Ne putem îmbolnăvi consumând cartofi prăjiți sau piure: "Mâncăm zahăr"
Autor: Ema Apostu
Data publicării:
Cartofii prăjiți și piureul ar putea reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate. Un nutriționist atrage atenția.

Cartofii procesaţi termic în foarte multe cazuri pot dăuna organismului, a specificat nutriţionistul şi terapeutul Svetlana Goriainova, scrie Rador, citând Rosbalt.

Atunci când consumăm cartofi procesaţi termic, putem spune că mâncăm zahăr, a mai avertizat expertul. După cum a explicat medicul, atât piureul de cartofi, cât şi cartofii prăjiţi pot duce la apariţia unor probleme cardiace şi grave probleme de circulaţie, fiind afectate grav vasele sanguine.

Aceste disfuncţionalităţi sunt valabile în mod special în cazul persoanelor ale căror metabolism este deja afectat. Cele mai sănătoase moduri de a prepara cartofii, ar fi fierberea lor în coajă, folosind o cantitate mică de apă, precum şi coacerea lor în coajă la cuptor. Când sunt preparaţi astfel, cartofii vor aduce beneficii organismului, datorită potasiului, care este extrem de necesar pentru sănătatea inimii.

Citește și:

Alimentele care ne îmbolnăvesc. Bilic: Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen

"Acizii grași trans: degeaba există legislație, dacă ea nu este pusă în practică. Știm cu toții că acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. A fost nevoie de mulți ani până când industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină.

Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, motiv pentru care de anul trecut există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime.

În ce produse sunt prezenți în mod frecvent?

În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de tip unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină, grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate, orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans.

Din aprilie 2021 a fost demarată și la noi în țară o campanie de informare. Odată cu aplicarea cerinţelor legislative privind acizii graşi trans din alimente, ANSVSA a demarat controale oficiale în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate. În prezent, din câte știu, nu există niciun laborator funcțional care să determine conținutul de acizi grași trans, așa că nu ne rămâne decât să ne bazăm pe declarația de conformitate și pe analizele făcute de producători.

"Până când autoritățile vor reglementa această situație, trebuie să ne păzim singuri"

Din păcate, dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețelele fast-food nu este controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post.

Până când autoritățile vor reglementa această situație trebuie să ne păzim singuri sănătatea. Și putem face asta consumând mai puțină grăsime, de preferat uleiuri și grăsimi de origine animală. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale. Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier și întoarceți-vă la unt și untură. Cât despre ulei, el trebuie folosit ca atare, în formă lichidă, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline", a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel