează în șantaj și amenințări pentru a uza de hotărârea părinților. În cele din urmă, părinții cumpără cadouri pentru a cumpăra pacea. Dar niciodată nu este suficient. Cu cât părinții oferă mai mult, cu atât acești copii vor aprecia mai puțin și cu atât vor cere mai mult.

2. Copilul anxios

Echivalează cadourile cu dragostea. Se simte constant lipsit, se compară și se disperă cu colegii, se îngrijorează că nu are suficient și se teme să fie lăsat pe dinafară sau uitat. Îi culpabilizează și îi face de rușine pe părinți să cumpere mai mult.


3. Copilul manipulator

Exploatează nesiguranța părinților, angajându-se în minciuni și manipulări pentru a obține ceea ce dorește. Știe exact pe ce butoane să apese pentru a-i face pe părinți să se simtă nesiguri. Face orice pentru a-și atinge scopurile sale cadou. Dar fiți atenți: Chiar și după ce copiii manipulatori obțin ceea ce vor, încep imediat să comploteze pentru mai mult, potrivit yourtango.com 

Articole similare

Cum să obții un păr mai strălucitor. Sfatul hairstiliștilor

Toată lumea râvnește în legătură cu acea strălucire...

Omletă pufoasă cu legume. Rețeta delicioasă de mic dejun

Nu există mic dejun mai sățios și delicios decât cel la...


Top citite
 Kanye West / Ilustrație: Oana Pavelescu

Kanye West susține că Adidas îl dă în judecată pentru 20 de milioane de dolari

Revelionul 2024 - Numărul zilelor libere pentru Anul Nou

La fiecare patru ani: Patru lucruri de ştiut despre 29 februarie

Piesa Flowers a lui Miley Cyrus, confirmată ca fiind cel mai bine vândut single al anului la nivel global

Piesa Flowers a lui Miley Cyrus, confirmată ca fiind cel mai bine vândut single al anului la nivel global

Prințesa de Walles / FOTO: https://www.facebook.com/kateprincessofwales/photos

Unde este Kate Middleton? Au izbucnit teorii ale conspirației sălbatice

Pexels/Fotografie de la Milan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-culinar-delicatesa-manca-4637585/

Franţa interzice denumiri precum ''steak'', ''escalop'' şi ''jambon'' pentru produsele vegetale

Vedetele care au refuzat să joace în filmul lui Jennifer Lopez, This Is Me

Vedetele care au refuzat să joace în filmul lui Jennifer Lopez, This Is Me


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel